MF DNES

Karolína versus Petra

Na turnaji v Praze se příští týden představí všechny nejlepší české tenistky, chybí jen Šafářová

-

Petr Procházka reportér MF DNES

Pro organizáto­ry by to bylo vysněné finále. Karolína Plíšková versus Petra Kvitová. Dvě nejlepší české tenistky, dvě globální hvězdy, dvě velké rivalky.

V Praze na Spartě zítra kvalifikac­í začíná největší tenisový turnaj na českém území a hráčky číslo šest a deset aktuálního světového žebříčku budou jeho hlavními trháky.

Pořadatelé J&T Banka Prague Open na Češky letos vsadily v maximální míře. V pavouku turnaje figurují všechny nejlepší tuzemské hráčky, kromě Lucie Šafářové, která se ze zdravotníc­h důvodů na poslední chvíli odhlásila.

„Už i v minulosti jsme tu měli dvě hráčky z elitní světové desítky, ale nikdy to nebylo tak, aby obě byly Češky,“uvedla ředitelka turnaje Petra Černošková. „Letos jsme žádné top zahraniční hráčky neoslovili. Chceme mít turnaj především pro české tenistky a máme dojem, že diváci stejně nejraději chodí fandit jim.“

České tenistky, to jsou vlastně dnes vesměs pražské tenistky. Elitní domácí hráčky totiž žijí v metropoli či v jejím blízkém okolí. I když se naprostá většina z nich narodila úplně jinde.

Za zábavou do centra

Karolína Plíšková pochází z Loun, ale už jako patnáctile­tá přestoupil­a do ČLTK Praha. Nyní je kmenovou hráčkou Sparty a už několik let žije v Letňanech. Prahu si oblíbila, ve volných chvílích ráda vyráží do centra, často v partě s partnerem Michalem Hrdličkou, sestrou Kristýnou a jejím přítelem Dominikem Volkem.

„Jít někam posedět s přáteli, na tom nevidím nic špatného, pokud mám druhý den volno. Sem tam vyrazím do centra Prahy i s kámoškami a opijeme se,“přiznala česká jednička předloni.

Petra Kvitová se po svých největších kariérních triumfech vždy vracela s trofejemi na Moravu, k rodičům do Fulneku či do Prostějova, který byl dlouho její hlavní domovskou tenisovou adresou.

Jenže poté, co se ve svém prostějovs­kém bytě stala obětí loupežného přepadení, trénuje a pobývá stále častěji v Praze. A ačkoliv dlouho bývala prostějovs­kou patriotkou, loni už válela v extralize družstev za Spartu. „Pikantní na tom je, že jsem jinak velkou fanynkou fotbalové Slavie,“usmála se dvojnásobn­á wimbledons­ká vítězka.

Aktuální česká trojka Barbora Strýcová tvoří atraktivní pár s hudebníkem Davidem Krausem. Ačkoliv původem Plzeňačka, nyní společně střídavě obývají byt v Bubenči a dům za Prahou.

VIP fanklub Strýcové

Na turnaji v Praze má Barbora Strýcová pravidelně nejhlasitě­jší fanklub, navíc složený z populárníc­h tváří showbyznys­u. Palce emotivní hráčce na tribuně drží třeba moderátor Jan Kraus, otec jejího přítele, či herec Petr Rychlý. „Musela jsem jim vysvětlit, jaký styl povzbuzová­ní mám ráda a jaký už ne,“uvedla Barbora Strýcová.

Domácí hráčkou bude na turnaji v Praze vlastně i Ruska Jekatěrina Alexandrov­ová. „V Česku žiju už vlastně polovinu svého života. Dříve jsem trénovala v Moskvě, ale jednou jsme s celou rodinou přijeli na turnaj do Prahy, která nás okamžitě uchvátila. Hodně kurtů, k tomu nádherné město,“popsala Ruska, jak se zrodilo její stěhování.

Brzy se velmi slušně naučila i řeč a v jednu dobu dokonce velmi vážně uvažovala o českém občanství.

Fanoušci si však velmi pravděpodo­bně najdou ve startovní listině jiné favoritky. A budou si přát velké české finále. Petra versus Karolína. ● Kvalifikac­e se hraje o víkendu, hlavní turnaj začíná na kurtech Sparty v pondělí. Finále je na programu v sobotu a jako jediné je placené, jinak je od soboty do pátku vstup zdarma. Organizáto­ři zajišťují kyvadlovou dopravu ze zastávky metra C Nádraží Holešovice.

 ??  ?? 2011 Petra Kvitová se na Prague Open probojoval­a až do finále, kde podlehla Slovence Magdaleně Rybárikové.
2011 Petra Kvitová se na Prague Open probojoval­a až do finále, kde podlehla Slovence Magdaleně Rybárikové.
 ??  ?? 2015 Karolína Plíšková jako vítězka J&T Banka Prague Open. Ve finále zdolala krajanku Lucii Hradeckou.
2015 Karolína Plíšková jako vítězka J&T Banka Prague Open. Ve finále zdolala krajanku Lucii Hradeckou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia