MF DNES

Škola chce stavět, radnice ji blokuje

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Praha 11 nechce dát dotaci pro uměleckou školu. Podle ústavu je za tím střet zájmů starosty.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Před necelým rokem měla získat Střední a Vyšší odborná škola reklamní a umělecké tvorby Michael od magistrátu dvacetimil­ionovou dotaci na nástavbu jedné z budov, ve které sídlí. Z peněz na nové ateliéry ale zatím škola neviděla ani haléř.

Praha 11, které budova patří, totiž odmítá dotaci předat. Důvodem je podle radnice soudní spor mezi Prahou 11 a uměleckou školou ohledně výše nájmu. Škola ale tvrdí, že je to kvůli střetu zájmů starosty, jehož manželka vede konkurenčn­í školu.

Soudní spor souvisí s dřívější investicí školy Michael do jiné školní budovy, za jejíž používání platí škola městské části nájem. „Investice byla celkem ve výši sedmadvace­ti milionů korun. Pět milionů jsme dostali od Evropské unie, zbylých dvaadvacet milionů byla naše investice, kterou teď odbydlujem­e,“uvádí jednatel školy Ondřej Štěpánek.

Městská část ovšem začala výši investice rozporovat s tím, že škola utratila méně, než tvrdí, a odepisuje si tak z nájmu více, než by měla. „Podali jsme proto žalobu, soud jsme vyhráli, ale městská část se odvolala k nejvyššímu soudu a ten to vrátil na přezkoumán­í nákladů,“vysvětluje Štěpánek. Dokud nebude spor ukončen, odmítá radnice Prahy 11 předat škole peníze z dotace.

„Iniciátore­m sporu byla právě škola Michael, nikoliv Praha 11. S probíhajíc­ím sporem pak přímo souvisí i čerpání účelové investiční dotace na nástavbu školy. Rada městské části se musí řídit platným usnesením zastupitel­stva, které jí výslovně uložilo realizovat nástavbu až v případě pravomocné­ho skončení sporu,“uvádí mluvčí městské části Anna Kočicová.

Podle Štěpánka ale radnice jakékoliv snahy o ukončení sporu blokuje. „Navrhli jsme, že pokud investice přesáhne dvacet milionů z dotace, uhradíme zbytek my. Přestože to je budova městské části. Zároveň jsme nabídli zaplatit náklady soudního sporu,“říká Štěpánek.

Škola kritizuje střet zájmů

Navíc je podle něj soudní spor pro zadržování dotace jen zástupným důvodem. Na Praze 11 totiž fungují dvě školy se stejným zaměřením. Vedle školy Michael je to ještě Soukromá vyšší odborná škola umění a reklamy Orange. Její ředitelkou je manželka starosty Prahy 11 Petra Jiravy (ANO) Andrea Jiravová Čapková. Školu si navíc založila ještě v době, kdy šéfovala škole Michael.

Starosta Jirava je zároveň členem školské rady této školy. „Dva roky mě rada městské části ujišťuje, že starosta bude nezávislý v rozhodován­í, ale podle mě tomu tak není,“myslí si Štěpánek. Starosta se podle něj snaží zabránit přidělení dotace škole proto, že jeho manželka vede konkurenčn­í školu.

Jirava to odmítá. „Moje žena samozřejmě ředitelkou této školy je, ale rozhodně nemám v úmyslu někomu kvůli tomu škodit. Více se k tomu nebudu vyjadřovat,“uvedl starosta pro MF DNES. Prostředni­ctvím mluvčí ještě dodal, že ukončení sporu je v zájmu obou stran. „Tomu by reakce na zmíněné osobní invektivy a zahájení mediální přestřelky jistě nepomohly,“vzkázal.

Štěpánek poukazuje, že městská část prodloužil­a v roce 2016 škole Orange nájem na nestandard­ních deset let a za nízké nájemné. „Smlouva byla škole prodloužen­a na základě běžné praxe. Nájemné je ve srovnání s ostatními soukromými školami jedním z nejvyšších,“nesouhlasí mluvčí Kočicová.

Jak ale vyplývá ze závěrů školské komise rady městské části z dubna 2016, je doba nájmu na deset let příliš dlouhá. Komise proto tehdy žádost školy Orange nedoporuči­la ke schválení.

„Rada mě ujišťovala, že bude starosta nestranný.“

Více než 150 tvůrců představí své bláznivé i zcela seriózní projekty na prvním českém ročníku světového festivalu pro kutily 21. století Maker Faire Prague. Organizáto­ři čerstvě oznámili, že festival proběhne 23. a 24. června v Průmyslové­m paláci na holešovick­ém Výstavišti.

Maker Faire je globální síť festivalů, kterou vytvořila redakce časopisu Make v San Francisku. Akce, která slaví úspěch po celém světě, se bude konat v České republice poprvé. V loňském roce proběhlo 221 Maker Fairů ve 45 zemích. Celkově je navštívilo 1,5 milionu lidí.

Na festivalu modeláři, bastlíři s elektronik­ou, experiment­átoři s přípravou jídla, šperkaři, vědci, výtvarníci, oděvní návrháři, výrobci 3D tiskáren, designéři a další nadšenci představí svá díla dětem i dospělým. Naplánován­y jsou workshopy, kde si zájemci sami vyrobí blikající UFO, samohybnéh­o brouka z kartáčku na zuby nebo dřevěnou motokáru. Naučí se také základy

programová­ní nebo foukání skla.

„Maker Faire Prague bude taková obří dílna a jarmark prototypů. Dvě desítky workshopů doplní čtyři hackathony a spousta zajímavých prezentací a vystoupení. Chceme propojit lidi z různých oborů a generací a ukázat kreativitu ve vzdělávání, vědě i podnikání,“uvádí programový ředitel Jiří Zemánek. (kuzl)

 ?? Foto: Maker Faire ?? Poprvé Světově známý festival kutilů můžou zájemci navštívit o víkendu 23. a 24. června na holešovick­ém Výstavišti.
Foto: Maker Faire Poprvé Světově známý festival kutilů můžou zájemci navštívit o víkendu 23. a 24. června na holešovick­ém Výstavišti.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia