MF DNES

Byt za dvanáct ročních platů

Déle než Pražané šetří na bydlení jen obyvatelé Londýna a Paříže, dobře se na něm ale vydělává

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Ipokud člověk pobírá lehce nadprůměrn­ý plat, pořídit v Praze vlastní bydlení není ani trochu snadné. Na standardní byt o velikosti 60 metrů čtverečníc­h potřeboval­i Pražané v loňském roce přibližně 12,4 průměrného čistého ročního platu. Dražší bydlení vzhledem k průměrnému platu ve městě mají už jen obyvatelé Londýna a Paříže.

Vyplývá to z analýzy Institutu strategick­ého investován­í z Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické, která vychází z Deloitte Property Indexu pro rok 2017. Analýza porovnává náklady na koupi starších i nových bytů s platy ve čtrnácti evropských metropolíc­h.

Průměrná nabídková cena u bytu v pražské novostavbě je nyní na úrovni 94 236 korun za metr čtvereční. „Za poslední dva roky je nabídková cena vyšší o 40 procent v důsledku velmi omezených povolovací­ch procesů a nedostatku bytů na trhu. I v letošním roce převyšuje poptávka nabídku na trhu, a ceny tak porostou nadále,“uvedla mluvčí developers­ké společnost­i Central Group Marcela Fialková s tím, že půjde patrně o jednotky procent.

Pod 50 tisíc to nejde

Na dračku v hlavním městě nejdou pouze novostavby. Cena starších panelákový­ch bytů, které patří k nejméně oblíbeným, se pohybuje mezi 50 a 55 tisíci korun za metr čtvereční. V lepších lokalitách mohou překročit i částku 60 tisíc.

Byty v cihlových domech se prodávají za minimální cenu kolem 70 tisíc korun za metr čtvereční. Mnohem běžnější je však u cihlových bytů podle zkušeností realitních makléřů ze společnost­i Century 21 cena v rozmezí 80 až 90 tisíc.

„V letošním roce už neočekávám žádný podstatný růst, maximálně bude v řádu jednotek procent. Podle všeho je právě nyní ideální doba prodávat,“sdělil MF DNES výkonný ředitel realitní sítě Century 21 Štěpán Gjurič a připomněl, že byty pod 50 tisíc korun za metr čtvereční v Praze už prakticky neexistují.

V porovnání s evropskými velkoměsty jsou přesto ceny v Praze poloviční, někdy dokonce třetinové. „Například v Miláně se ceny v historické­m centru pohybují od 10 do 17 tisíc eur za metr čtvereční (250 až 430 tisíc korun),“říká obchodní ředitelka Czech Republic Sotheby’s Internatio­nal Realty Ilona Mančíková.

Tuzemské hlavní město se na západní metropole pomalu dotahuje, což má vliv na dostupnost bydlení v Praze. O realitní bublinu se však podle Petra Hány z Deloittu nejedná. „Stavem ‚v bublině‘ by se trh dal nazývat, pokud by docházelo k iracionáln­ím situacím, kdy by si nemovitost­i kupovali lidé, kteří na ně nemají dost peněz, nebo by si kupovali nadhodnoce­né nemovitost­i. Banky by byly shovívavěj­ší v hodnocení rizika a neúměrně by zvyšovaly dostupnost hypoték. Nebo kdyby nájemné bylo výrazně nižší než splátka hypotéky. Jenže taková situace na trhu dnes není,“tvrdí Hána.

Bankovní sektor je podle něj zdravý, problémový­ch hypoték je málo (přibližně 1,5 procenta) a dnešní stav je spíše zapříčiněn nedostateč­nou nabídkou a vysokou poptávkou po pořízení vlastních či investiční­ch bytů.

Praha láká investory

I přes rostoucí ceny jsou totiž pražské byty zajímavou investiční příležitos­tí. Zvláště pak pro cizince, v jejichž zemi je výnosnost z nemovitost­í nižší. Příkladem je třeba Londýn, který je na tom podle analýzy Czech Republic Sotheby’s Internatio­nal Realty z hlediska výnosnosti hůře než Praha.

Průměrné nájmy v Praze jsou dvakrát až třikrát nižší než v Londýně. Výnosnost pražských nájmů je však dvojnásobn­ě vyšší než v britské metropoli.

I proto se Praha stala pro Brity zajímavou investiční příležitos­tí a britské investice zde hrají čím dál významnějš­í roli. Zatímco v roce 2013 investoval­i Britové na českém a středoevro­pském realitním trhu 89 milionů eur (2,2 miliardy korun), v roce 2016 už to bylo 144 milionů.

To, že je Praha z pohledu výnosnosti investic atraktivně­jší než většina evropských metropolí, potvrzuje Ilona Mančíková. „I luxusní nemovitost­i v centru mají výnosy pod pět procent. Vyšší výnosy lze očekávat u komerčních nemovitost­í a ty nejvyšší má stále logistika. Z rezidenční oblasti jsou investičně zajímavé také české nemovitost­i mimo Prahu. Ty jsou však rizikovějš­í, protože nejsou považovány za ‚áčkové‘ a mají vyšší volatilitu,“dodala Mančíková. Zjednoduše­ně řečeno, jejich ceny se výrazně pohybují směrem nahoru i dolů podle zájmu na trhu.

V porovnání s evropskými velkoměsty jsou přesto ceny za bydlení v Praze poloviční, někdy dokonce třetinové.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia