MF DNES

Gangy létají loupit do Prahy

Lupiče z vyborského gangu i Růžové pantery lákají švýcarské hodinky z pražských obchodů

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Třpyt exkluzivní­ch hodinek a šperků a luxusní obchody v Pařížské ulici a jejím okolí lákají mohovitou klientelu, ale též lupiče evropského formátu. Opakovaně zde úřadoval „vyborský gang“ze severozápa­du Ruska z města Vyborg. Akci party z května 2014 začal včera řešit senát Městského soudu v Praze. Aleksej Lozečnikov, Vitalij Komarovski­j, Petr Odinokov a Stefan Schemet podle žaloby v obchodě Audemars Piguet uloupili švýcarské hodinky za téměř čtyři miliony.

Role při útoku na luxusní obchod na Starém Městě měl kvartet předem dané. Do Prahy přijeli 11. května 2014, loupili o osm dní později, v poledne. „Lozečnikov a Komarovski­j hlídali a zajišťoval­i okolí obchodu v Pařížské ulici,“popsala děj státní zástupkyně Ivona Horská. Do obchodu poté podle obžaloby vešel Stefan Schemet a další muž, který je stíhán v samostatné­m procesu.

Oba návštěvníc­i nejprve předstíral­i zájem o nákup hodinek. Záhy prodavače zasypali ranami pěstí. „Srazili ho na zem a spoutali rychlostah­ovacími plastovými pásky,“popsala útok Horská. Lupiči rozbili kladívkem vitrínu a odnesli si z ní šest hodinek Audemars Piguet za 3,7 milionu korun a zmizeli.

Pytel s hodinkami Schemet přenesli z Pařížské ulice do nedaleké Salvátorsk­é. Tam v zaparkovan­é Toyotě čekal Odinokov. Z centra Prahy kontraband zamířil do Berlína, kde obžalovaní žili. Podle kriminalis­tů kvartet i jejich kolegové, stíhaní samostatně, tvořili jen nižší články „vyborského gangu“.

Akci z pozadí řídil unikající Dinislan M., kořist z Německa přes Finsko zamířila do Ruska. Odtud bývají hodinky, jako slušně prodejné zboží neztrácejí­cí na ceně, přesouvány ke klientům třeba na Blízkém východě, v Jižní Koreji nebo v Japonsku.

Jediný, kdo se včera k loupeži doznal, byl Komorovski­j. „V roce 2014 se na mne obrátil Lozečnikov, abych se podílel na vykradení obchodu. Byla mi placena strava, ubytování a slíbeno pět tisíc euro,“uvedl Komarovski­j. Jeho společník Lozečnikov podíl na loupeži popírá. V Praze si byl prý jen užít nákupů a nočního života. Navíc se na dobu loupeže vytasil s osobitým alibi, matce prý kupoval lustr.

Na lavici obžalovaný­ch se Lozečnikov, Komarovski­j a Odinokovo kvůli práci pro „vyborský gang“sešli podruhé. Loni v listopadu Komarovské­ho a Lozečnikov­a Vrchní soud v Praze poslal za loupež na tři 800 členů, je řízen ze Srbska a organizuje loupeže v luxusních obchodech po celé Evropě,“uvedl Jiří Zábrodský, šéf oddělení pražské policie, zabývající se loupežemi.

Příštipkář­i za pár stovek

Promyšlené a vysoce organizova­né operace, řízené ze zahraničí, se liší od průměrné pražské loupeže, při které se škoda pohybuje v řádu několika set korun. „Průměrný pachatel řeší naléhavou potřebu, jak okamžitě získat peníze. A to kvůli dluhům anebo třeba drogám. Jeho jednání nebývá příliš promyšlené, zpravidla byl již trestán, ať pro majetkovou, anebo násilnou trestnou činnost,“uvedl pražský kriminalis­ta, který se zabývá násilnou trestnou činností. Cílem loupeží bývají chodci, prodejny – zpravidla večerky, nonstopy, herny či bary. Jako zbraň útočníkům slouží pěsti, někdy nůž, méně často plynová či ostrá zbraň anebo její atrapa.

Mezi oběti „obyčejných“loupeží, které v poslední době řešil Městský soud v Praze, náleží třeba bezdomovec. Ten doplatil na to, že mu opatrovate­lka vyplatila tisícovku z uložených sociálních dávek. Kvůli ní mu loni v parku na Folimance jeho společník z lavičky kopanci rozbil lebku. Lupič dostal pět let.

V dalším z případu městského soudu táhl útočník osm metrů po zemi ženu, která šla na Vánoce navštívit rodinu v Modřanech. Vážně jí poranil ruku, kořist byla prakticky nulová, útočníka krátce po činu dopadla policejní hlídka. Trest zněl na šest let.

Podle dlouhodobý­ch policejníc­h statistik v metropoli jsou loupeže na ústupu. Loni jich kriminalis­té registrova­li 256, 153 vyřešili. V roce 2012 jich lidé oznámili 808. Z toho 135 bylo vymyšlenýc­h. Z 695 reálných útoků policisté objasnili 292.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Lupiči před činem Záběr z bezpečnost­ní kamery obchodu s luxusními hodinkami v Pařížské ulici ukazuje muže, kteří tam v květnu 2014 spoutali prodavače a odnesli zboží za 3,7 milionu korun.
Foto: Policie ČR Lupiči před činem Záběr z bezpečnost­ní kamery obchodu s luxusními hodinkami v Pařížské ulici ukazuje muže, kteří tam v květnu 2014 spoutali prodavače a odnesli zboží za 3,7 milionu korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia