MF DNES

Sport.idnes.cz 5 kol 5 otazníků

Může ještě někdo potrápit Plzeň? Kdo se s fotbalovou ligou rozloučí? A najde se kanonýr? Do konce už zbývá jen pět kol.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Ajde se do finále! Už jen pět kol zbývá odehrát ve fotbalové lize, za měsíc a dva dny bude jasno o všem důležitém. Zatím ale otazníků zůstává pořád dost – možná víc, než by se dalo po podzimu čekat. O čem všem se bude v následujíc­ích týdnech rozhodovat?

Může Plzeň zahodit titul? Ještě před víkendem by se dalo říct: Možná ano! Podzimní suverén se trápil, čtyři zápasy čekal na vítězství, druhá Slavia stáhla ztrátu z původních patnácti na pět bodů.

Jenže v neděli zaváhala v Liberci a vypadá to, že je rozhodnuto. Sedmibodov­á ztráta pět kol před koncem je velká – větší odstup mezi sebou žádné jiné dva týmy v tabulce nemají.

„O jistém titulu jsme si mohli povídat v zimě, a vidíte, jak se náskok ztenčil. Nic není hotové,“varoval po nedělním vítězství v Brně plzeňský střelec hattricku Aleš Čermák.

Přesto je třeba na rovinu říct: Plzeň se o titul může připravit už jen sama. Stačí zvládnout příští dva zápasy – pokud vyhraje nad Karvinou i na Slavii, bude v Edenu slavit.

Zbrojovka plus kdo? Věříte ještě, že se zachrání Brno? Naposledy vyhrálo před dvěma měsíci, od té doby nasbíralo ze sedmi zápasů dva body. Na tým z druhého největšího českého města sedla krize a na nesestupov­é místo už ztrácí pět bodů. Sice mu může nahrávat los, protože hraje většinou s přímými konkurenty, přesto volba prvního sestupujíc­ího vypadá jasně.

Brno dalo jen patnáct gólů, pokud nepřidá, může v tomhle ohledu skončit s jednou z nejhorších bilancí v historii samostatné ligy. Na druhou stranu – jen góly záchranu nezaručí. Olomouc by mohla vyprávět: před čtyřmi lety jich nasázela dvaačtyřic­et (!), přesto spadla.

Kdo má namále kromě Zbrojovky? Pořád hlavně předposled­ní Ostrava, i když z posledních pěti kol jen jednou prohrála. Ale klid nemá nikdo od devátého místa dolů. Nejvíc se třesou Jihlava, Dukla, Karviná, Slovácko a Mladá Boleslav.

Pozlobí ještě Sparta rivala? V létě se čekalo, že si to pražští rivalové na férovku rozdají o titul. Poutráceli spoustu peněz za posily, vydali se mezinárodn­í cestou, na první pohled z nich šel strach. Jenže Slavia ani Sparta ligovými suverény nejsou. Místo aby se přetahoval­y o první místo, budou se asi rvát o druhé, na které myslí také Olomouc. Nezaručí skok přímo do vytoužené Ligy mistrů, ale dává aspoň naději.

A právě s lákavou vidinou účasti mezi evropskou šlechtou pražské týmy před startem sezony rozhazoval­y, Slavia dokonce půl roku po titulu vyhodila trenéra Šilhavého, aby ještě zkusila na jaře aspoň potrápit do té doby suverénní Plzeň. Chvíli se zdálo, že se jí to může povést, po nedělní remíze v Liberci už je ale první místo hodně daleko.

„Stát se toho může hodně. Musíme se současně dívat nahoru i dolů,“uvědomuje si trenér Trpišovský. Dolů, to znamená i na Spartu, která je o šest bodů pozadu a pomalu se zvedá. V pátek konečně nezkolabov­ala v druhé půli a poskočila na čtvrté místo, se kterým by ale určitě spokojená nebyla. Potřebuje přeskočit aspoň Olomouc, se kterou jí ještě čeká vzájemný zápas.

Přijde Krmenčík o korunu? Po podzimu byste řekli, že není co řešit. Plzeňský kanón Michael Krmenčík se rozjel, stihl jedenáct gólů a šest přihrávek, anglický Newcastle za něj chtěl dát 300 milionů korun. Jaro jeho cenu muselo srazit – přidal už jen jednu branku, přibrzdilo ho zranění i slabší forma týmu.

Tím se otevírá šance pro ostatní kandidáty na nejlepšího střelce ligy, třeba pro slávistick­ého kapitána Škodu. Už je jen o gól za Krmenčíkem, i když o místo musí bojovat s Teclem, který stihl deset tref.

Ti dva mají největší šanci plzeňského střelce sesadit, ale překvapit mohou i další v řadě: třeba Ikaunieks, od kterého se čeká, že vystřílí záchranu Jihlavě.

Mimochodem, všimli jste si, že mezi šesti nejlepšími střelci má dva zástupce Karviná? Čahoun Wágner se dostal na devět gólů, jeho spoluhráč Budínský, kterému pomohly čtyři proměněné penalty, má o trefu méně. Vyloženého kanonýra teď liga hledá – na jaře zatím marně.

Bude někdo léčit šokem? Málokdo dělá převratné změny ve chvíli, kdy jde o všechno a každý řez do týmu je citlivý. Ale co když není zbytí? Klidně je možné, že ještě během příštích kol někde bafuňářům dojde trpělivost a vymění trenéra. V Česku se trpělivost nepěstuje – berte v úvahu, že jen pět klubů zatím během sezony ke krizovému řešení nesáhlo.

Že by počtvrté v sezoně dostalo nového trenéra Brno, které nutně potřebuje nakopnout? A jak na potíže zareagují v Mladé Boleslavi, tradičním klubu s pohárovými ambicemi, který se v lize namotal nečekaně blízko sestupovým místům?

I to patří k otazníkům, které rozřeší poslední šestina ligy.

 ?? Foto: 2x ČTK ?? Titul a (možná) pád Podzimní jízda je pryč, Plzeň k titulu klopýtá. Stejně jako střelec Krmenčík (nahoře). A Baník vzepětí navzdory pořád míří do druhé ligy.
Foto: 2x ČTK Titul a (možná) pád Podzimní jízda je pryč, Plzeň k titulu klopýtá. Stejně jako střelec Krmenčík (nahoře). A Baník vzepětí navzdory pořád míří do druhé ligy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia