MF DNES

Detektiv pátrá po pražské kavárně. Jenže kdo to je?

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Povaleči z kaváren, do polí a továren! Známé heslo 50. let minulého století začíná podle tvůrců z pražského Švandova divadla znovu rezonovat. Rozhodli se proto představit autorský kus Kauza pražské kavárny.

„Zaznívá to dokonce přímo z Hradu! A pražská kavárna, to je přece případ pro detektiva: kdekdo o ní mluví, ale nikdo neví, kam až sahají její prsty. Ale někde tu přece být musí. A může kdykoli udeřit. Nebo může být kdykoli udeřena,“uvádějí k novince dramaturgo­vé Martin Sládeček a Martina Kinská. Režie hry, jejíž plakát zdobí silueta krávy a slovo kravárna s přeškrtnut­ým písmenem r, se chopil člen zdejšího ansámblu Jacob Erftemeije­r. Sobotní premiéru smíchovská scéna uvede v komorním Studiu.

Groteska i kabaret

„Myslím, že jsme se přiblížili k něčemu mezi groteskou a kabaretem,“uvažuje nad žánrem své režijní prvotiny, jejímž je i spoluautor­em. „Nechali jsme se hodně inspirovat klišé noirových detektivek. Nejspíš nejde o politické divadlo tak, jak si ho obyčejně člověk představí. Ale politice se samozřejmě nevyhneme. Zkoumáme náladu, atmosféru a pocit člověka, který existuje v konkrétní společnost­i. A ano, její součástí, a to výraznou, je i politický život,“vysvětluje dále.

Tam, kde podobně zaměřená divadla bývají spíše shlukem scének či narážek na aktuální politické dění, bude mít novinka Švandova divadla děj.

„Výchozí dramatická situace je, že detektivov­i se ztratil syn, a on jej hledá. Musí se kvůli tomu vrátit do vlasti, kterou kdysi opustil, a znovu ji, společně s diváky, poznává novýma očima. Dál už bych nerad prozrazova­l,“naznačuje Erftemeije­r.

Oficiální zpráva z divadla ještě uvádí postavu jezevce, který „brousí kolem a touží být nesmrtelný“.

Změnilo nás to

„Nemyslím si, že by šlo o představen­í pro elitu, které by vyprávělo o tom, jak je lůza strašná, a naopak. Ať už si pod pojmy elita a lůza dosadí, kdo chce, koho chce. Narážíme na to, jak se neustále navzájem označujeme různými názvy, a tím, že na ně přistupuje­me a živíme je, se necháváme rozdělovat. Rád bych, aby výsledná inscenace mluvila o nás všech. Detektivem jsou všichni, kteří se na představen­í podíleli a ptali se,“vysvětluje režisér, který se v novince objeví i jako herec.

Spolu s ním se diváci mohou těšit na Petra Buchtu, Andreu Buršovou, Martinu Krátkou, Tomáše Petříka, Marka Pospíchala a Natálii Řehořovou.

Má takové divadlo šanci něco změnit? „Já si myslím, že už rozhodně změnilo. Změnilo mne, změnilo vztahy a atmosféru mezi herci, potýkali jsme se s novým způsobem tvorby. Uvidíme, jaký dopad bude mít na diváky,“zamýšlí se mladý tvůrce.

„Snad bychom se mohli začít navzájem více poslouchat. A upustit od pojmů, o které zakopáváme,“dodává ještě Erftemeije­r.

 ?? Foto: Josef H. Čačko ?? Petr Buchta a Natálie Řehořová v pražské kavárně.
Foto: Josef H. Čačko Petr Buchta a Natálie Řehořová v pražské kavárně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia