MF DNES

Složitější přístup k dávkám brzdí výplaty

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Místo úspor v rozpočtu přinesla změna u třech dávek pro rodiny dlouhé fronty na úřadech práce. Někteří rodiče na peníze čekají i déle než dva měsíce od podání žádosti. Problémy jsou hlavně v Praze. Poslanci zvažují, jak zákon napravit.

„Třikrát déle vyřizujeme příspěvky na bydlení, klienti vůbec netušili, co mají nově dokládat, a úřednice musejí každému zvlášť vše vysvětlova­t,“uvedla včera na sociálním výboru Poslanecké sněmovny Zdeňka Cibulková, ředitelka odboru pro sociální věci Úřadu práce ČR.

Zpoždění začala v únoru, kdy vypršely první zákonné lhůty pro vyřízení žádostí, a v současnost­i přetrvávaj­í v Praze. Karolína V. z Prahy si o rodičovský příspěvek zažádala s předstihem už na podzim a v lednu, kdy jí měl začít chodit, se byla přeptat, jestli její žádost evidují a zda není třeba něco doplnit. „Řekli mi, že mají žádostí hodně a nestíhají je zprocesova­t a že se peníze mohou opozdit. Dodnes nic nepřišlo. Naštěstí na rodičáku nejsme existenčně závislí,“říká matka dvou malých dětí. Jiní ale mohou být a nezbývá jim než si půjčit.

V Praze aktuálně 213 lidí čeká na příspěvek na bydlení, 298 rodičů na přídavky na děti a 30 na rodičovské příspěvky. Tisícům dalších chodí dávky o celé týdny později, ale podle zákona o zpoždění nejde. Na úřadech práce v Praze chybí zhruba desetina zaměstnanc­ů – volná místa se nedaří obsadit. Ti stávající musejí zvládat o to větší nápor žadatelů.

„V Praze 4 v Novodvorsk­é po chodbách a po schodech lítají děti, maminy s miminy sedí už i na schodech, v čekárnách je beznadějně plno, mezitím staříci a babičky,“líčí Vladimíra Sýkorová, která minulý týden nesla na úřad potřebná potvrzení pro příspěvek na bydlení.

A není jich málo. Od Nového roku musejí žadatelé podrobněji rozepisova­t, kolik se platí za služby, za

úklid, za výtah, a nechat si vše potvrdit od pronajímat­ele. A stejně jako dosud musejí dokládat za předchozí tři měsíce, že zaplatili nájemné i zálohy na energie a vodu a samozřejmě výši příjmů. „Když má žadatel vše v pohodě, je za deset minut vyřízený, když ne, tráví s ním úřednice i hodinu,“říká Sýkorová. Na formuláříc­h chybějí podpisy, způsoby výplaty, společně posuzované osoby a podobně.

Další změny jsou u rodičovské­ho příspěvku – rodič si může každé čtvrtletí změnit rychlost jeho čerpání a navíc ho může vyčerpat rychleji (dosud maximálně 11 500 měsíčně).

To rovněž přivedlo na úřad více žadatelů.

Jak z toho ven?

U přídavku na dítě se od loňského října musí dokládat každé čtvrtletí, že na něj má žadatel nárok, a donést potvrzení o měsíčních příjmech. Předtím to stačilo jednou ročně. Na dávku má díky zvýšenému stropu také nárok více rodin.

Zlepšení je, že peníze se k rodičům dostanou v době, kdy mají skutečně nízké příjmy, na druhou stranu, jak MF DNES na podzim popsala, část lidí kvůli přechodu na nová pravidla přišla až o desítky tisíc korun.

Větší papírování tak zatím přineslo jen víc starostí všem – klientům i státu. „Dřív jedna pracovnice zvládala 600 dávek měsíčně, po změně jen 420,“říká Cibulková. Původce novely, předchozí vedení ministerst­va práce v čele s Michaelou Marksovou, nepočítal vůbec s tím, že by na novou agendu zajistil více lidí. Dvanáctiti­sícový úřad, který spravuje 16 různých dávek a vyplácí přes 70 miliard ročně, flikuje chybějící personální kapacity, jak se dá. „Vypomáháme si napříč agendami i mezi kontaktním­i pracovišti napříč Prahou, využíváme absolventy v rámci jejich praxe a stážisty,“ říká Kateřina Sadílková, ředitelka Úřadu práce ČR. Podle ní by bylo dobré bavit se o legislativ­ní změně, protože úřad není schopen situaci dlouhodobě zvládat. Navíc očekávané úspory se zatím nepotvrzuj­í. „Nelze říci, že by nám změnami výrazně klesl počet dávek přídavků na dítě, příspěvků na bydlení a rodičáku,“říká Cibulková.

S tím, že změny zákona, které úřadům práce uleví, budou zřejmě nutné, souhlasí poslankyně Olga Richterová (Piráti), členka sociálního výboru. „Správné by bylo hlásit pouze, když dojde u žadatele ke změně,“myslí si.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia