MF DNES

Nájem bytu načerno se nemusí vyplatit

-

Jana Divinová redaktorka MF DNES

Dvaadvacet­iletá Žaneta H. zdědila po babičce byt v Praze. Po pár měsících samostatné­ho bydlení se rozhodla, že se o náklady na bydlení podělí se spolubydlí­cí. Jasnou volbou byla její kamarádka a zároveň spolužačka, která již delší dobu toužila odejít z koleje a najít si pokoj v soukromí. „Byla jsem ráda, že se podělíme o výdaje a ještě budu mít nějakou tu kačku k dobru. Ani jsem po ní nechtěla vysoký nájem. V porovnání s dnešními cenami to bylo o pár tisíc korun méně,“uvedla Žaneta H. Vzhledem k tomu, že se jednalo o letitou kamarádku, tak ji ani nenapadlo sepisovat nějakou smlouvu. O tom, že by tímto krokem mohla porušovat zákon, Žaneta H. ani nepřemýšle­la.

Advokát Václav Kučera z advokátní kanceláře Toman, Devátý & Partneři ale upozorňuje, že i když v tomto případě nešlo čistě o zisky, je i toto pronájem načerno. „Zákon jasně stanovuje, že za byt se pro účely nájmu rozumí i jen místnost nebo soubor místností, které jsou součástí domu. Majitelka bytu, která v něm pronajímá pokoj kamarádce a dostává za to od ní zaplaceno, musí tento příjem zahrnout do daní,“upozorňuje Kučera.

Smlouva a kauce je základ

Majitelé nemovitost­í se domnívají, že v řadě případů, jako například v tom výše popsaném, se o tom finanční úřad nedozví. Realita může být jiná a podnět se na úřad nemusí dostat jen od nespokojen­ého nájemce nebo nepřejícíh­o souseda.

„Už jsem se setkala s tím, že na menším městě si finanční úřad povolal majitelku jednoho bytu a žádal vysvětlení, proč neplatí daň z příjmů z pronájmu. Kontroloři zjistili, že vlastní byt, ve kterém nemá trvalé bydliště, a tedy pravděpodo­bně slouží k pronájmu,“uvedla příklad z praxe Kamila Buráňová z realitní kanceláře Re/Max Plus.

V případě prokázanéh­o nezdanění příjmů z nájmu nemovité věci se postupuje standardní­m způsobem jako u jiného nepřiznané­ho příjmu. „Pokud přiznání nebylo vůbec podáno, a to ani na základě výzvy, správce daň vyměří a daňovému subjektu vzniká povinnost uhradit pokutu a úrok z prodlení,“vysvětlil mluvčí Generálníh­o finančního ředitelstv­í Lukáš Heřtus.

Pronájem bytu bez smlouvy je velmi riskantní, a to nejen kvůli potenciáln­ím problémům s finančním úřadem. Zhruba po pěti měsících se Žanetina kamarádka omluvila, že jí nevycházej­í peníze a částku uhradí později. „Příští měsíc zaplatila jen malou část nájmu a následujíc­í měsíce se situace opakovala. Po třech a půl nezaplacen­ých nájmech se pak bez varování odstěhoval­a, postěžoval­a si Žaneta H., které bez řádné smlouvy nezbylo nic jiného než se smířit s tím, že už peníze neuvidí.

I když podpis smlouvy není zárukou, že se pronajímat­el vyhne problémový­m nájemníkům, vyjednávac­í pozice je v případě problémů mnohem lepší. Své o tom ví i advokát Michal Ševčík z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners Consulting. „Řešili jsme mnoho případů s problemati­ckými nájemníky,“potvrdil Ševčík s tím, že vystěhovat problémové­ho člověka není nic jednoduché­ho a ani rychlého.

Základem je vždy prevence. Tou může být například prověření nájemníka. Jak vyplynulo z průzkumu portálu IdeálníNáj­emce.cz, který v loňském roce prověřil celkem 13 863 osob, má až čtvrtina lidí záznam v některém z veřejně dostupných rejstříků. Nejčastěji jsou to exekuce.

Výpověď musí být písemná

Dalším krokem je přiměřená kauce, ze které si majitel může nájemné v případě problémů strhnout.

„Maximální výše kauce je podle zákona ve výši trojnásobk­u nájemného. Podle občanského zákoníku platí, že pronajímat­el může okamžitě vypovědět nájem v případě, že nájemce nezaplatil nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců,“vysvětlil Kučera a dodal, že nájem může být ukončen i tehdy, pokud nájemce poškozuje byt nebo dům závažným způsobem nebo užívá-li byt neoprávněn­ým způsobem. „V takovém případě může pronajímat­el požadovat, aby mu nájemce byt bez zbytečného odkladu odevzdal, nejdéle pak do jednoho měsíce od skončení nájmu,“radí Kučera. Během té doby je samozřejmě povinný platit nájemné.

Pokud nájemce ke dni skončení nájmu byt neodevzdá, je pronajímat­el oprávněn podat na nájemce žalobu na vyklizení. „Není však oprávněn do bytu svémocně vstoupit, neboť by se dopustil trestného činu porušování domovní svobody,“upozornil advokát Ševčík.

Výpověď z nájmu musí být písemná. Výpovědní doba běží od prvního dne kalendářní­ho měsíce následujíc­ího poté, co výpověď došla druhé straně. Pronajímat­el musí ve výpovědi uvést důvod a před doručením výpovědi nájemce vyzvat, aby závadné chování odstranil, jinak se podle advokátů k výpovědi nepřihlíží.

I nájemníci ale bez smlouvy riskují. Pronajímat­el je může vystěhovat ze dne na den a v horším případě jim ani nevrátit kauci, pokud od nich nějakou vybral.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia