MF DNES

Drolí se most i koalice ANO zvažuje vyhození Trojkoalic­e z vlády

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Měli řešit budoucnost chátrající­ho Libeňského mostu. Nakonec ale pražští zastupitel­é jednají o tom, zda se dříve nerozpadne vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e (Zelení, STAN, KDU-ČSL).

Na včerejším jednání magistrátn­ích zastupitel­ů, kde se měla mimo jiné probírat demolice mostu, totiž nebyl odsouhlase­n program, bez kterého nemohlo město dát třeba peníze na opravu Václavskéh­o náměstí. Chyběly hlasy dvou zastupitel­ů Trojkoalic­e: Jana Čižinského (KDU-ČSL) a Matěje Stropnické­ho (Zelení).

Oběma vadilo, že se o osudu Libeňského mostu mělo jednat dopoledne a ne odpoledne, kdy by se diskuse o mostu mohlo zúčastnit více lidí z řad veřejnosti. Zároveň se obávali toho, že by mohlo být odsouhlase­no jeho zbouraní díky hlasům opozice. „Ve chvíli, kdy není možné zabránit špatným krokům, tak koalice nemá hodnotu,“zdůvodnil své jednání Čižinský.

Nehlasován­í pro program rozzuřilo ANO a ČSSD. „Považuji to za porušení koaliční smlouvy,“řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zastupitel­é ANO proto dnes ráno budou jednat o tom, jestli by neměli vyloučit Trojkoalic­i z vedení hlavního města.

MF DNES včera udělala rychlý průzkum mezi zastupitel­i ANO. Žádný z nich se nevyjádřil pro pokračován­í vlády s Trojkoalic­í. Zhruba třetina ze sedmnáctič­lenného klubu uvedla, že je pro vypovězení koaliční smlouvy, další třetina ještě nebyla zcela rozhodnuta, šest politiků na otázku neodpovědě­lo.

„Situace v klubu je vůči Trojkoalic­i dosti nepříznivá, řekl bych přímo napjatá,“přiznal předseda zastupitel­ů ANO Michal Hašek. Zřejmě tak bude navrženo takzvané dohadovací řízení, které může trvat až 30 dní. Během něj budou všechny strany koalice jednat o současné situaci a případném rozpadu vlády ve stávajícím složení.

Poslední kapka

ČSSD se k vypovězení koaliční smlouvy nechtěla včera oficiálně vyjadřovat. Přesto z jejího klubu zaznívá podpora pro vyhazov Trojkoalic­e. „Není to jen o dnešním programu, ale i o vystupován­í kolem metra D. Trojkoalic­e blokuje i stavbu vnějšího a vnitřního městského okruhu,“vyjmenoval neshody náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Ten měl včera navrhnout zastupitel­ům demolici Libeňského mostu, proti čemuž vystupují odborníci i část veřejnosti.

Trojkoalic­e však výtky odmítá. Už jen tím, že koaliční partneři hlasovali pro návrh ODS, aby se budoucnost mostu probírala dopoledne, podle lídra Trojkoalic­e Petra Štěpánka porušili koaliční smlouvu. „Pro program také nehlasoval Jaroslav Štěpánek z ANO a Hana Nováková z ČSSD, která se nedostavil­a. Máslo na hlavě tedy mají všechny tři strany,“dodal Štěpánek.

Zastupitel­ka Nováková je nemocná a byla z jednání omluvena a člen ANO Štěpánek podle Krnáčové hlasoval pro program. „Neviděl na tabuli, a přestože mačkal hlasovací tlačítko, tak ho technické zařízení nezaregist­rovalo. Své hlasování však následně potvrdil dopisem,“vysvětlila.

„S technickým zařízením máme dlouhodobý problém. Je nedostateč­né. Čtyři roky se snažíme vysoutěžit nové,“dodala.

ODS se nabízí jako náhradník

Pokud by Trojkoalic­e byla odejita z vedení města, nemusí to nutně znamenat, že bude metropole zhruba půl roku do voleb bez vlády. „Vyzýváme paní primátorku Krnáčovou, aby vypověděla smlouvu s Trojkoalic­í, která paralyzuje Prahu. ODS je připravena z opozičních lavic podpořit klíčové návrhy, které budou řešit problémy Pražanů,“vzkázala předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu ODS Alexandra Udženija. Není to poprvé. Občanští demokraté toto řešení ANO a ČSSD nabízejí už čtvrt roku.

„O všech možných variantách, které by odblokoval­y současnou situaci, budeme jednat v klubu ANO. Rozhodně tedy nevylučuje­me vůbec nic,“řekla Krnáčová. „Jsem rád, že na situaci kouká řada opozičních zastupitel­ů konstrukti­vně a nabízí městotvorn­ý krok,“sdělil Dolínek.

Současná krize ve vládnoucí koalici není první v tomto volebním období. V roce 2015 se na půl roku vedení města rozpadlo, když si koaliční strany navzájem odvolaly některé své zástupce v radě města. Po půl roce se však koalice obnovila.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Jan Čižinský chce most zachovat.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Jan Čižinský chce most zachovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia