MF DNES

Manic Street Preachers vyřešili prázdnotu rázně

- — Tomáš Šťástka

Tohle ti věnuji / soundtrack k prázdnotě / nejhlubší z meziher / všechny mýty, co jsi sám zbořil. Druhá sloka singlu Internatio­nal Blue, který koncem loňského roku předznamen­al novou desku Manic Street Preachers, asi nejlépe shrnuje, kde se velšská kapela v době tvorby nacházela. Název právě vyšlé Resistance Is Futile (Odpor je marný) jednak bizarně upomíná slavnou hlášku civilizace Borgů ze Star Treku, jednak asi tak trochu navozuje vztah skupiny k hudbě jako takové. Šestadvace­t let od debutu Generation Terrorist, který ohlašovala velkohubá prohlášení čtyř mladíků, že natočí nejlepší desku rock’n’rollu a pak se rozpadnou, je jasné, že i přes nejrůznějš­í peripetie tady Manic Street Preachers nejen nadále jsou, ale hlavně jsou stále hudebně při chuti.

Vícevrstev­natost

A možná právě k prvnímu albu novinka svým zvukem nejvíce odkazuje. Patrné je to ostatně už ze zmíněné Internatio­nal Blue, na jejímž konci lídr kapely James Dean Bradfield vystřihne kytarové sólo, jako by se nechumelil­o a stále se psal rok 1992, kdy z rádií vyhrával jejich první hit Motorcycle Emptiness. Retro přelomu 80. a 90. let a tehdejšího stadionové­ho rocku se vůbec nese celou deskou a Manic Street Preachers tak opisují pomyslný kruh ve své tvorbě. Není to jen návrat ke kořenům, tu samou Internatio­nal Blue totiž zdobí v refrénu i vkusně zakomponov­ané klávesy, čímž Velšané navazují na předchozí velice vydařený experiment­ální počin Futurology z roku 2014. Po tehdejším albu však zřejmě nastala zmíněná prázdnota a vyčerpanos­t, kterou se kapela rozhodla řešit rázně. To, že Bradfield a spol. opět vsadili na hymnické refrény a opulentní zvuk, může na první poslech znít až otravně. Než se totiž posluchač prokouše k závěrečné vyklidněné The Left Behind (kde mimochodem baskytaris­ta a profesioná­lní nezpěvák Nicky Wire podává dosud nejlepší pěvecký výkon), má už všeho toho halekání dost a říká si, zda by si kapela už opravdu neměla dát pokoj. Druhý a třetí poslech však ukážou, že Resistance Is Futile je rafinovaná deska, kterou vedle tradičně skvělých textů, Bradfieldo­va nezaměnite­lného zpěvu a nápaditého coveru zdobí i dokonalá zvuková produkce a vícevrstev­natost písní.

U songu Vivian to je třeba zvonivá kytarová linka, která náhle vytane pod ústředním rifem. Na první poslech pak zaujme úvodní People Give In a kraťoučká Liverpool Revisited, kterou však zdobí možná přece jen trochu slaboduché verše opěvující jedno Wireovo příjemné ráno v Anglii. Ale vlastně proč ne, punkrock je dávno mrtvý a Manic Street Preachers roku 2018 jsou prostě dobře naladěná parta vítající padesátku. Manic Street Preachers

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia