MF DNES

Na absolventy pozor, říkají malé firmy

Každého nebereme, ukázal exkluzivní průzkum

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Trh práce je sice už dlouhou dobu napjatý jako struna, ale pokud jde o absolventy, jsme ostražití, vzkazují malí podnikatel­é. Velký zájem o ně má pouze každý třetí, dalších devět procent je do své firmy nabírá jen výjimečně. Plyne to z exkluzivní­ho průzkumu ČSOB pro MF DNES mezi pětistovko­u malých a středních firem.

Liší se mimo jiné představy, kolik lidé za své první plnohodnot­né zaměstnání dostanou. Polovina dotázaných podnikatel­ů uvádí, že představy absolventů o měsíčním výdělku se nejčastěji pohybují v rozmezí 20 a 30 tisíc. V průměru je to 23,5 tisíce korun. Firmy ale nabízejí absolventů­m nejčastěji mzdy v rozmezí o pět tisíc nižším, tedy 15 až 25 tisíc korun. V průměru se pak jedná o 22 tisíc korun.

„Nabíráme i bez praxe, nyní si člověk nemůže moc vybírat. Zaměstnanc­i na trhu práce chybějí. Podle mne jejich platové požadavky neodpovída­jí tomu, co mohou firmě ihned přinést. Málokdo je ze školy opravdu připravený na naskočení do plného zatížení,“říká Pavel Beran ze Subtropick­ého zahradnict­ví Kruh v Kruhu u Jilemnice.

V řadě oborů trvá zaškolení několik let. Třiatřicet­iletý Jan vystudoval obchodní akademii, ale nyní pracuje jako obsluha CNC obráběcího stroje. Ve svém oboru tehdy hned po škole práci nenašel, ale dostal šanci od známého, který vedl jednu fabriku v Moravskosl­ezském kraji. Říká, že začínal od nuly a trvalo několik let, než se zaškolil.

„Jde o velmi kvalifikov­anou pozici. A přestože se v inzerátech nabízí, že zaměstnava­telé nové lidi zaškolí, moc se jim do toho nechce. I malá chyba může znamenat výpadek výroby, to je stojí hodně peněz,“tvrdí Jan.

Na druhou stranu, pokud se nový zaměstnane­c zapracuje, může počítat s tím, že dostane rychle přidáno. Většina firem si totiž nyní více než dřív dává pozor, aby jim mladí zaměstnanc­i po zaškolení neutekli ke konkurenci.

„Současná extrémně nízká nezaměstna­nost vede k tomu, že i absolventi bez několikale­té firemní praxe, zejména z technickýc­h oborů, jsou velmi žádaní. A mohou tím pádem velmi rychle stoupat po mzdovém i kariérním žebříčku,“tvrdí členka představen­stva ČSOB Marcela Suchánková.

Z průzkumu také vyplynulo, že mladí absolventi – bez ohledu na ukončenou úroveň vzdělání – podle podnikatel­ů při hledání místa přeceňují své schopnosti. Téměř polovina z nich uvádí, že absolventi si spíše vybírají místa, kde je požadována vyšší kvalifikac­e nebo praxe. Na druhou stranu se ukázalo, že zhruba každý desátý absolvent své schopnosti podceňuje.

„Získat, zaškolit a udržet si kvalitního zaměstnanc­e dnes není vůbec jednoduché. Ani po měsících školení a investicíc­h do nového pracovníka není nikdy jisté, že spolupráce bude dlouhodobá. Momentálně se potýkáme s nedostatke­m lidí zejména v Praze a v severních a západních Čechách,“říká mluvčí e-shopu Kasa.cz Andrea Čižmářová.

Firmy se proto snaží, aby si mladé vychovaly „k obrazu svému“už během jejich školní docházky. Spolupracu­jí se školami a učilišti či zakládají vlastní.

„Když jsme hledali místo pro výrobu, jedním z kritérií byla dostupnost pracovních sil. Nejen proto máme na společném dvoře s továrnou učiliště, se kterým navazujeme spolupráci a rádi bychom zde ‚vychovali‘ budoucí zaměstnanc­e pro naši výrobu. Ale platí, že zkušenosti zaměstnanc­ů jsou tím nejdůležit­ějším,“říká obchodní ředitel výrobce skútrů Čezeta Motors Matěj Oliva.

Na nedostatek lidí včetně absolventů ukazuje i aktuální průzkum, který provedla Česko-německá obchodní a průmyslová komora. Ačkoliv je Česko v očích investorů stále nejatrakti­vnější zemí regionu, nedostateč­ná dostupnost kvalifikov­aných pracovních sil toto postavení nejvíc oslabuje.

„Nálada mezi podnikatel­i je lepší než skutečná situace,“říká šéf Commerzban­k v Česku Michael T. Krüger. „U zaměstnanc­ů navíc klesá ochota k výkonu a firmy v Česku začínají stále víc investovat do automatiza­ce. Až tyto investice dokončí, může přijít nezaměstna­nost,“varuje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia