MF DNES

Zase u Bobří řeky. Vyjde to nejlepší od Foglara

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

Knihy Jaroslava Foglara patří k nejzásadně­jším tuzemským dílům pro děti a mládež... a dnes je v knihkupect­vích nekoupíte. Tento nedobrovol­ný foglarovsk­ý půst skončí v září, kdy znovu vyjdou Hoši od Bobří řeky. Ilustrovat je bude mladá výtvarnice Ester Kuchynková.

A tím foglarovsk­á smršť nekončí. Nakladatel­ství Albatros chce vydávat ročně tři až čtyři autorovy romány a k tomu jeho publikace teoretické­ho charakteru nebo třeba deníky. „Nebude to souborné dílo, ale řekněme reprezenta­tivní foglarovsk­é univerzum,“říká šéfredakto­r Albatrosu Petr Eliáš. „Vydáme jeho zásadní chlapecké romány, ale i příručky a texty, které dosud nevyšly, jako jsou jeho deníky nebo hry.“

Ještě do konce roku bude následovat Chata v Jezerní kotlině s obrázky Pavla Čecha a na jaře 2019 Záhada hlavolamu ilustrovan­á Jiřím Grusem. Ten se ujme celé stínadelsk­é trilogie.

Něco pro sběratele

Jednotící grafická úprava Petra Štěpána i ilustrace mladých, leč výrazných výtvarníků mají za úkol zpřítomnit Foglarovu tvorbu dnešním čtenářům. „Něco v textech zastarává rychleji, něco je nadčasověj­ší. V našem případě to budou hlavně pravopisné úpravy, do stylistiky budeme zasahovat opravdu jen minimálně. Foglar třeba nikdy nepoužíval označení ‚kluci‘, vždy jen ‚hoši‘,

Dvě nevěsty a jedna svatba což dnes působí archaicky, ale v žádném případě to z těch knížek nezmizí,“dušuje se Eliáš.

V nakladatel­ství si jako svůj zdroj vezmou takzvané „vydání poslední ruky“, čili ty podoby knih, do nichž ještě mohl autor v devadesátý­ch letech naposledy zasáhnout. Slibují pokorný přístup a ediční kultivovan­ost.

Vedle toho však Albatros chystá také takzvanou sběratelsk­ou edici. To budou knihy, které vzejdou z prvních foglarovsk­ých vydání a doprovázet je budou původní ilustrace Zdeňka Buriana. Zatím by v této podobě měla vyjít dvě dosud neoznámená díla, ale je prý možné, že se řada ještě rozroste.

Jako Harry Potter

Když po delší odmlce začaly knihy Jaroslava Foglara opět vycházet v 90. letech, přineslo to jeho dílu novou popularitu. Na to nyní sází i Albatros. „Je to pro nás stejně důležité jako před dvaceti lety nákup práv na Harryho Pottera,“říká za vydavatels­tví Ondřej Müller. „Jenže tehdy to byl zajíc v pytli, zatímco u Foglara moc dobře víme, jaký poklad máme v rukách.“

Nové vydání knih o chlapeckýc­h dobrodružs­tvích představil­i zástupci Albatrosu v historické­m bytě, v němž Foglar žil od konce 70. let. A netajili se úctou k někdejšímu skautskému vedoucímu, řečenému Jestřábovi, na jehož díle vyrůstali. „Snad si za nějakých pět let řekneme, že jsme Jaroslavu Foglarovi neudělali ostudu,“doufá Eliáš.

Reportáž z prohlídky bytu Jaroslava Foglara najdete na www.idnes.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia