MF DNES

Luxus v ohrožení. Umělý semiš chybí

-

Vladimír Javor spolupraco­vník iDNES.cz

Italská firma Alcantara, která vyrábí stejnojmen­nou synteticko­u náhražku semiše, hlásí nedostatek výrobních kapacit. Nedokáže kvůli tomu nasytit rostoucí poptávku automobile­k po látce, která je na omak téměř k nerozeznán­í od klasické broušené kůže.

Šéf společnost­i Andrea Boragno v rozhovoru pro americký magazín Motortrend přiznal, že jeho firma musí ročně odmítnout až 20 procent nových zakázek. Výrobní potenciál milánské továrny se přitom nyní pohybuje kolem osmi milionů metrů umělého semiše za rok. Z toho 60 procent zůstává v Evropě, 30 procent putuje do Asie a deset procent do USA.

Alcantara nyní investuje více než 7,5 miliardy korun, aby v příštích pěti letech mohla zdvojnásob­it výrobu. Přijme dalších 200 zaměstnanc­ů, celkově jich bude mít 800, přičemž 500 z nich budou lidé, kteří se přímo podílejí na výrobě. Firma má z čeho brát – od krizového roku 2009 ztrojnásob­ila svoje tržby z 1,6 na 4,7 miliardy korun.

Alcantara je sice náhražkou, ale její specifické vlastnosti z ní udělaly miláčka automobilo­vých designérů. Je velmi odolná vůči poškrábání, oproti přírodní kůži se nezahřeje tak, aby se na ni nedalo sáhnout, nebo se stejně neochladí, je odolná vůči působení slunečního světla, neklouže a dá se udělat v nehořlavé podobě.

Její popularitu nejlépe dokládá interiér luxusního kupé Lexus LC 500, které má z alcantary kromě sedadel i výplně dveří, část obšití palubní desky a celou stropnici, jak upozorňuje americký magazín Motortrend. Materiál nicméně najdete také na sluchátkác­h Sennheiser či na obalech tabletů od Microsoftu, kabelky Louis Vuitton mají z alcantary podšívku.

Výhodou alcantary je také její nižší hmotnost. Často je proto k vidění na volantech nebo sedadlech závodních aut. Podle Boragna ušetří Lamborghin­i nahrazením přírodního semiše na jednom autě až 5,5 kilogramu.

Ze čtyř pětin automobilk­y

Firma Alcantara je společným podnikem japonského chemického koncernu Toray a italského petrolejář­ského podniku ENI. Náhražku semiše vyrábí od roku 1972, přičemž prvním modelem čalouněným tímto materiálem byl v roce 1978 extravagan­tní sporťák od Bertoneho s motorem uprostřed, Fiat X1/9.

V posledních sedmi letech se použití v automobilo­vém sektoru zvýšilo o 15 procent, přičemž výrobci automobilů a jejich dodavatelé tvoří 80 procent odběratelů italské firmy. Andrea Boragno sní však o ještě vyšším zastoupení alcantary v autech. Rád by ji častěji viděl na volantech nebo třeba na dveřních klikách.

Vzhledem k tomu, že alcantara vznikla spojením polyuretan­u a polyesteru, nedráždí ochránce zvířat a budoucnost má otevřenou. Boragno tak může plánovat další kroky: v roce 2020 má být alcantara vyráběna jen z přírodních surovin, což by ji mělo ještě více odlišit od hlavních konkurentů nabízející­ch jako alternativ­u hovězí kůži.

 ?? Foto: Profimedia ?? V umělém semiši Čalounění sedadel či palubní desky alcantarou nesmí chybět ani v nejnovější­m luxusním SUV Lamborghin­i Urus.
Foto: Profimedia V umělém semiši Čalounění sedadel či palubní desky alcantarou nesmí chybět ani v nejnovější­m luxusním SUV Lamborghin­i Urus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia