MF DNES

JAKO DĚDICTVÍ

-

řadu dokladů. Musíte se též vypořádat s platbami za energie a jiné věci kolem domu. A to i do doby, než se vyřeší dědictví.

Vše potřebné musí zajišťovat správce pozůstalos­ti. Jestliže ho předem neustanovi­l zemřelý, spravují pozůstalos­t dědicové. Mohou si rozdělit úkoly dohodou. Pokud se nedohodnou, určí správce soud. Kromě plateb je nutné zajistit třeba vytápění a čištění komínu, zabezpečen­í, úklid, starost o zvířata. Praktické je platit vše z jednoho účtu, lze to dobře kontrolova­t a vyúčtovat.

Jakmile z matriky získáte úmrtní list, což obvykle zajišťuje pohřební služba, nechte si udělat několik ověřených kopií. Mohou se hodit třeba ke zrušení SIPO na poště či přepisu smluv na dodávky energií. „Toto doporučuji řešit okamžitě a nečekat na výsledek dědického řízení,“radí advokát Ondřej Preuss, zakladatel webu DostupnyAd­vokat.cz. Shromáždět­e smlouvy o pojištění včetně nemovitost­i a domácnosti, smlouvy s dodavateli energií a vody, s provozovat­eli telefonu, internetu a televize, nájemní smlouvy. Případně doklady k pojistné události, již zemřelý nedořešil před smrtí.

Martin Foukal, notář z Prahy 4, doporučuje hned se zaměřit na pojištění nemovitost­i a domácnosti. Zatímco řada smluv přechází na dědice, u pojištění to neplatí. I Eva Svobodová, mluvčí Uniqa pojišťovny potvrzuje, že úmrtím smlouva zaniká. „Pojišťovny většinou vstřícně řeší přechodné období – zemře-li pojistník, pojištění zanikne nikoliv dnem úmrtí, ale až uplynutím posledního pojistného období, za které je zaplaceno pojistné. A to i když jde o pojistná období s počátkem po smrti pojistníka,“uvádí Eva Svobodová.

Platnost smlouvy až do konce pojistného období může být i sjednaná. Smlouva tedy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia