MF DNES

Evropské země, které zpřísnily imigrační zákon

- (ČTK)

Dánsko – Po zpřísnění azylových zákonů v roce 2016 úřady mohou odebírat žadatelům o azyl cennosti a hotovost nad 10 000 dánských korun (34 000 Kč). Peníze jsou využity na péči o imigranty. O 45 procent se snížily migrantům podpory.

Maďarsko – V březnu 2017 parlament schválil zákon umožňující omezit svobodu pohybu migrantů. Jakmile vstoupí do země, jsou zadržováni v uprchlický­ch táborech až do vyřízení jejich žádostí o azyl. Strana Fidesz chce prosadit zákon zvaný Stop Sorosovi. Má postihnout hlavně nevládní organizace, které s tažením vlády proti migraci nesouhlasí, a to zdaněním darů ze zahraničí či zákazem jejich činnosti.

Německo – V červnu 2017 byl schválen zákon zpřísňujíc­í pravidla pro deportaci odmítnutýc­h žadatelů o azyl. Úřady mohou například kontrolova­t jejich mobilní telefony či zadržovat migranty bez naděje na získání azylu. Zákon prodlužuje dobu, po kterou budou moci zůstat v deportační vazbě ti migranti, kteří představuj­í ohrožení pro bezpečnost země. Připravuje se návrh zákona, na základě kterého by džihádistů­m s dvojím občanstvím mohlo být odebráno německé občanství.

Norsko – Země od roku 2015 neumožňuje vstup uprchlíkům bez schengensk­ých víz, pokud z evropské zóny volného pohybu (Schengenu) přicházejí.

Rakousko – Vláda letos v dubnu schválila návrh, na jehož základě budou příchozí uprchlíci platit administra­tivní poplatek ve výši až 840 eur (přes 21 000 korun). Po spáchání trestného činu budou migranti umístěni do vyhošťovac­í vazby a vykázáni ze země. Úřady také budou nově moci na základě dat z mobilních telefonů uprchlíků zjišťovat informace o jejich původu.

Švédsko – Zákony se změnily koncem roku 2015, kdy země přestala zvládat nápor migrantů. Zpřísnily se hraniční kontroly a změnila se pravidla pro slučování rodin při udělování povolení k pobytu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia