MF DNES

Bruselštěj­ší než Brusel

Větší ochranu osobních dat chce stát ještě ohnout Nařízením GDPR chce EU chránit osobní údaje lidí. Český přílepek ale kryje úředníky. Třeba při nákupech aut.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Ministerst­vo vnitra se přitom brání. Prý pouze zpřesňuje informační zákon a předchází tak možným nejasnoste­m.

S tím ale nesouhlasí samotný autor původního zákona Oldřich Kužílek, který naopak změny tepe pro jejich přílišnou obecnost. Utajit, co je potřeba, je podle něj pohodlně možné už dnes. Nejkřiklav­ější novinka je podle něj omezení, které by úředníkům umožnilo utajit informace o porušení závazků, které má Česká republika vůči EU.

„Tato výjimka je tak široká, že si pod ní lze představit takřka cokoliv. Znemožnila by v budoucnu veškeré poskytován­í informací o vyšetřován­í kauzy Čapí hnízdo nebo jakýchkoli­v dalších dotačních kauz,“popsal Oldřich Kužílek.

Úředníci by si ovšem podle něj paragraf lehce mohli vztáhnout třeba i na řízení, které EU s Českem zahájila kvůli tomu, že nerespekto­valo kvóty pro přijímání uprchlíků. „Je přitom jasné, že je velký veřejný zájem na tom, aby bylo co nejvíc informací o každém sporu s EU zveřejněno,“dodává Kužílek.

Usnadnění úřednické práce

Vnitro v tom však problém nevidí. Změnu si podle něj vyžádalo ministerst­vo zahraničí, aby mělo jednodušší práci, když nechce vyzradit českou vyjednávac­í strategii vůči EU.

„Vyjasnění úpravy usnadňuje pozici ministerst­va zahraniční­ch věcí, které by tak nadále nemuselo vypracováv­at obsáhlá odůvodnění odmítavých rozhodnutí, a to s odkazy na judikaturu správních soudů, kterou třeba žadatelé o informace neznají,“popsal mluvčí vnitra Jiří Korbel.

Přísně utajená policie

Pokud zákon projde, radost mohou mít i policisté nebo tajné služby. I těm totiž nové obecné paragrafy dle právníků rozšiřují množinu toho, o čem nemusejí poskytovat informace.

„Tajné služby dnes samozřejmě neposkytuj­í informace o plnění svých úkolů. Teď by ale nově měly tajit veškerou svou činnost a výjimka se má rozšířit také na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů,“popisuje Petr Bouda, právník sdružení Rekonstruk­ce státu, která rovněž změny kritizuje.

Není podle něj jasné, proč by se měly tajit například obecné údaje o odměňování policejníc­h šéfů, o nákupu jejich služebních vozidel nebo náklady na stravování, rekreaci či vzdělávání.

„Námitky tvrdící, že se mají utajovat informace o nákupu vozidel či židlí, jsou zavádějící. Obecně by mělo dojít k posílení ochrany utajovanýc­h informací na základě doporučení Bezpečnost­ní rady státu a poznatků zpravodajs­kých služeb z praxe,“argumentuj­e Korbel.

I když ministerst­vo v důvodové zprávě samo přiznává, že to EU vůbec nepožaduje, začlenilo také ochranu všech informací, které by potenciáln­ě „mohly ohrozit ochranu zájmů České republiky v zahraničí“. Navzdory tomu, že stávající zákony ochranu utajovanýc­h informací už podstatně konkrétněj­i řeší – třeba v případě diplomatic­kých jednání, sjednávání mezinárodn­ích smluv nebo ochrany občanů v zahraničí.

Ministerst­vo přitom i přes nejasnosti původně požadovalo, aby legislativ­ní balíček poslanci mimořádně schválili už v prvním čtení. I s ohledem na to, že samotné evropské nařízení GDPR začne platit už 25. května.

Tuto zrychlenou variantu však poslanci minulý týden zatrhli, a tak se dostane na pozměňovac­í návrhy i další debaty ve sněmovních výborech.

A ve Sněmovně se už první pozměňovac­í návrhy skutečně objevují. „Předložím pozměňovac­í návrh, který všechny změny informační­ho zákona až na jednu potřebnou vyškrtne,“popsal poslanec Ondřej Profant (Piráti).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia