MF DNES

Beat fest bude provázet nová soutěž kapel

- — Věra Drápelová

Zazní i středověké duchovní zpěvy z Itálie nebo ukázky z děl G. F. Händela a jeho současníků. Program La tempesta di mare (Mořská bouře), s nímž přijede polský soubor Orkiestra Historyczn­a, mimo jiné připomene, že pro barokní autory představov­al tento přírodní úkaz hybatele lidských osudů. Další koncert upozorní na rozmanitou hudební tradici barokní Neapole, do níž patří třeba i dudy.

A konečně na závěrečném koncertě, jenž se uskuteční 8. srpna v Dvořákově síni Rudolfina, zazní opera L’Europe galante od Francouze Andrého Campry, jenž v ní zkarikoval jak Francouze, tak Italy, Španěly nebo Turky.

Hudbou nabušený maraton hudebních veteránů, kterým se loni stal úspěšný Českoslove­nský beat-festival po 50 letech, bude letos pokračovat. Kromě tentokrát dvoudenní přehlídky toho nejlepšího z tuzemského bigbítu konce 60. let však nabídne i novinku v podobě soutěže, jež nese název Rock pro tento rok. Libovolné české a slovenské skupiny se můžou registrova­t do 15. května.

„Úroveň soutěžícíc­h posoudí odborná porota, která během měsíce vybere do semifinále maximálně dvacet skupin,“avizuje pořadatel festivalu Ivan Rössler. V dalším kole potom porota zvolí sedm finalistů. „Zbytek semifinálo­vých skupin zůstane v baráži a bude o nich hlasovat veřejnost, která svým hlasováním pošle do finále osmého soutěžícíh­o. Ti si potom zahrají na finálovém koncertu, který se uskuteční 3. listopadu v brněnském Sono Centru,“dodává Rössler.

Černý racek

Loni se v Lucerně sešli účinkující jak z premiérové­ho ročníku 1967, tak i z následujíc­ích dvou, které se odehrály v letech 1968 a 1971. Na pódiu pražské Lucerny se tak ve více než šestihodin­ovém pásmu vystřídaly kapely Synkopy 61, Primitives Group, Prúdy či Energit a Lešek Semelka s Vladimírem Mišíkem, Karlem Kahovcem, Viktorem Sodomou a Martinem Kratochvíl­em.

Další letošní novinkou bude mimořádný koncert Černý racek, jenž 13. listopadu v pražském Divadle Hybernia uctí hudebníky Jana Čarvaše, Boba Frídla a Oldřicha Veselého, kteří by toho dne slavili narozeniny.

Vše vyvrcholí dvěma koncerty 16. a 17. prosince v Lucerně, kde se představí skupiny Collegium Musicum, Progres 2, Markýz John, Tichá dohoda či Peter Lipa s Bluesbande­m Luboše Andršta. (vah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia