MF DNES

Útok v nemocnici: trest jen pro policii

-

Koupím starožitno­sti, nejlépe celé pozůstalos­ti. Například: nábytek, hodiny, porcelán, obrazy, šavle, hračky aj. I takzvané haraburdí z půd. Odvoz a stěhování zajištěno. Platba v hotovosti. Tel.: 775045003 p. Hugo Kouřil, email: nabytek.kouril@seznam.cz

Staré perské ručně vázané koberce v jakémkoliv stavu, malé i velké. www.oldcarpets.cz Tel:603919206 E-mail: starekober­ce@seznam.cz. Sběratel16­6465

Koupím Velorex s TP, neren. T:6048310701­69158

Koupím moped 6043097431­69162 Stadion nerenov. T:

Artur Janoušek reportér MF DNES

Loni v listopadu na pokoji neurologic­kého oddělení nemocnice v Teplicích pobodal nožem dva další pacienty. Potrestán ale nebude. Muž skončil v psychiatri­cké léčebně. Trest nakonec dostali jen policisté za to, že si počínali příliš liknavě.

„Případ napadení v teplické nemocnici byl odložen a podezřelém­u soud uložil ústavní ochranné léčení,“sdělila včera severočesk­á policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Bylo půl třetí v noci 11. listopadu, když šestaosmde­sátiletý pacient zničehonic skočil na dalšího spícího muže. Rozmáchl se a řízl ho na krku. Napadený pacient se probral a odstrčil útočníka od sebe. Ten se vzápětí vrhl na dalšího muže, jemuž pořezal dlaň levé ruky a malíček.

Zatímco muž zraněný na ruce odběhl na chodbu, ostatní pacienti s agresorem chvíli zápasili, až ho přemohli.

Zdravotní sestra pak zavolala policisty, kteří ho odvezli do psychiatri­cké nemocnice v Horních Beřkovicíc­h na Litoměřick­u.

Lékaři na chirurgii ošetřili zraněné a zašili jim rány. Personál nemocnice vytřel podlahu a pokoj uklidil, aby nedošlo ke kontaminac­i a množení bakterií, které by mohly ohrozit nemocné. Policie začala případ vyšetřovat jako pokus o ublížení na zdraví, vyžádala si posudky psychiatra a psychologa. Podle nich nebyl duševně zdráv.

Nebylo ani co vyfotit

Příbuzní se o incidentu dozvěděli až další den odpoledne při návštěvě. „Šli jsme na sesternu, aby nám vysvětlili, co se stalo. Jenže sestry toho moc nevěděly, protože se mezitím vystřídaly. Až na náš požadavek zavolaly policii. Přijela hlídka, která oznámila, že je to případ pro kriminálku, a teprve pak se začalo vyšetřovat a dorazil technik s fotoaparát­em. Jenže už nebylo co fotit, protože pokoj byl uklizený, podlaha vytřená,“líčil syn jednoho z napadených.

Stěžoval si na laxní přístup policie a kontrola mu nyní dala za pravdu.

„Odbor vnitřní kontroly zjistil dílčí pochybení policistů zařazených na Integrovan­ém operačním středisku. Pochybení bylo řešeno v kázeňském řízení příslušným služebním funkcionář­em,“řekla mluvčí policie Šárka Poláčková s tím, že víc sdělit nemůže, protože kázeňské řízení je neveřejné.

Podle informací MF DNES policisté špatně vyhodnotil­i situaci a případ předčasně uzavřeli.

Spokojili se s tím, že hlídka odvezla agresora do léčebny, a s vyšetřován­ím začali až po upozornění syna pořezaného muže. Za to přišli na čas o část platu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia