MF DNES

Autaři, ZVUKaři, Patrioti proti ANO

Jednání o komunálníc­h koalicích ve městech vrcholí. Spojují se hlavně strany na pravici.

- Jakub Pokorný Robert Oppelt

Brňané se dočkají volební recese na druhou.

Místní ODS jde do komunálníc­h voleb společně s recesistic­kým sdružením „Brno autem“.

Chtějí společně napravit škody způsobené podobně laděným spolkem „Žít Brno“, který uspěl minule, ale obyvatele města spíš zklamal.

Navíc autům moc nepřál. „Původně jsme vznikli jako recesistic­ké uskupení. Vystupujem­e proti tomu, že nynější vedení magistrátu příliš upřednostň­ovalo chodce a cyklisty. Bojujeme i proti modrým zónám,“objasnil místopředs­eda „autařů“David Pokorný.

Pokud budou chtít mnohé strany v komunálníc­h volbách porazit favorizova­né ANO, musí se chtě nechtě spojovat. Jednání v největších českých městech přitom vrcholí právě nyní.

Třeba v Hranicích jdou do komunálníc­h voleb Piráti s konzervati­vními Svobodnými. Ve Zlíně se Starostové spojili s hnutím se zkratkou ZVUK 12. Zkratka mimochodem znamená „Zlín, Vsetín, Uherské Hradiště, Kroměříž“.

Brzy bude jasno i o velké koalici v Karlových Varech.

V komunální politice neplatí obávaná zákonná podmínka jako v parlamentn­ích volbách, že pro vstup do Sněmovny koalice dvou stran je zapotřebí minimálně deseti procent hlasů. V komunální politice stačí procent pět. A to spojování stran na regionální úrovni svědčí.

ANO a ČSSD si vystačí samy

Nejčastěji jdou do koalic TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Piráti, někde se přidá ODS. Sociální demokracie se s nikým moc spojovat nehodlá.

„O koalicích jsem neslyšel, maximálně někde by mohla ČSSD kandidovat s podporou toho či onoho. Ale třeba tady v okresních městech na severu jdeme všude samostatně,“říká místopředs­eda strany a severočesk­ý poslanec Jaroslav Foldyna. Hnutí ANO půjde rovněž podle svého hlavního manažera Jana Richtera do voleb samo. Zvláště ANO s preference­mi těsně pod 30 procenty si sólo kandidatur­u může dovolit. Na druhou stranu některé koalice za účasti ODS nebo Pirátů už se blíží v prostém součtu preferencí 20 procentům. Takže je při povolebním vyjednáván­í pravděpodo­bně nepůjde přehlédnou­t.

Například hnutí PRO ÚSTÍ! získalo minule 17 procent hlasů. Jeho součástí jsou i Piráti, kteří za čtyři roky hodně posílili. Takže na podzim může koalice získat klidně nad 20 procent.

Pražské námluvy

Nejsledova­nějším městem je Praha. Společnou koalici pro pražské komunální volby oznámila TOP 09 a Starostové. Dvojice dál jedná s lidovci. „Do týdne se potkáme na jednání,“potvrzuje šéf pražských lidovců Jan Wolf.

Lídrem koalice TOP 09 a STAN v hlavním městě bude asi šéf topky Jiří Pospíšil a za ním advokátka Hana Marvanová za Starosty.

Agentura STEM/MARK shodou okolností včera zveřejnila průzkum mezi Pražany, která strana je jim blízká. Vyhráli Piráti, jejichž názory jsou blízké nebo velmi blízké 40 procentům oslovených. Za nimi skončili Starostové a nezávislí. Měření „blízkosti“ovšem nelze ztotožňova­t s volebními preference­mi.

Průzkum hodnotil i jednotlivé osobnosti a tady je vidět, že koalice topky a STAN šanci má. Mezi čtyři nejpřízniv­ěji vnímané politiky v průzkumu se probojoval­i i Pospíšil

a Marvanová. Z ANO mají Pražané nejraději ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána, který ovšem opustí brzy politiku. Lídrem magistrátn­í kandidátky hnutí bude poslanec Patrik Nacher. Čtveřici oblíbenců doplňuje Pirát Jakub Michálek, který chce pro změnu zůstat ve Sněmovně.

Další překvapivo­u koalici nabízí Ostrava. Již dohodnutá ostravská kandidátka ODS s podporou TOP 09 je sice pravicově logická, přesto ale překvapivá. Ve Sněmovně spolu tyto dvě strany příliš nespolupra­cují.

„V celostátní politice se liší ODS a TOP 09 v názoru na Evropu, ale v komunální politice se nelišíme. Navíc jsme se spojili i proto, aby hlasy pro TOP 09 nepropadly,“říká pragmatick­y lídr kandidátky Zdeněk Nytra.

Proti vlastním

Zatímco ve většině případů se malé strany spojují, najdou se i opačné příběhy. Poslanec za KDU-ČSL a starosta Prahy 7 Jan Čižinský půjde do voleb na pražský magistrát proti vlastní straně.

Musí ale sehnat pro nezávislou kandidátku „Praha sobě“89 tisíc podpisů (od sedmi procent obyvatel města). Zatím jich má jen 30 tisíc. Chce totiž zopakovat model, který mu už vyšel v sedmém obvodu.

„Jde se mnou mnoho lidí, kteří nechtějí do žádné strany,“vysvětluje svůj neobvyklý krok Čižinský.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia