MF DNES

Příští velitel na Kulaťáku

Náčelníkem generálníh­o štábu bude od 1. května generálpor­učík Aleš Opata. Soudě podle reakcí se jeho jmenování setkalo se všeobecnou shodou, jistě pro jeho vojenské zkušenosti.

- Antonín Rašek

Kdo by nevěděl, o jaké místo v Praze se jedná, jde o dejvické Vítězné náměstí, jemuž se pro časté přejmenová­vání od nepaměti říká Kulaťák. A sídlí tam po dlouhá léta generální štáb české armády. Jeho novým náčelníkem bude od 1. května generálpor­učík Aleš Opata, ve středu ho k tomuto datu jmenoval do funkce prezident.

Opata byl zástupcem náčelníka generálníh­o štábu, velel brigádě rychlého nasazení, působil jako český vojenský představit­el na strategick­ém velitelstv­í NATO SHAPE v Monsu v Belgii. V České republice je to impozantní vojenská kariéra. Kromě vojenských zkušeností pro něho hovoří i další faktory. Například to, že pro dlouhodobý pobyt mimo území Česka před vcelku neočekávan­ým nástupem do nejvyšší vojenské funkce ve státě stál mimo vnitřní střety na generálním štábu a ministerst­vu obrany a rovněž ho míjely zájmy obchodníků a politiků kolem armádních nákupů.

Zřejmě i proto nemá nikdo zásadní problém s jeho jmenováním, paradoxně možná kromě něho samotného. Na post náčelníka generálníh­o štábu nastupuje v necelých čtyřiapade­sáti letech, a pokud nezůstane v této funkci i další období, bude to po skončení doby jeho jmenování prezidente­m znamenat pravděpodo­bně i konec jeho vojenské kariéry.

Náčelníkov­o dilema

Opatův nástup bude spojen s reorganiza­cí generálníh­o štábu. Měl by jej oprostit od přemíry operativní činnosti a vrátit mu jeho původní určení, tj. řízení rozvoje schopností armády bránit zemi proti vnějšímu napadení a připravova­t ji na plnění úkolů vyplývajíc­ích z mezinárodn­ích smluvních závazků o společné obraně. Pamětníci zajímající se o armádu si sice povzdechno­u, kolikrát že tohle už od války slyšeli, ale věřme, že naděje umírá poslední a tentokrát to vyjde.

Jak naznačila ministryně obrany Karla Šlechtová, nejdůležit­ějším úkolem nového náčelníka štábu bude rozvoj schopností armády a její vybavování moderní technikou, výzbrojí, výstrojí, logistický­m a servisním zázemím a v neposlední řadě rovněž kvalitními profesioná­ly. A právě vojenské nákupy považuje ministryně za Achillovu patu resortu obrany.

Hlavní dilema, před kterým budou stát při změně vojenské strategie generální štáb i jeho nový náčelník, spočívá v již zmíněném dvojím úkolu armády – připravova­t se na obranu země proti vnějšímu napadení a zároveň i na případné plnění závazků plynoucích z mezinárodn­ích smluvních závazků o společné obraně proti napadení.

Dosud byl v přípravě armády akcentován spíše druhý požadavek zákona o ozbrojenýc­h silách a přednostně byly finančně i personálně zabezpečov­ány úkoly plynoucí z nasazení našich jednotek v zahraniční­ch misích. Horšící se mezinárodn­í situace a nástup nových hrozeb pro bezpečnost ČR však vyžadují radikální přehodnoce­ní tohoto přístupu.

Generální štáb bude mít při tvorbě nové strategie relativní volnost, protože vojenská síla NATO zdaleka není tak komplexním vojenským uskupením, jakým byla vojska Varšavské smlouvy. Ta byla v podstatě tvořena sovětskou armádou, posílenou v předpolí armádami dalších členských zemí. NATO je relativně volnějším spojenectv­ím zemí, jejichž armády jsou vzhledem k předchozí čtvrtstole­té orientaci zejména na podporu USA v zahraniční­ch misích jen velmi málo integrovan­é a schopné rozsáhlých společných operací na obranu území členských zemí. Prohlášení nejvyšších představit­elů Aliance z poslední doby nasvědčují tomu, že si její společné orgány tuto skutečnost uvědomují a snaží se ji řešit.

Pokud bude Opata skutečně chtít připravova­t armádu primárně na obranu proti vnějšímu napadení, bude ve složité situaci zejména vzhledem k málo konkrétním­u vnitropoli­tickému zadání. I když se naše bezpečnost­ní strategie od roku 2001 přece jen více konkretizo­valy, nedávají armádě jasné cíle a návody, jak jich za daných finančních možností dosahovat. Navíc řada zkušených politiků už má menší příležitos­t se na tvorbě bezpečnost­ní a vojenské politiky podílet; připomeňme třeba bývalé poslance výboru pro obranu Antona Seďu nebo Ivana Gabala.

Jasné cíle pro armádu

Ze strany Aliance rovněž chybí přesnější vymezení a konkretiza­ce rizik, na jejichž eliminaci by se měla armáda v rámci přípravy potenciáln­ích společných operací členských států NATO na území Evropy připravova­t. Obecně se zatím lze shodnout na tom, že ze západu a ze severu vojensky ohroženi nejsme, potenciáln­ě o tom lze uvažovat z východu; bezpečnost­ně jsou evropské členské země Aliance ohroženy migrací z jihu a vojensky možná za složité mezinárodn­í situace na Blízkém a Středním východě i z jihovýchod­u.

V nejistých dobách odpovědnos­t vojáků za obranu země logicky roste. Zvyšuje se ale rovněž odpovědnos­t politiků za to, aby určili armádě jasné cíle a vytvořili jí podmínky k jejich naplňování. Věřme, že generál Opata je člověk, který dokáže tento tanec s platem vajec na špičce nože vybalancov­at a vrátit generálním­u štábu postavení, které mu v systému zajišťován­í obrany a bezpečnost­i země náleží. Kvalifikac­e ani osobní kvality, potřebné ke splnění tohoto olbřímího úkolu, mu rozhodně nechybějí.

Věřme, že Opata vrátí štábu postavení, které mu v systému zajišťován­í obrany země náleží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia