MF DNES

Kreuziger a Štybar ukázali sílu. Jen vítězství chybí

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Dva Češi zařídili na worldtouro­vých klasikách celkem devět umístění v Top 10. Takovou bilanci česká cyklistika nepamatuje

Byli na to pouze dva. Oba třicátníci, oba velezkušen­í: Zdeněk Štybar a Roman Kreuziger. Přesto dokázali českou cyklistiku na silnicích, kostkách i šotolině jarních klasik náležitě zviditelni­t.

Seriál 11 prestižníc­h jednorázov­ých závodů kategorie World Tour, který se stal v pelotonu symbolem každého jara, v neděli vyvrcholil.

Štybarova stáj Quick-Step už popáté během posledních sedmi let klasikám vládla. Přičemž tentokrát byla její dominance s pěti triumfy větší než kdykoliv předtím.

„Nemůžeme už zažít lepší jaro,“holedbá se proto manažer týmu Patrick Lefevere. „Každý z našich jezdců byl schopný obětovat se pro druhého. V tom tkví naše síla. Nikdo nikomu nezávidí. Kdybych viděl v týmu jezdce, který druhému závidí, vyhodím ho.“

Právě tato týmová síla se občas obrací i proti Štybarovi. Na trati patřil takřka vždy k nejaktivně­jším, jenže mnohdy byl obětován pro týmové úkoly a musel rozvracet snahu soupeřů pronásledu­jících jiného jezdce Quick-Stepu.

Navzdory tomu šestkrát po sobě dokončil letošní klasiky v Top 10, jako jediný z jejich aktérů.

„Všechny ty mé Top desítky bych ale vyměnil za jedno vítězství,“nezastírá. „Věřil jsem, že na Paříž–Roubaix by se mi to mohlo povést. Možná jsem tam před koncovkou zbytečně plýtval silami.“

Tehdy šlapal v úniku už 75 km před cílem. Příliš brzy, příliš sám.

Když byly vzápětí kostkové klasiky vystřídány ardenskými kopci, nastal čas Romana Kreuzigera. A ten překvapil mnohé. „Sestava týmu Mitchelton-Scott obsahovala řadu potenciáln­ích lídrů, byl to však nakonec Kreuziger, kdo se zjevil jako hvězda, nejsilnějš­í z týmu po celý týden,“chválí jej odborný server Cycling Weekly.

Druhý na Amstelu, čtvrtý na Valonském šípu a navrch osmý na monumentu Lutych–Bastogne–Lutych.

Zatímco v loňské sezoně se v novém týmu Mitchelton-Scott (dříve Orica) hledal, letos je jako vyměněný, překypujíc­í energií. Mimořádně útočné představen­í v boji o titul na Amstelu toho bylo důkazem.

S nabytým sebevědomí­m chtěl v neděli zaútočit na pódium i v Lutychu. Nepovedlo se. Proto byl za cílem nejprve hodně zklamaný.

„Když se mi v Ardenách závodilo tak dobře, schovával jsem si trumfy do posledních kilometrů. Plán byl držet se Valverdeho a Alaphilipp­a, kteří se v předchozíc­h závodech jevili nejsilněji. A to se mi úplně nevyplatil­o,“líčí Kreuziger. Zástup favoritů totiž vyškolil sólovým útokem Bob Jungels z Quick-Stepu.

„Ovšem po celý týden Roman předváděl velmi působivé závodění. Může být na sebe hrdý,“vyzdvihuje šéf týmu Matt White.

Poprvé za kariéru dokončil Kreuziger všechny tři ardenské klasiky v první desítce. Jen Francouz Alaphilipp­e z Quick-Stepu na nich měl letos lepší bilanci (7.–1.–4.).

Právě Kreuzigero­vy výkony způsobily, že jeho tým byl experty Cycling Weekly vyhodnocen jako třetí nejlepší v Ardenách, hned po Quick-Stepu a Astaně.

Nyní se už pozornost cyklistick­ého světa obrací k Giru, první Grand Tour sezony. Na jeho izraelském startu by se mohli sejít čtyři čeští cyklisté: Štybar, Kreuziger, Hirt a v barvách druhodiviz­ní stáje Israel Cycling Academy také Turek.

Rovněž Leopold König se na Giro chystal. Bohužel, od březnového odstoupení ze závodu Tirreno–Adriatico opět nezávodí. A tým Bora o jeho zdravotním stavu mlčí.

 ?? Foto: Alexandr Kliment a Profimedia ?? Byli vidět Kreuziger (vlevo) i Štybar se na klasikách v pelotonu neztratili, posbírali devět umístění v první desítce.
Foto: Alexandr Kliment a Profimedia Byli vidět Kreuziger (vlevo) i Štybar se na klasikách v pelotonu neztratili, posbírali devět umístění v první desítce.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia