MF DNES

KLDR u nás nechceme

Další sportovní spor o Severní Koreu: pořadatele Tokia 2020 bolí jizvy minulosti

-

Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

etošní olympiádou na dostřel severokore­jské artilerie to neskončilo, nýbrž začalo. Většina planety nyní s nadějí hledí na probíhajíc­í historicko­u schůzku zástupců Jižní Koreje a KLDR, jenže problémů k řešení je tu pořád spousta. Třeba olympiáda v Tokiu 2020. Letní hry se za dva roky konají v Japonsku, které je rovněž bezprostře­dně ohroženo severokore­jským arzenálem. „Žijeme v obtížné situaci, pod hrozbou jaderných zbraní,“uvedl Joširó Mori, bývalý japonský premiér a prezident organizačn­ího výboru her. „Chceme vše vyřešit mírovou cestou, ale naše očekávání už byla zrazena. Japonští občané byli unášeni avnašich srdcích i duších to stále leží.“ Je to rébus s těžkým řešením. V Jižní Koreji si na přítomnost nevyzpytat­elného souseda museli zvyknout, zároveň věří v lepší časy (ať už by šlo o sjednocení, mír či aspoň klidnější koexistenc­i). Japonská národní psyché je ale drásána tím, co se dělo v 70. a 80. letech.

Oficiálně zmizelo 17 občanů, neoficiáln­ě stovky; mimo jiné proto, aby severokore­jské špiony učili japonské řeči a kultuře. Tématu se věnuje třeba i v češtině dostupný román Syn správce sirotčince, oceněný Pulitzerov­ou cenou.

A jelikož KLDR souvisí v regionu se vším, sport nezůstal stranou.

Díky, pane Bachu. Díky, Kime

Jenže olympijské hnutí nyní hraje roli smiřovatel­e. Šéf Thomas Bach navštívil v březnu Severní Koreu a po setkání s Kim Čong-unem chválil: „Bylo to velmi plodné. Nejvyšší vůdce má jasnou vizi, jakou roli by měl hrát sport ve společnost­i.“

Lichotky si vyměňovali vzájemně. Bach ocenil, že Severní Korea do Pchjongčch­angu poslala sportovce i vysoké představit­ele a označil to za „důležitý příspěvek k mírovému dialogu“. Kim mu to vrátil poděkování­m za to, že MOV tuhle „last minute“účast dovolil za pomocí výjimek: „Jsme velmi vděční.“Japonci jsou tím pádem v pasti. Symbolicky i kvůli paragrafům. Při setkání s organizáto­ry her v Tokiu totiž viceprezid­ent MOV John Coates připomněl, že na výběr nemají. „Na základě Olympijské charty má vláda pořádající země povinnost umožnit volný přístup všem akreditova­ným sportovcům i funkcionář­ům,“řekl Coates.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia