MF DNES

Zabíjel, protože ho nechtěly?

Policie našla novou stopu, která vede k motivu útočníka v Torontu: nedobrovol­ný celibát

-

Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Bývalí spolužáci jej popisují jako „nepříliš společensk­ého“, ale zároveň „neškodného“. Nevěřili, že by 25letý Alek Minassian mohl někoho zabít. Nedokázal by si prý sám ani půjčit auto.

Právě Minassiano­vy problémy navazovat vztahy s ostatními lidmi a zejména se ženami ale podle nových zjištění policie mohou být tím důvodem, proč v pondělí krátce po poledni najel dodávkou do lidí na rušné ulici v centru kanadského Toronta. Deset jich zabil, čtrnáct zranil, někteří z nich jsou v kritickém stavu.

Na svůj facebookov­ý účet totiž tento vývojář mobilních aplikací krátce před útokem napsal: „Vzpoura incelů začala! Svrhneme všechny Chady a Stacey! Všichni se pokloňme nejvyššímu gentlemano­vi Elliotu Rodgerovi!“

Co tahle zmatená a nepříliš srozumitel­ná zpráva znamená? Zkratka „incel“z anglických slov „involuntar­y celibate“značí kohokoli, kdo žije v nedobrovol­ném celibátu. Frustrovan­é panice, zejména

muže, kteří nejsou schopni najít si známost a závidí všem ostatním, kteří nějakou mají. Zadané pak vidí jako nedostižné ideály, které označují křestními jmény Chad a Stacey.

Elliot Rodger je pak vrah, který v roce 2014 nedaleko kampusu kalifornsk­é univerzity v Santa Barbaře zastřelil šest lidí, dalších 14 postřelil nebo zranil autem a následně se sám zabil.

Manifest frustrovan­ých paniců

Na internet krátce předtím 22letý Rodger vyvěsil video, v němž popisoval své motivy: chtěl se pomstít ženám za to, že ho nechtěly, a ostatním mužům za to, že v tomto ohledu byli úspěšnější než on.

Zanechal po sobě také text, který se následně stal jakýmsi manifestem podobně frustrovan­ých mužů. V něm na 140 stranách popisuje svůj život, výchovu, neúspěchy se ženami a z toho pramenící hlubokou nenávist vůči nim.

Rodger se rychle stal jejich hrdinou a inspirací. Jeho sympatizan­ti si každoročně připomínaj­í výročí jeho útoku, který připadá na 23. května.

„Jak dlouho to ještě bude trvat, než se objeví druhý Elliot Rodger?“ptal se například jeden z nich na diskusním fóru těsně před koncem roku 2017.

„Brzy, všechno se jen zhoršuje,“odpověděl mu další. „Doufám, že se mu podaří překonat rekord,“připsal třetí.

Jsou to právě internetov­á diskusní fóra, na nichž se ti, kdo se identifiku­jí jako „incelové“, setkávají. Píšou si, jak nenávidí ženy za to, že se s nimi nechtějí stýkat, což připisují jejich přehnanému důrazu na vzhled nebo jejich povrchním osobnostem. Považují je za podlé a povrchní, protože se podle nich zajímají jen o „velmi svalnaté muže“.

Právě v tom pak vidí hlubokou sociální nespravedl­nost, o níž jsou přesvědčen­i, že ji s ohledem na vlastní genetické dispozice nikdy nebudou moci překonat.

Tím to pro mnohé z nich končí. Postěžují si na internetu a nemají potřebu se chovat agresivně.

Část z nich ale vyzývá k násilí. Chtějí se pomstít „úspěšné“části společnost­i a zejména ženám, o nichž se domnívají, že je nikdy nebudou mít. Vyzývají proto k „povstání incelů“, které má zvrátit současný, pro ně „nespravedl­ivý“stav.

Hned po útoku v Torontu se objevily oslavné reakce. Omezení držení zbraní podle nich nic nezmůže, „stačí auto nebo kyselina“.

„Nikdy nedokážete zakázat nenávist,“napsal jeden z diskutujíc­ích. „Samotná nenávist stačí k tomu, aby se podobné masové vraždy znovu opakovaly.“

 ?? Foto: ČTK, Profimedia ?? Pomsta paniců Vrah z Toronta Alek Minassian (vlevo) záviděl úspěšnější­m mužům, že mají ženu. Inspiroval ho Elliot Rodger (vpravo), který ze stejného důvodu vraždil předtím v Kalifornii.
Foto: ČTK, Profimedia Pomsta paniců Vrah z Toronta Alek Minassian (vlevo) záviděl úspěšnější­m mužům, že mají ženu. Inspiroval ho Elliot Rodger (vpravo), který ze stejného důvodu vraždil předtím v Kalifornii.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia