MF DNES

Iron Man v Praze Strana 17

Cal Ripken zachránil baseball a teď přijel do Česka

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Baseball patří ke kořenům Ameriky. Můj táta vždycky říkal: Život je jako baseball – a baseball je jako život.

Nakráčel do šéfovy kanceláře a sám uťal to, co jej proslavilo. Fanoušci 20. září 1998 přišli na stadion a nechápali. Proč nehraje?! Cal Ripken to vysvětlil: „Měl jsem pocit, že už toho bylo dost.“

Tak skončila jedna těžko uvěřitelná série, vždyť vazoun Ripken nastoupil v Major League Baseball za Baltimore Orioles k 2 632 zápasům za sebou. Pro představu: trvalo to přes 16 let a v Bílém domě se vystřídali Reagan, Bush starší a Clinton.

Když vybíhal před zaplněné stadiony, říkali mu Iron Man. Nyní sedí Cal Ripken v jednom z malostrans­kých paláců a usmívá se: „Já a železný muž? Spíš cínový vojáček.“

V 58 letech je to pořád chlap jako hora a nadšený propagátor baseballu. I proto přiletěl do Česka: americká ambasáda v rámci oslav 100 let samostatno­sti Českoslove­nska hledá vzácné hosty – a není nic američtějš­ího než baseball. „Patří ke kořenům USA, je podstatným prvkem naší kultury. Můj táta říkal: Život je jako baseball – a baseball jako život,“líčil Ripken. Ten, který baseball zachránil.

Byznys stranou, prosím

Otec a syn si hází míčkem a učí se odpalovat. Rodiny sedí na tribunách, baví se a sledují zápasy svého města. V Česku se jen těžko chápe, jak velký fenomén tenhle sport v zámoří představuj­e.

Ovšem v letech 1994 a 1995 bylo zle, tuze zle. MLB, jednu ze čtyř největších severoamer­ických lig, ochromila stávka. „Baseball byl zesměšňová­n jako příliš pomalý, příliš bohatý a příliš bezcitný,“napsal list Baltimore Sun. A pak přišel Ripken. „Jsem poctěný, že si to lidi myslí, ale já to vidím trochu jinak,“usmál se v rozhovoru pro MF DNES. To, že spasil baseball, slýchá často. A pořád odpovídá: „Můj milník přišel v časech stávky a lidé si chtěli s baseballem zase spojovat pozitivní věci. Bylo to úžasné. Fanoušci si uvědomili, co se jim na sportu líbí; zapomněli na odvrácenou stranu byznysu.“

Jméno Lou Gehrig možná znáte spíše kvůli truchlivém­u osudu. Děsivé chorobě ALS, při níž člověku při plném vědomí ochabnou svaly a on se udusí, se také říká Lou Gehrigova nemoc. Baseballov­ý fenomén 30. let odehrál v MLB 2 130 zápasů za sebou, načež se začal cítit unavený, zničehonic sportovně uvadal... A přišla diagnóza. Hrozná, bezvýchodn­á a taky rychlá. Gehrig za dva roky zemřel a krom smutku po něm zůstal rekord, jenž neměl být nikdy překonán. Kdo by tohle zvládl?

Jistě, Ripken. V září 1995 se posunul nad Gehriga. „Dívám se na to pokorně. Je mi jasné, že jsem byl obdařen talentem. Dřel jsem, měl jsem kliku. Ale srovnávat se s hráči jako Lou Gehrig, Babe Ruth... Oni patří k nejlepším baseballis­tům v dějinách. Snažím se vidět věci v souvislost­ech. Zůstat nohama na zemi,“povídá.

Svět, o který Amerika přišla

Ripken má za sebou skvělou kariéru včetně triumfu v MLB, tohle z něj ale udělalo legendu. Ba hrdinu.

Ne že by se mu to líbilo. I proto tři roky po zápisu do historie oznámil nadřízeným, že chce radši volno. Že týmu prospěje, když se nebude řešit jen jeho rostoucí šňůra. Pauza trvala chvíli a pak odehrál další tři sezony.

„Sláva... To je něco, nad čím občas kroutím hlavou a čemu se směju,“řekl v Praze. „Je to umělá věc, ale zároveň vím, že když jste byl dobrý baseballis­ta, získáte vliv. A ten se snažím správně využívat.“

Ripken propaguje sport jako takový. Píše knihy, kromě těch edukativně-trenérskýc­h uspěl i s fikcí Horké hlavy; příběh malého baseballis­ty zařadily New York Times mezi bestseller­y. „Chci pomáhat dětem. Třeba těm v Americe, které žijí v oblastech, kde by se jinak mohly dostat do potíží. Sláva mě nečiní lepším, ale beru ji jako příležitos­t. Nástroj.“

A jakmile začne popisovat, jak s tím vším zachází, cítíte vůni starých časů. Zmizelou Ameriku filmových pláten. Nostalgii – i zkreslení.

Proto o Ripkenovi naleznete na internetu odbornou studii s výrazy jako „kulturní narativ“. Když zlomil Gehrigův počin, prestižní magazín Sports Illustrate­d o něm psal: „Tohle je hrdina z maloměsta. Člověk ztělesňují­cí kvality, o které už jsme podle našeho soudu dávno přišli.“ Tedy stará škola? „Beru to jako kompliment,“poví při návštěvě Česka. Ve svých knihách razí termín Ripkenova cesta: „Používat zdravý rozum a logiku. Vyznávat tvrdou práci. Naučit se, co funguje, a držet se toho. Nedělat, co nefunguje. Vést ostatní vlastním příkladem.“Ripken skutečně jezdil autem, které propagoval, nosil boty téže značky, s níž byl vidět, a pil to mléko, jemuž dělal reklamu. Všechny firmy, co mu platily, zdůrazňova­ly totéž: spolehlivo­st, výdrž, loajalitu. V turbulentn­ích časech se USA zastesklo po „jistotách“. Ripken tím poslal baseballu obrovskou dávku kyslíku. „Baseball je ryzí součást americké historie a kultury, pomáhal ji definovat. A je fér říci, že každý fanoušek ví, kdo je Cal Ripken jr. Kvůli dění na hřišti i mimo něj,“řekl Edward Findlay, tiskový atašé americké ambasády v Praze. Někdejší Iron Man už nemá tělo z oceli, rekord však působí neprůstřel­ně. „Mé tajemství? Zaprvé láska ke sportu. Pak čím dál větší znalosti hry, což vás staví do čím dál lepší pozice. Dále musíte být silný. A taky mít spoustu štěstí,“vypráví. Vše, co z toho vzešlo, on rozhodně neproplýtv­al.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Jan Beneš ?? Tehdy a teď Dole Cal Ripken v časech největší slávy, nahoře při současném pobytu v Česku, kde propaguje baseball.
Foto: Jan Beneš Tehdy a teď Dole Cal Ripken v časech největší slávy, nahoře při současném pobytu v Česku, kde propaguje baseball.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia