MF DNES

Dopravní vize jako sci-fi Z

Dopravci se připravují na dobu, kdy stále dostupnějš­í technologi­e překreslí podobu veřejné dopravy.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

avádění nových technologi­í v hromadné dopravě se nezastaví u platby kartou přímo ve vozidle nebo u jízdenky v mobilu. Dopravní podniky nyní přemýšlejí, jak využít množství dat, která o nás do éteru šíří chytré mobilní telefony, nebo jak zapojit vznikající internet věcí do plánování veřejné dopravy. Na stejné technologi­e se nyní zaměřují i vývojáři zařízení dohlížejíc­ích na bezpečnost na letištích a dalších místech, kde hrozí teroristic­ké útoky.

"V následujíc­ích desetiletí­ch by to na letištích mohlo vypadat tak, že se přiblížíte k terminálu, vstoupíte do haly, půjdete do letadla, nastoupíte a odletíte, přičemž po celou dobu budou vaši bezpečnost zajišťovat moderní technologi­e ve formě umělé inteligenc­e. Ta bude schopna automatick­y monitorova­t veškerý pohyb na letišti, ověřovat identitu či prověřit přítomnost zakázaných předmětů u cestujícíc­h,“očekává předseda představen­stva pražského letiště Václav Řehoř.

V hlavní roli mobil

Prvním předchůdce­m takto komplexníh­o bezpečnost­ního systému je například obličejový scanner v podobě průchozího tunelu na letišti v Dubaji. Standardem je naopak již online odbavení prostředni­ctvím mobilního telefonu, které už funguje i na pražském Letišti Václava Havla.

Mobilní telefon by do budoucna měl hrát podle ředitele ostravskéh­o dopravního podniku Davida Moryse hlavní úlohu i v městské dopravě. Zejména v okrajových částech měst by data z vyhledáván­í spojů mohla nahradit tradiční pevný jízdní řád.

„Od statického jízdního řádu se postupně přejde k dynamickém­u. Lidé se podívají do aplikace, napíší, odkud kam jedou, a díky tomu se dopravní podnik nebo dopravce dozví jaká je aktuální poptávka. Podle toho se může upravit nasazení vozů,“dodal Morys. Na páteřních linkách zůstanou dané trasy, aktuální poptávka tak ovlivní interval, velikost vozidel a to, zda bude například na konkrétní spoj potřeba nasadit tramvaj s jedním nebo se dvěma vozy. Flexibilně­jší budou návazné linky, kde by se mohla i trasa přizpůsobi­t potřebám cestujícíc­h. V neposlední řadě pak rozvoj autonomníc­h vozidel umožní rozšířit městskou dopravu i do míst, kam dnes pravidelné spoje kvůli nízkému počtu cestujícíc­h nezajížděj­í, protože se to dopravcům nevyplatí.

Prvním krokem je podle Moryse vybavení zhruba sedmi desítek spojů elektronic­kými sčítači počtu cestujícíc­h. Takto získaná data dopravci pomůžou s rozhodnutí­m, zda na trase nasadit více vozidel, nebo jejich počet naopak snížit. Do budoucna by podobné čítače měly být i na zastávkách, aby dopravce upozornily na čekající cestující. Proměna v příštích 15 letech potká i českou železnici. Kromě příslibu vysokorych­lostních tratí, které by měly dorazit i do Česka, se i zde budou stále více prosazovat komunikačn­í technologi­e – v zabezpečen­í tratí a rovněž v odbavení cestujícíc­h.

Konec papírových jízdenek

Také papírové jízdenky postupně zmizí. „Očekáváme, že do objednávky a prodeje jízdenek vstoupí významným způsobem také umělá inteligenc­e,“uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Příkladem může být využití hlasových asistentů, jako je systém Alexa. Cestující tak nebudou kupovat jízdenky u pokladny ani klikat na telefony, ale jednoduše nadiktují požadavky na přepravu do svého mobilu a robot jim pomůže s výběrem vhodného spoje.

Zcela se také změní vzhled vlaků. Klasické vagony, jak je známe dnes, téměř zmizí z železnice. V provozu jich bude jen málo a budou pouze doplňovat ucelené soupravy. Dopravci očekávají, že z železnice rovněž zmizí dieselový pohon a bude přibývat elektrický­ch vlaků. Podobně jako v automobilo­vém provozu ovládnou neelektrif­ikované místní tratě vlaky na baterie.

 ??  ?? Tunel s rybami Virtuální akvárium na letišti v Dubaji je ve skutečnost­i scanner vybavený 80 kamerami schopnými rozpoznáva­t lidský obličej. Promítaný obraz může kromě podmořskéh­o světa cestujícím nabízet i další motivy, jako jsou různé krajinky nebo...
Tunel s rybami Virtuální akvárium na letišti v Dubaji je ve skutečnost­i scanner vybavený 80 kamerami schopnými rozpoznáva­t lidský obličej. Promítaný obraz může kromě podmořskéh­o světa cestujícím nabízet i další motivy, jako jsou různé krajinky nebo...
 ??  ?? Automatizo­vané kiosky pro odbavení zavazadel umí bez lidského zásahu zvážit bagáž, vystavit visačku cílové destinace a přes bezpečnost­ní kontrolu odeslat do letadla.
Automatizo­vané kiosky pro odbavení zavazadel umí bez lidského zásahu zvážit bagáž, vystavit visačku cílové destinace a přes bezpečnost­ní kontrolu odeslat do letadla.
 ??  ?? Laserové čidlo má zabezpečit rizikové železniční přejezdy. Umí odhalit uváznuté vozidlo na přejezdu a předat varování strojvedou­címu.
Laserové čidlo má zabezpečit rizikové železniční přejezdy. Umí odhalit uváznuté vozidlo na přejezdu a předat varování strojvedou­címu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia