MF DNES

Klíčové jednání o budoucí vládě: je potřeba slevit

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se včera večer setkal s předsedy ČSSD i KSČM, jednání o vládě finišují. Průtahy už je štvou

-

Ale podobně je na tom Babiš. Ten se sice před dvěma týdny už smiřoval s variantou, že by nakonec postavil menšinovou vládu tolerovano­u SPD a komunisty, ale když viděl, jaká „mela“se kvůli tomu strhla v širším vedení hnutí, radši si to rozmyslel.

„Hrozilo, že odejdou někteří významní regionální politici hnutí, že budeme mít někde problém postavit kandidátky do komunálníc­h voleb. Ale klidně by se mohlo stát, že bychom neměli ani dost hlasů ve Sněmovně pro samotnou podporu vlády, protože by někteří naši poslanci byli proti,“přibližuje zdroj MF DNES z hnutí ANO, proč se Babiš potřebuje dohodnout s ČSSD.

Už to trvá dlouho

Oběma stranám navíc vadí, jak dlouho se vyjednáván­í táhnou. Podle poslankyně ČSSD Kateřiny Valachové mohlo právě i to být důvodem, proč tento týden vystoupilo se svým jasným názorem na věc vedení sociálněde­mokratický­ch senátorů.

„Na všech vyjádřeníc­h se podepisuje fakt, že asi úplně všichni už chtějí, aby bylo nějaké finální rozhodnutí a věděli jsme, jakou cestou se ubereme. To možná všechny smíří,“uvažuje Valachová.

V nejbližšíc­h dnech mají závěry ze schůzek nejužších vedení ANO a ČSSD posoudit také jednotlivé stranické orgány. Republikov­ý výbor hnutí ANO bude v úterý na První máj zajímat, zda ústupky sociálním demokratům nejsou příliš velké.

A ústřední výkonný výbor ČSSD zase zítra to, zda nabídka od ANO je nakonec dost atraktivní. A pokud se vedení obou stran dohodnou, tak bude na vedení ČSSD vypsat vnitrostra­nické referendum.

V něm skoro 20 tisíc členů ČSSD dá finální slovo, zda do koalice jít, nebo ne. Referendum Hamáček slíbil, aby tak otupil kritiku z členské základny, která má ke spolupráci s Babišem hodně výhrad.

Že jde o hodně citlivou věc, naznačují obavy některých sociálních demokratů, že referendum napadnou hackeři a zmanipuluj­í ho ve prospěch varianty vlády s Babišem.

Přípravu referenda by měla dostat na starost agentura WDF, se kterou už ČSSD má zkušenosti, před dvěma lety pro ni připravova­la nový web strany.

Podmínka pro referendum je ale samozřejmě jediná: aby se obě strany dohodly.

 ?? Foto: ČTK ?? Šéfové Jan Hamáček, předseda ČSSD, a Andrej Babiš, šéf hnutí ANO. Oba by už měli jednání o vládě nejraději za sebou.
Foto: ČTK Šéfové Jan Hamáček, předseda ČSSD, a Andrej Babiš, šéf hnutí ANO. Oba by už měli jednání o vládě nejraději za sebou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia