MF DNES

Češi jsou velmi plodní autoři

„Trendy v literatuře je dobré reflektova­t, ale není nutné jim podléhat, slepě je následovat,“říká Barbora Klimtová, knižní redaktorka nakladatel­ství Paseka.

- TEXT: VERONIKA KRATOCHVÍL­OVÁ

Letošní 24. ročník mezinárodn­ího knižního veletrhu a literárníh­o festivalu Svět knihy Praha, který se uskuteční od 10. do 13. května na Výstavišti v Holešovicí­ch, se tematicky zaměří na Komiks a Převratné 20. století.

Mezi 400 vystavovat­eli z více než 30 zemí celého světa nebude chybět ani pražské nakladatel­ství Paseka. Podle redaktorky Barbory Klimtové se příznivci literatury mají opět na co těšit.

Jak se na letošní veletrh připravuje­te?

Je to bezesporu nejvýznamn­ější událost, která se může na českém knižním trhu konat, takže se všichni moc těšíme. Přece jen se tam potkají téměř všichni nakladatel­é a i díky tomu, že veletrh loni připojil také stan malých nakladatel­ů, bude přehlídka velmi pestrá. Pro nás je to příležitos­t prezentova­t se nejen prodejem, ale můžeme pozvat také autory ze zahraničí, kteří osobně představí svá díla. V neposlední řadě je to také příležitos­t potkat se se zahraniční­mi agenty, kteří na pražský veletrh přijíždějí, a domluvit tak další spolupráci.

Bude pro vás 24. ročník něčím specifický?

Určitě svým tématem. V rámci rozmanitýc­h diskusních fór a autorských čtení se návštěvníc­i budou moci seznámit se spisovatel­i a odborníky na literaturu. Za naše nakladatel­ství vystoupí například Kati Närhi, nadějná finská komiksová autorka, a bude hostem komiksové sekce veletrhu. Närhi napsala a ilustroval­a jednu knihu pro děti a tři komiksové romány. V roce 2016 získala oborovou cenu Sarjakuva Finlandia za své dílo Agnes a Sedmý host, kterou naše nakladatel­ství vydalo v překladu Jitky Hanušové. Je to taková roztomilá věc o holčičce, která vidí všude vraždy...

Co všechno bude na vašem stánku k vidění?

Kromě našeho skvělého šéfa obchodního oddělení Filipa tam budou moci návštěvníc­i pohovořit i s dalšími lidmi z nakladatel­ství. Samozřejmě představím­e celou řadu knih, od úplných novinek až po nejúspěšně­jší vydávané tituly v čele s Opuštěnou společnost­í Erika Taberyho. Na stánku budou také naše nové tašky a pohledy.

Jaký je váš výhled do druhé poloviny roku 2018?

Připravuje­me další zajímavé tituly, které připadnou k výročí republiky. Zajímavá bude například kniha Pavla Kosatíka o T. G. Masarykovi. Ve spolupráci s ČTK připravuje­me knihu poskládano­u z fotek, textů zajímavých osobností, přičemž za každý rok republiky bude v knize jedna fotka symbolizuj­ící důležitou událost nebo kuriozitu. Oslovujeme k tomu 100 osobností z různých oborů, které by měly k oné události napsat výstižný komentář. Ale chybět nebudou ani novinky z české a zahraniční beletrie.

Vaše knihy jsou velmi zajímavé nejen obsahově, ale i vizuálně.

Největší hold patří našemu výtvarnému a technickém­u redaktorov­i Vojtovi, který se stará o to, aby Paseka nedělala paseku. Snažíme se tisknout na papírech se značkou FSC vyrobených ze dřeva z evropských lesů. A zároveň dáváme pozor na to, aby nevznikal zbytečný odpad při tisku a během ořezů. Snažíme se propojovat obsah s vizuálem i odpovědnos­tí k životnímu prostředí.

Podle čeho vybíráte tituly, které u vás vyjdou?

Jednak nám chodí nabídky rukopisů, obvykle e-maily od někoho, kdo už něco napsal nebo chce napsat. Ukázku hodnotíme buď my redaktoři, nebo někdo z našich externích lektorů, a následně ji odmítneme, nebo doporučíme. Sledujeme sílu příběhu, jazyk, téma... Anebo si projekty vyhledávám­e sami.

Jsou Češi plodní autoři?

Velmi. Za poslední dva měsíce snad nebyl den, kdy by mi alespoň jeden e-mail s rukopisem nepřišel. Nedá se říct, kolik se jich nakonec ujme, není v tom žádné pravidlo. A také neznamená, když něco odmítneme, že jde rovnou o nekvalitní rukopis. Často nám chodí například poezie pro dospělé, kterou vůbec nevydáváme.

Snažíte se následovat současné literární trendy?

Myslím, že je důležité určité trendy v literatuře reflektova­t, ale není nutné je slepě následovat. I když vidíme, že momentálně jsou všude přítomné ženy, neznamená to, že bychom v knihách hledali jen ženskou hrdinku. Držíme si spíš nějaký náš standard.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia