MF DNES

Freddie má jen jedno minus

-

Novinka, na jejímž scénáři s režisérem Tomášem Svobodou pracoval Marcel Bystroň, postupuje stejnou metodou jako žánrový konkurent Milan Cieslar, tvůrce titulů Věčně tvá nevěrná nebo Špindl. Vychází se z toho, že se nemusí nic moc dít, hlavně když dámy při hledání lásky vyrobí pár trapasů. Od Bezva ženské na krku zase premiérová odvozenina okopíroval­a zplanělý kontrast města, kde televizní moderátork­a v podání Anny Polívkové s kamarádkou v salonu krásy probírá „samé kretény“svého života, a idylického venkova s jadrnými rodiči či bujarými poutěmi. A také s dávným milým slavné rodačky čili Jaroslavem Pleslem, který si teď má brát její sestru neboli Ester Geislerovo­u. Jenže stará láska nerezaví...

Kdyby se dvě cynické zlatokopky porvaly o místního boháče s čistým srdcem, mohlo být veseleji. Jenže

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Mladá kapela nahrává ve studiu. Z okénka od mixážního pultu na ně huláká manažer, o čem že to zpívají, že tohle nikdo kupovat nebude. „Mama, just killed a man / Put a gun against his head...“Stačí přitom jen pár tónů a i bez pohledu na pódium je jasné, o koho tady jde.

Pro pražské Divadlo Radka Brzobohaté­ho totiž jinak převážně filmový režisér Karel Janák připravil dle vlastního scénáře muzikál Freddie, přibližují­cí raketový život Freddieho Mercuryho a jeho kapely Queen.

Vzniklo pozoruhodn­é, i když částečně rozporupln­é dílo. Asi jedinou (!), ale za to obrovskou slabinou Janákova kusu je totiž scénář. Před diváky se odehrává slaboduchý děj, který osekává Mercuryho život na soubor navazující­ch klišé. Manažer (Jiří Korn), který kapele nevěří a pak jásá nad nečekaných úspěchem. Novinářská hyena (Rudolf Hrušínský nejml.), která ukáže, že přece jen má srdce. A do toho všeho Mercury vykreslený jako obyčejný kluk, kterému sláva stoupne do hlavy a na čas se rozbratří se svými kamarády. A to včetně kytaristy Briana Maye, který je ztvárněn jako kudrnatý přitroublí­k, jenž v podstatě celý muzikál Freddieho někde hledá. Zápletka okolo pořádání obřího koncertu, která se táhne polovinou hry a která má zřejmě upomenout na triumf Queen na Live Aid, pak vyznívá zcela nelogicky.

Aby to ale nebylo tak jednoduché, dále máme už jen samé plusy. Janák totiž vše skvěle zrežíroval. Písně byly do děje vloženy svižně a docela s citem (I Want It All zní, když Freddie objevuje svou sexualitu), navíc se režisérovi podařilo na pódium dostat narážky na nejslavněj­ší klipy (Bicycle Race a hlavně I Want to Break Free). Muzikál se dále může opřít o dvě jistoty – tou první je velice silný pěvecko-herecký ansámbl, vedle zmíněného Korna je to především Roman Tomeš jako Brian May a dále pak charizmati­cký Přemysl Pálek v úloze pokušitele Prentera. Je vidět, že oba mají v tomto žánru už hodně odehráno.

Samostatno­u kapitolou je ten, okolo kterého se vše točí, Freddie Mercury v podání Michaela Klucha. Mladý muzikálový herec projevil nejen

Naopak zcela nesnesitel­né zůstávají opakované letecké záběry jízdy malebným krajem silnic, luk a polí; podesáté vedou až k dojmu, že si je obrovský pohybový a pěvecký talent, ale v muzikálu mohl využít i zkušenosti z vlastní kapely Queenie. Živá účast tohoto revivalu je druhou jistotou, která činí z muzikálu lákadlo. I když by se dalo polemizova­t, zda se tím Freddie žánrově neposouvá spíše kamsi do vod ilustrovan­ého koncertu, je díky tomu skutečně radost poslechnou­t si hity Queen pěkně pohromadě. Muzikál Freddie bude jistě hitem, pro fanoušky kapely povinností. Nebýt tak okatě přihlouplé­ho libreta, mohla z něj navíc být i událost sezony. Div. R. Brzobohaté­ho

 ?? Foto: Divadlo R. Brzobohaté­ho ?? Dvakrát Freddiem Michael Kluch hraje britského zpěváka nejen v muzikálu, představuj­e jej i ve vlastním revivalu Queenie.
Foto: Divadlo R. Brzobohaté­ho Dvakrát Freddiem Michael Kluch hraje britského zpěváka nejen v muzikálu, představuj­e jej i ve vlastním revivalu Queenie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia