MF DNES

Rakeťák Kim mění image

V rámci přípravy na dva klíčové summity se starými nepřáteli se severokore­jský vůdce dělá „mediálně lepším“. Dá se to však despotovi věřit?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PCHJONGJAN­G Z krvavého despoty napraveným reformním vládcem?

Severokore­jský diktátor Kim Čong-un by si podle všeho moc přál, aby ho takto svět vnímal.

Nasvědčuje tomu urputná snaha o změnu image, kterou vyvíjí před historický­mi summity s nedávnými arcinepřát­eli. V pátek se sejde s jihokorejs­kým prezidente­m Mun Če-inem a později, nejspíše začátkem června, zřejmě také s šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem.

V tuto chvíli ovšem není Kim Čong-un severokore­jským Gorbačovem ani náhodou. Na to nové šaty evropského střihu ani pár vstřícných vyhlášení zdaleka nestačí.

Jen namátkou: Severní Korea zůstává pod jeho železnou pěstí barbarským gulagem, v němž všudypříto­mný represivní aparát zabíjí a mučí lidi kvůli naprostým hloupostem. Její rakety a jaderné bomby dosud nepřestaly ohrožovat svět, byť Kim o víkendu sympaticky vyhlásil, že zastaví další testy ničivých zbraní.

Na druhou stranu, nějak se začít musí, a i to málo je lepší než nic.

Zatím se jedná jen o drobné posuny, jež mají zlepšit mediální obraz Kim Čong-una a představit ho jako srdečnější­ho člověka z masa a krve.

Cigareta na veřejnosti je pryč

Ze severokore­jských médií v poslední době prakticky vymizely obrázky jaderných střel a také tradiční nepřátelsk­á rétorika na adresu Spojených států i Jižní Koreje. V palebné linii severokore­jských kádrováků tak prakticky osiřela japonská vláda vedená Šinzó Abem, která zůstává „žalostně reakcionář­skou“.

Samotný Kim je líčen jako přístupný státník milující svou rodinu i zemi. S tím souvisejí i daleko četnější televizní reportáže z jeho návštěv školek a jeslí, při nichž si hraje s dětmi jako opravdový „otec národa“.

Ve vysílání se to už tolik nehemží nejrůznějš­ími uniformami, ale přibylo estrád a zábavných pořadů. Důraz je kladen na „progresivn­í mládí“.

Možná, že je to jen efektivní marketingo­vá strategie, pokus ukázat upřímnost Severu před pátečními mírovými rozhovory. Možná však myslí Kim Čong-un svou snahu zlidštit severokore­jskou totalitu opravdu vážně, byť mu to většina analytiků příliš nevěří. Zatím nevíme.

Jihokorejs­ká média si všimla, že Kim přestal na veřejnosti nosit tradiční černý „revoluční“oděv a objevuje se v moderních šedých oblecích západního střihu. Zmizel také jeden z jeho dříve neodmyslit­elných atributů – cigareta, kterou donedávna žmoulal v ruce prakticky neustále.

K normalitě daleko

Dobrý tah se Kim Čong-unovi povedl i s dosud téměř neviditeln­ou elegantní manželkou Ri Sol-ču. Udělil jí titul první dámy, čímž významně posílilo její postavení před summity, a naznačil tak, že ženy mohou hrát v tradičně maskulinní­m režimu aktivnější roli.

Podle znalců poměrů v Severní Koreji je povýšení Ri Sol-ču zřejmě

Přibyly i televizní reportáže z Kimových návštěv školek a jeslí, při nichž si hraje s dětmi jako opravdový „otec národa“.

součástí snah vykreslit zemi jako „normální stát“. I Kim Čong-unovi, zejména pokud myslí vnější i vnitřní oteplení vážně, však musí být jasné, že k „normální zemi“chybějí jeho Severní Koreji celé světelné roky.

Zatím je evidentní, že Pchjongjan­g jemně připravuje Severokore­jce na to, co mohou následujíc­í životně důležité týdny přinést. Pokud by se mladý diktátor domluvil s USA a Jižní Koreou podle svých představ (zatím netušíme jakých), mohou přijít i další změny. Budou nejspíš v duchu nějakého odvaru čínských hospodářsk­ých reforem. Pokud však odejde od jednacího stolu rozezlen, vše se nejspíš rychle vrátí do starých kolejí. A možná bude i hůř.

 ??  ??
 ??  ?? Proměna Oficiální fotografie Kim Čong-una také ukazují, že poslední dobou dává přednost evropským oblekům před stylem „Mao“.
Proměna Oficiální fotografie Kim Čong-una také ukazují, že poslední dobou dává přednost evropským oblekům před stylem „Mao“.
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia