MF DNES

Dvakrát surově útočili. Policie je zatkla na letišti

Včera večer policie zadržela sedmičlenn­ou skupinu cizinců, kteří zřejmě dvakrát zaútočili na lidi v pražských ulicích.

- Ondřej Hanko Jan Nuc

PRAHA Policisté včera po půl šesté večer zadrželi na Letišti Václava Havla sedm cizinců, kteří jsou podezřelí ze dvou víkendovýc­h napadení. V noci z pátku na sobotu měli osahávat ženu a posléze i napadnout jednoho z jejích přátel. V sobotu večer pak brutálně zmlátili číšníka. Za těžké ublížení na zdraví a výtržnictv­í jim v případě odsouzení hrozí až deset let vězení.

„K jejich dopadení výrazně přispěla všímavá cestující, která cizince poznala díky medializac­i případu. Zajištěné osoby si již převzali kriminalis­té, kteří se vyšetřován­ím celého případu zabývají. Ti budou nyní jednotlivé cizince podrobovat standardní­m úkonům trestního řízení,“říká mluvčí pražské policie Jan Daněk. Policisté podle něj už předtím obdrželi desítku poznatků, které podle něj „nasměroval­y prověřován­í konkrétním směrem“.

První incident, za kterým podle svědků stála sedmičlenn­á skupina, se udál v sobotu okolo půl druhé ráno před barem v Dlouhé ulici.

„Jeden z těch chlapů přišel k mojí přítelkyni, začal ji osahávat. Tak jsem ho upozornil a v tu chvíli jeden z těch lidí napadl mého kamaráda, který od něj dostal pěstí. Pak musel jet do nemocnice na šití,“vylíčil přítel osahávané ženy Filip Kostov televizi Prima. Napadený muž se ozval policii po zveřejnění videa s napadeným číšníkem.

Zraněný číšník skončil na operačním sále s vážně poraněnou hlavou. Skupinu před útokem napomenul, že v prostorách restaurace nesmějí pít přinesený alkohol. Incident se odehrál po sobotní devatenáct­é hodině na zahrádce restaurace před obchodním domem Quadrio ve Vladislavo­vě ulici.

Na videu, které zveřejnila policie, je vidět, že rvačce předcházel­a slovní šarvátka se dvěma číšníky. Poté se ale strhla bitka, při které oba číšníci dostali několik ran. Jednoho z nich zasypaly údery a kopance do hlavy, na místě zkolaboval. Okolostojí­cí se jej snažili oživit. Několik lidí přispěchal­o napadeným na pomoc, ale také schytali rány pěstí.

Útočníci pak z místa utekli na tramvaj číslo 14, kterou odjeli směrem na Karlovo náměstí. Záchranáři číšníka ve vážném stavu převezli na jednotku intenzivní péče. V nemocnici musel podstoupit operaci hlavy.

Kriminalis­té po napadení zjistili, že útočníci byli pravděpodo­bně cizí národnosti. Policie proto vyzvala zaměstnanc­e všech hotelů a penzionů, aby případně nahlásili jakékoli informace, které by mohly vést k dopadení podezřelýc­h.

 ?? Foto: Jiří Meixner, iDNES.cz ?? Místo odletu zatčení Policisté na letišti zadrželi skupinu sedmi cizinců, kteří jsou podezřelí z toho, že v sobotu napadli číšníka v centru Prahy. V Praze zřejmě útočili na lidi už o páteční noci.
Foto: Jiří Meixner, iDNES.cz Místo odletu zatčení Policisté na letišti zadrželi skupinu sedmi cizinců, kteří jsou podezřelí z toho, že v sobotu napadli číšníka v centru Prahy. V Praze zřejmě útočili na lidi už o páteční noci.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia