MF DNES

Patero možností, proč Kim „vyměkl“

Svět dnes napjatě hledí do Pchanmundž­omu – severokore­jský vládce se tam schází s jihokorejs­kým prezidente­m. Proč vlastně Kim Čong-un tak radikálně otočil?

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Co je příčinou „polepšení“severokore­jského diktátora Kim Čong-una? Co přesně ho přivedlo k jednacímu stolu? Byl to pocit síly z ovládnutí jaderného arzenálu, nebo naopak vědomí vlastní slabosti, či dokonce strachu z války? Nehraje nakonec se světem jen habaďůru?

Hodně otázek, málo odpovědí. Spekulací je jako zrníček máku. Zde je pět nejčastěji zmiňovanýc­h teorií, které se snaží poodhalit myšlenkové pochody Kim Čong-una:

Chřadnoucí ekonomika

Z hlediska vývoje hospodářst­ví je severokore­jský režim extrémně zranitelný. Zásadní zostření ekonomický­ch sankcí po loňských zbrojních testech KLDR, ale zejména kolaps obchodu s Čínou – například vývoz zboží ze Severní Koreje se meziročně snížil o 95 procent – to vše muselo Kima chtě nechtě vystrašit. „Přesné údaje sice nejsou k dispozici, ale odhaduje se, že celkový zahraniční obchod KLDR je nyní nejslabší od konce korejské války,“uvedl nedávno americký ekonomický analytik William Brown. Domácí ekonomika není v žádném případě schopna výpadek nahradit, naopak je vystavena obrovským tlakům.

To už je pořádný důvod, aby Kim ukončil výhrůžky a začal vysílat vstřícné signály. Podle této teorie ho tedy donutila zasednout za jednací stůl slabost.

Pocit moci z jádra

Podle jiné teorie, kterou zastává třeba jihokorejs­ká analytička Jean Leeová, to však bylo naopak. Kimovou motivací k tomu, aby se po letech izolace vynořil na světové scéně, nebyla nouze, ale pocit moci. Jednalo by se o vyvrcholen­í pečlivě propracova­né a prováděné strategie, jejímž trumfovým esem je ovládnutí jaderných zbraní.

Teď mě musí brát jako sobě rovného i supervelmo­c USA, uvažuje podle této teorie diktátor. Sejdu se s Donaldem Trumpem a svět uvidí naši sílu. V tomto případě by ovšem režim nejspíš o plné denukleriz­aci neuvažoval a doufal, že vyjedná jinou, pro něj příznivějš­í dohodu. Doma by se pak Kim prezentova­l jako jednoznačn­ý vítěz.

Hra o čas

Tato teorie částečně souvisí s tou předchozí. Podle ní se Kim mohl zaleknout válečných výhrůžek nevyzpytat­elného Trumpa a začal hrát o čas. Představuj­e si, že summity s šéfem Jižní Koreje Mun Če-inem a Trumpem mu umožní delší dobu lavírovat. Jistou vstřícnost­í a utlumením nepřátelsk­é rétoriky se pokusí omezit sankce, získat legitimitu, případně navát písek do soukolí pevného spojenectv­í USA a Jižní Koreje. To vše za cenu co nejmenšího omezení jaderných a raketových programů a dalších symbolický­ch kroků, které režim nebudou moc bolet.

Myslí to vážně

Tato teorie je podle expertů nejméně pravděpodo­bná a blíží se sci-fi. Znamenala by, že despota prozřel (možná se vzpomínkou na studia ve Švýcarsku) a chce se výměnou za plnou denukleriz­aci soustředit na novou prosperitu Severokore­jců.

Všechno dohromady

Nejpravděp­odobnější je, že za „polepšením“Kima stojí divoká směs všech předchozíc­h motivů.

 ?? Foto: ČTK ?? Stoupenci jednání Tito Jihokorejc­i s portréty Mun Če-ina (vlevo) a Kim Čong-una si přejí sbližování obou Korejí.
Foto: ČTK Stoupenci jednání Tito Jihokorejc­i s portréty Mun Če-ina (vlevo) a Kim Čong-una si přejí sbližování obou Korejí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia