MF DNES

Vedl a zkolaboval. „Vyhrál jsem?“ptal se v sanitce maratonec

- — Matěj Tomíček

Tak trochu to připomíná bájný antický příběh. V něm udatný běžec Feidippidé­s pelášil sdělit zprávu o vítězství Řeků nad Peršany v bitvě u Marathónu do Atén, kde se slovy „Zvítězili jsme“vyčerpáním zemřel. Právě jeho hrdinství dalo základ disciplíně maraton a určilo jeho délku – zhruba 42 kilometrů. Příběh maratonce Calluma Hawkinse z letošních Her Commonweal­thu naštěstí nebyl tak tragický.

Ale dramatu a děsivých scén nabídl dostatek. Ne, ten den v australské­m Gold Coast maratoncům nepřály podmínky. Vysoká teplota se mísila s vysokou vlhkostí vzduchu, sedm z čtyřiadvac­eti běžců do cíle nedoběhlo. Mezi nimi i skotský vytrvalec. Ten přitom míjel ceduli s nápisem 40. kilometr, když na čele závodu měl dvouminuto­vý náskok a běžel si pro největší úspěch kariéry.

„Věděl jsem, že na mostu už mi chybí přibližně dva kilometry do cíle. Ale poslední, co si pamatuju, je, že mé nohy úplně vypnuly a byly jak želé. Pak už mám pusto, prázdno,“vyprávěl.

Jeho organismus řekl dost. Hawkins se začal motat po silnici, upadl

Japoncům se očividně příčí představa, že do Tokia 2020 dorazí severokore­jská výprava, aniž by do té doby byly únosy vyřešeny. „Na toto téma jsme obzvlášť citliví,“řekl Mori při setkání s nejvyššími představit­eli MOV. přes obrubník, přesto se po chvíli zvedl a pokračoval dál.

„Pamatuju si, že jsem si říkal, že to musím dokončit, protože získám medaili. Ale vůbec si nepamatuju, že jsem se ještě zvedl a uběhl dalších pár stovek metrů,“popisoval.

I když uběhl… spíš se ploužil ze strany na stranu, než podruhé zkolaboval a hlavou se udeřil o bariéru. Několik minut poté ležel na silnici, než se k němu dostali záchranáři. Další vzpomínku má až ze sanitky, která ho ve velmi dehydrovan­ém stavu vezla do nemocnice.

„Vyhrál jsem?“ptal se v ní doktorů. „Asi jsem znal odpověď už předtím, než jsem se zeptal, ale možná jsem si myslel, že jsem závod dokončil na nějakého autopilota. Když v sanitce nikdo neodpovída­l, bylo mi jasné, že odpověď je negativní.“

Už během závodu a také po něm se na organizáto­ry snesla vlna kritiky. Proč nereagoval­i rychleji? Proč musel sám ležet na silnici několik minut bez jakékoliv další pomoci?

„Sakra, tak mu někdo pomozte!“rozčiloval se na Twitteru další skotský běžec Andrew Butchart.

„Jenže on nedovolil nikomu, aby se ho dotkl,“prozradil poté divák Rodney West, který maraton s manželkou sledoval na inkriminov­aném mostu. „Dvě nebo tři minuty se plazil po zemi, pak požádal dobrovolní­ka, aby ho schoval pod slunečník.“Podle pravidel IAAF organizáto­ři nemohou běžci pomoct, dokud není jasné, že v závodě nebude pokračovat. Je to však správně? „Možná by mělo být zavedeno nějaké pravidlo, že v případě, kdy závodník nevypadá dobře, má být stažen ze závodu. Něco jako bílý ručník v boxu,“myslí si nyní Hawkins. „Jsem cílevědomý sportovec, kdyby se mě někdo pokusil zastavit, asi bych ho poslal pryč. V tu chvíli sportovec asi není tím, kdo by měl udělat to správné rozhodnutí.“

Celou událost už nyní největší naděje britského maratonu bere jako ponaučení.

„Když nic jiného, budu teď hladovější. Nechci být znám jako ten chlapík, který zkolaboval kvůli horku. Chci být znám jako muž, který získal na olympiádě v Tokiu zlato,“dodává. 7 km/h Ústí nad Labem 14 km/h Praha 18 km/h Jihlava 14 km/h České Budějovice

LeBron James opět ukázal, proč je považovaný spolu s Michaelem Jordanem za nejlepšího basketbali­stu historie. V důležitém pátém utkání 1. kola play off NBA zařídil výhru 98:95 nad Indianou 44 body, navíc trefil i rozhodujíc­í trojku společně se závěrečným klaksonem. Byla to pro něj už čtvrtá vítězná střela těsně před koncem v play off v kariéře, čímž překonal právě Jordana, kterému se to povedlo třikrát. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia