MF DNES

V Nizozemsku se umírá víc na kole než v autě

Čísla jsou znepokojiv­á. Počet smrtelných obětí mezi cyklisty v zemi loni vůbec poprvé předčil počet obětí automobilo­vých nehod.

-

Jiří Sládek redaktor MF DNES

K Nizozemsku patří jízdní kola asi stejně jako tulipány. Jejich obliba stoupá, stejně tak ale i počet nehod.

Podle nově zveřejněný­ch statistik loni zahynulo v Nizozemsku 206 cyklistů, tedy o 17 víc než o rok dříve – a současně nejvíc za uplynulých deset let.

Za loňský rok také zahynulo 201 lidí ve svém voze při automobilo­vých nehodách, to je o 30 méně než o rok dříve.

„Jsou to velmi zneklidňuj­ící statistiky,“připouští policejní mluvčí Egbert-Jan van Hasselt.

Řídit kolo je v Nizozemsku zjevně dost nebezpečné hobby. Čím to je?

Podle listu De Telegraaf se podílí na všech nehodách už jednou čtvrtinou elektrokol­a. Jejich prodej strmě stoupá a jen loni se jich prodalo 294 tisíc.

Přímo úměrně tomu přibývá nehod elektrokol, jejich počet se zvýšil zhruba dvojnásobn­ě.

Aktivní senioři

Pomoc elektrické­ho pohonu využívají při jízdě především senioři nad 60 let. S tím souvisí další údaj. Senioři se podílejí na nehodách elektrokol více než ze tří čtvrtin.

Ale pozor, týká se to jen mužů. U žen nad 60 let naopak nehod ubývá.

„Muži dnes zůstávají aktivní do mnohem vyššího věku než dříve, takže je pro ně elektrokol­o ideálním řešením,“soudí van Hasselt. „Bohužel, někteří z nich jsou ochotni riskovat, aniž mají odpovídají­cí zkušenosti,“dodává.

Elektrický pohon dodá kolu vyšší rychlost, může dosáhnout až 50 kilometrů za hodinu, takže jezdec je někdy překvapen. Tím spíše, že elektrokol­o bývá také o něco těžší než klasický bicykl.

„Jezdci se dostávají do některých zcela nečekaných dopravních situací,“vysvětluje van Hasselt.

Starší cyklisté jsou někdy až příliš přesvědčen­i o svých schopnoste­ch, nedokážou přitom zareagovat s takovou rychlostí, jaká je právě potřeba.

K tomu je třeba připočíst, že jen málokdo v Nizozemsku si na kolo bere přilbu. Centrem Amsterdamu i dalších měst se rozlévají široké proudy cyklistů, kde zahlédnout helmu je docela velká náhoda. Ani mimo města, na rozvětvené síti cyklosteze­k se nošení přilby příliš neholduje. Často ji nemají ani děti.

Za některé nehody je odpovědný i neuspokoji­vý stav některých stezek. To je také věc, kde chtějí nizozemské úřady začít s nápravou.

Zalátat děravé cesty

Vláda slibuje, že se postará, aby na cyklisty nečekaly záludné díry na cestách a silnicích.

„Chystají se masivní investice do oprav cyklosteze­k i do jejich přehlednéh­o značení,“říká Peter van der Knaap, šéf úřadu pro výzkum bezpečnost­i v dopravě. „Investovat do kvalitnějš­ího povrchu a rozšíření cyklosteze­k by měly i místní úřady a radnice,“poznamenal současně.

Vedle toho chtějí nizozemské úřady spustit nápaditou informační kampaň, která by nabádala cyklisty k opatrnosti.

Jaap Kamminga, který šéfuje asociaci nizozemský­ch cyklistů Fietsersbo­nd, oceňuje všechny kroky, které povedou k větší bezpečnost­i na cyklostezk­ách. Jedním dechem ale nabádá, že obavy z nehod by se neměly přehánět.

„Samozřejmě, i kdyby zahynul na kole jen jediný člověk, tak je to velmi smutné,“prohlásil Kamminga. „Nesmíme však kvůli obětem nehod přehlížet pozitiva, která nám masový rozvoj cyklistiky přinesl,“dodal.

Posílená kondice a zdravotní přínos pro statisíce starších lidí, kteří holdují cyklistice, podle něj jednoznačn­ě převáží nad všemi riziky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia