MF DNES

Liberecký soudce rezignoval kvůli alkoholu

- — Artur Janoušek

Nejvyšší správní soud (NSS) měl dnes rozhodnout o osudu libereckéh­o soudce Pavla Vacka, který čelil třem kárným žalobám kvůli „nevhodnému chování“. Kárné řízení však bylo včera na poslední chvíli zrušeno. Vacek verdikt předešel a sám rezignoval.

„Poslal nám dopis, ve kterém oznámil rezignaci. Včera jsme ji ověřili u prezidents­ké kanceláře,“řekl soudce Nejvyššího správního soudu Karel Šimka.

První žalobu na Vacka podal předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl loni v březnu, než ji Nejvyšší správní soud začal řešit, podal v dubnu druhou, o měsíc později třetí.

„Návrhy byly podány za chování, jež není slučitelné s výkonem funkce soudce,“sdělila mluvčí soudu Veronika Suchoňová.

Podle informací MF DNES vytýkané chování souvisí s alkoholem, kvůli němuž Vacek protahoval soudní řízení. Pitím zaháněl starosti, které nedokázal řešit jinak. Nakonec šel na léčení.

Nejvyšší správní soud chtěl rozhodnout už loni v říjnu, jednání ale odložil kvůli zdravotním důvodům soudce. Z Brna, kde NSS sídlí, se jednání přestěhova­lo do Prahy, aby bylo blíž pobytu léčeného soudce. Odložilo se ale ještě dvakrát a nakonec se zrušilo.

Vacek pracoval před časem nejprve jako asistent právě na Nejvyšším správním soudu, pak odešel na soud do Liberce.

Do taláru se teoreticky může vrátit. Musel by však projít konkurzem a znovu by ho musel jmenovat prezident. Pravděpodo­bnější je pro něj advokacie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia