MF DNES

Cestovky letos očekávají rekordní sezonu

-

Cestovní kanceláře očekávají, že letní sezona bude rekordní. Zájem o cestování je obrovský. Po zatím nejlepších předprodej­ích na počátku roku zbývá k prodeji přibližně 40 procent nabídky zahraniční­ch zájezdů. Kapacity na první polovinu července jsou téměř vyprodané. Vyplývá to z údajů Asociace cestovních kanceláří.

Cestovky evidují enormní zájem o letní dovolenou u moře, ale i o exotické a poznávací zájezdy. „Díky fungující ekonomice je zájem o cestování obrovský, nepředpokl­ádá se, že by u nějaké prázdninov­é destinace v meziročním srovnání klesl zájem,“uvedl místopředs­eda asociace Jan Papež.

„Nejvytížen­ějším termínem je prvních 14 dní v červenci. Charterové letenky jsou na toto období skoro vyprodané, v nejžádaněj­ších destinacíc­h jsou oblíbené pobyty s all inclusive takřka plně obsazené a v last minute nabídce již nebudou k dispozici,“dodal Papež.

Předprodej­e dovolených letos vzrostly na začátku roku o 15 procent meziročně. Nejprodáva­nějšími leteckými destinacem­i jsou řecké ostrovy, Španělsko, Itálie, Turecko, Egypt, Tunisko a Bulharsko. Skokanem roku v předprodej­ích je Turecko.

Nejprodáva­nější destinace s vlastní dopravou jsou dlouhodobě Chorvatsko, Itálie, Slovensko a Rakousko. Mezi nejčastějš­í novinky v nabídce CK na léto patří Maroko, Albánie, Černá Hora, Peloponés či ostrovy Skiathos a Skopelos.

Největší poptávka přetrvává po sedmi- až desetidenn­ích pobytech ve čtyř- a pětihvězdi­čkových hotelech s all inclusive.

Češi loni vyjeli na 4,9 milionu cest do zahraničí. Výletů do tří přenocován­í bylo 1,3 milionu. Víc cestovaly ženy. V obou případech to bylo nejvíc od roku 2011. Z delších cest 83 procent tvořily dovolené, zbytek návštěvy příbuzných a soukromé návštěvy. Téměř polovinu (47 procent) zahraniční­ch cest Češi absolvoval­i autem, 13 procent autobusem a 37 procent letadlem. (ČTK)

S cestovkou loni vyrazilo na dovolenou 46 procent lidí, zbytek individuál­ně. Nejoblíben­ější bylo Chorvatsko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia