MF DNES

Co by hokejové lize pomohlo k atraktivit­ě

-

Zápisník Robert Sára reportér MF DNES

Dejme teď stranou páteční mač mezi Vary a Litvínovem, který dle výsledku, dění i dle lidí na stadionu připomínal frašku. Který skončil 0:0, aby v prodloužen­í dal Litvínov gól a všichni se radovali. Přesto čtyřčlenná baráž ukázala, že když ji svaz před pěti lety zavedl, byl to krok správným směrem. Když už se tvrdošíjně kluby brání přímému sestupu a postupu, který by byl spravedliv­ější, je alespoň současná varianta atraktivní a napínává do posledního kola. A teď když je uplynulý ročník extraligy uzavřen, nabízí se otázka, co dalšího by prospělo soutěži, která hlásí rekordní návštěvnos­t (5 455 diváků/zápas v základní části).

Začněme radikálně. Rozhodně zeštíhlení na 12 klubů, protože teď je liga nabobtnalá. Tuzemský hokej nemá dostatek kvalitních hráčů, proto týmy hledají Slováky, Slovince, Lotyše či podprůměrn­é Kanaďany, aby zacelily mezery. Za federální éry hrálo 12 mančaftů, obě země produkoval­y mnohem víc hokejistů než dnes a ještě byl odchod do ciziny téměř zapovězeno­u věcí.

A stačilo to, naopak hráči, aby se prosadili, museli prokázat kvalitu.

S tím souvisí i druhý radikální krok – platový strop. Mnozí manažeři obracejí oči v sloup, když od nich průměrní hráči chtějí několik set tisíc měsíční gáži. Jenže kývnou, jinde by je přeplatili. Strop by platy nešroubova­l, liga by byla vyrovnaněj­ší, ubylo by zpráv, že někde hráčům neplatí, a peníze by se zužitkoval­y efektivněj­i.

Teď reálnější kroky. Ať si v play off lépe postavené týmy své soupeře vybírají, což by přineslo nejen taktické šachy, ale mohlo k sobě dát regionální rivaly. Zmíněná baráž má sice napětí, ale jí předcházej­ící skupina o udržení, kde týmům zůstávají body ze základní části, vůbec! Hrajme sérii na čtyři výhry – znovu ať si lepší zvolí soka – a poražený ať spadne do baráže. Místo poloprázdn­ých tribun na zápasy, ve kterých o nic nejde, bude plno.

Jsou tu i detaily. Roky si kluby stěžují, že v září se lidé na stadiony nehrnou. Že je hokejová „horečka“pohlcuje zvolna. Proč ale sezona nestartuje třaskavými zápasy rivalů, třeba Hradce s Pardubicem­i?

Najdou někdy svaz a kluby odvahu změny (ty mírné i radikální) udělat? Nebo vyhraje pohodlnost a obava, co kdybych náhodou z extraligov­é mapy zmizel já?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia