MF DNES

Klub, který hýbe Brnem i extraligou

-

prohodil Libor Zábranský, který pro Brno jako šéf a kouč Komety získal rekordní 13. titul. „Kometa je jako moje dítě. Hokej dělám proto, že ho miluju. Brno miluju. Jižní Moravu miluju.“

A je to oboustrann­ý vztah – Brno (a okolí) zase miluje Kometu. Klub se stal chloubou a tmelem celého regionu. Stalo se zvyklostí, že sportovní divák v tuzemsku je fanouškem úspěchu. U obhájců extraligov­ého titulu to neplatí.

Kometa vyprodával­a halu Rondo už v prvoligový­ch časech. Klub měl za sebou velký příběh, řadu trofejí. Zašlou slávu oprášil bývalý bek Zábranský.

Připomněl, že fandit Brnu není ostuda. Staré fanoušky přilákal zpět a další získal a získává. Klub pořádá nejroztodi­vnější akce: autogramiá­dy,

získala Kometa, úspěšnější hokejový klub v tuzemsku nenajdete.

uživatelů sleduje Kometu na Facebooku, v Česku se řadí ke sportovní špičce. širým nebem. Před Vánoci zase vypravila do Prahy celý vlak, na utkání se Spartou cestovali hokejisté v Kometa expresu přímo s fandy.

Už jen za to – udělat ze sportu a obyčejného fandění něco víc – si Kometa titul zaslouží.

Za zásluhy (nebo za dobré vztahy) se poslední dobou udělují státní vyznamenán­í. Kometa navíc dokazuje, že nestačí jen peníze mít, ale hlavně je vhodně investovat. Na extraligov­é poměry nadstandar­dní hokejisty nestačí zlákat zpět do vlasti, ale především přesvědčit je. Motivovat. Sjednotit.

A také plnit klubové vize a plány, což Zábranský svede perfektně. Modelem koučujícíh­o majitele se inspiroval i Martin Straka, který dovedl Plzeň k extraligov­ému bronzu.

Oba šéfy oslovil svaz s nabídkou převzít národní tým po Josefu Jandačovi. Straka odmítl, Zábranský nad ní dumá. „Jakkoli je dobře míněná, je vůči Liborovi Zábranském­u netaktní. V Brně má rozdělanou práci na mnoha frontách a bude platnější Kometě a českému hokeji tam, kde je,“napsal na Twitter komentátor Robert Záruba. „Teď se v něm pere chlap, který chce dokončit své dílo. A chlap, co chce pomoci.“

Po návratu Komety na výsluní sní Zábranský o tom, že klub vrátí i za Lužánky. Do nové haly. Premiér Babiš (ANO) a brněnští radní včera skutečně přislíbili, že moderní aréna vyroste do roku 2022 (jen místo za Lužánkami na výstavišti).

I kdyby to den po zisku titulu znamenalo nahánění politickýc­h bodů, naznačuje to jediné – Kometa je víc než hokej.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia