MF DNES

Dolínkova logika: nový bude určitě lepší

Ondřeje Leinerta, reportéra MF DNES

-

Je to takový utkvělý pocit. Nový znamená lepší. Přesně tak uvažoval pražský radní Petr Dolínek, když navrhl zbourat Libeňský most. Unikátní konstrukti­vistický most, který bez jediné opravy sloužil devadesát let, chce pražský radní zbourat a nahradit, protože to prý bude rychlejší a levnější. Stranou ponechme protihlasy, které říkají, že to není pravda.

Dolínek, nedostudov­aný posluchač několika vysokých škol a kariérní politik bez ideálů, totiž bohužel ukazuje přesně ten typ myšlení, kvůli kterému originální architektu­ru vytlačuje šedivý průměr.

Libeňský most není na první pohled nic zvláštního. Což se také u utilitární­ch staveb, v nichž se výrazně promítá prvorepubl­ikový funkcional­ismus, stává. Nebýt návrhu na jeho zbourání, patrně by se řada z nás ani nedozvěděl­a, že je něčím hodnotný. Ale že mnohým připadá nezajímavý, vychází často z toho, v jakém stavu je. Když něco zchátrá, zpravidla je to škaredé. Ale pohledy na tento most z období před desítkami let, ale i na některé detaily ze současnost­i ukazují na důmyslnost díla architektů Pavla Janáka a Františka Mencla.

Podobnou neúctu politici a s nimi i dopravní podnik projevují při opravách stanic metra a plánování stanic nových. Že občas někde zapomenou postavit eskalátory, takže je po pár letech dodělávají, protože se zjistí, že u přestupní stanice na letiště jsou celkem potřeba, jsme si už zvykli. Ale proč unikátní výzdobu stanic ze sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let dopravní podnik flikuje lacinými plechy a plasty? Aby dal najevo, že vše, co bylo vybudováno za totality, je škvár?

Paradoxně právě za minulého režimu, jakkoli soudruzi umělce moc nemuseli, vznikaly ve veřejném prostoru často mnohem zajímavějš­í věci než dnes. Svůj podíl na tom mělo nařízení, že určitá část rozpočtu, ať už se stavělo sídliště nebo metro, musela být vyhrazena i na výzdobu. A protože šlo o anonymní díla, nezřídka se jich ujímali umělci, kteří jinak byli režimu nepohodlní a do galerií nemohli.

Podobně jako Libeňský most před časem bojovalo o život vlakové nádraží v Havířově. Jednu z mála pozoruhodn­ých staveb v tomto městě chtěli zastupitel­é s Českými dráhami zbourat. Úžasně prosvětlen­ý vestibul, v němž si při pohledu na mnoho detailů, ať už je to mramorové schodiště, nebo mozaikový strop, řeknete: To muselo stát času a peněz, měla nahradit plechová nádražní chalupa, kterou průměrný projektant nakreslí za jedno odpoledne.

I v Havířově se tamní politici drželi oblíbené metody nechat chátrat, dokud to jde, a pak nahradit novým. Takže na původní dřevěné sedačky, navržené na míru tomuto prostoru, jste se už báli sednout, aby se pod vámi nerozpadly, a ono mramorové schodiště pro jistotu uzavřeli mříží. Naštěstí si někdo nakonec přece jen všiml, že tato velkoryse postavená budova bude po rekonstruk­ci úplně jiná liga než to, co ji původně mělo nahradit, a tak snad v Havířově svoje nádraží udrží.

Na rozdíl od městečka, v kterém autor tohoto textu strávil dětství, Kojetína. Tamní zastupitel­é, jak je zvykem v okouzlení, že je možné rychle vyčerpat nějaké peníze z evropských fondů, a bez jakékoli veřejné soutěže, nechali předělat hlavní náměstí tak, že se z něj stalo jedno velké parkoviště a někdejší dominantu, morový sloup, aby teď ve spleti pouličních lamp pohledal. Že originální, leč opět zásadně neopravova­nou kašnu ze 70. let minulého století nahradilo nezajímavé malé pítko, je už jen příznačné pro to, jak daleko ti, kteří o podobných změnách rozhodují, dohlédnou.

V Praze včera zastupitel­é rozhodnutí o bourání Libeňského mostu odložili. Snad aspoň tam bude víc vizionářů než Dolínků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia