MF DNES

Vzorec pro vládu

Babiš poprvé jednal o vládě s Hamáčkem i Filipem. Výsledek? „Pozitivní dojem“

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Ani jedna ze stran nechce slevit ze svých požadavků. Přesto obě vědí, že se potřebují dohodnout. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se včera večer setkal s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem i komunistic­kou jedničkou Vojtěchem Filipem. A dohodl se na tom, že jednání budou pokračovat. Víc komentovat nikdo z trojice předsedů nechtěl, jen místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek naznačil, že má ze schůzky pozitivní dojem.

Teď však jde o to, jak najít kompromis. Babiš měl před jednáním jasno: Už jsem ustoupil dost, pět ministerst­ev, včetně vnitra a práce a sociálních věcí, musí ČSSD stačit.

To sociální demokraté trvali na svém. Kromě ministerst­ev chtějí, aby za pomoci ANO odvolali z vedení Sněmovny a výborů představit­ele hnutí SPD. Aby premiér Babiš v případě odsouzení prvoinstan­čním soudem podal demisi. A aby ANO nemohlo ČSSD přehlasova­t.

Na první pohled byla dohoda nemožná. Obě strany však neoficiáln­ě připouštěl­y možné ústupky. Sociálním demokratům by podle zdroje z ČSSD nakonec mohlo stačit, kdyby v případě odsouzení člena vlády podepsali dohodu o tom, že buď v přiměřeném čase odstoupí, nebo padne koaliční smlouva.

A v hnutí ANO přemítali, zda by nestálo za to zvolit jinou variantu, s kterou přišla ČSSD: v případě odstoupení všech sociálněde­mokratický­ch ministrů padá i vláda.

Zdaleka nejdůležit­ější však pro vedení obou stran, i pro komunisty, kteří by měli vládu tolerovat, je to, že do společného paktu skutečně chtějí. Své o tom vypovídá i rozkol v ČSSD, jejíž senátoři dostali od vedení vyčiněno za to, že tento týden vystoupili proti možné koalici.

Senátorům, mezi nimiž je i předseda Senátu Milan Štěch, vadí, že strana chce jít do vlády s trestně stíhaným politikem. Zimola je kritizoval, že „brutálně zneužili mediální pozornosti pro vytvoření nátlaku na vedení strany“. A včera je také s Hamáčkem pozval, aby vše vysvětlili na stranickém grémiu. Senátoři však nedorazili.

„Přes média ano, do očí už ne. Silnější byl buď strach z otázek předsednic­tva, nebo touha vyprávět dál svůj příběh posluchačů­m Radiožurná­lu,“tepal Zimola Štěcha, který včera místo na „kobereček“šel do Rozhlasu. Do toho Zimola chválil senátorku Evu Sykovou, která se vůči Štěchovu prohlášení vymezila.

„Ta touha dohodnout se je u vedení skutečně velká,“říká jeden z vlivných členů ČSSD.

Ta touha dohodnout se je u vedení skutečně velká.

 ??  ?? A. B. & V. F. & J. H. Andrej Babiš, Vojtěch Filip a Jan Hamáček se sešli k nové fázi vyjednáván­í o vládě.
A. B. & V. F. & J. H. Andrej Babiš, Vojtěch Filip a Jan Hamáček se sešli k nové fázi vyjednáván­í o vládě.
 ?? Foto: Petr Topič, Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, Dan Materna, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia