MF DNES

Havířov a Šternberk zachraňují Boston

- — Karel Knap

Kluk z Havířova kdysi vzhlížel k šikovnému hokejistov­i ze Šternberku. A teď společně táhnou Boston.

Davidové Pastrňák a Krejčí se blýskli v sedmé partii prvního kola Stanley Cupu, v níž přispěli k triumfu Boston Bruins nad Toronto Maple Leafs 7:4.

V diváky napěchovan­é TD Garden se hrál nebeský hokej, Pastrňák ve strhující partii posbíral dva body (1+1), Krejčí tři (0+3).

Kamarádi ze dvou měst, která dělí hodina a půl jízdy, patří ke klíčovým postavám v tradičním klubu z Bostonu, vzdáleném vzdušnou čarou přes šest tisíc kilometrů.

V tabulce produktivi­ty play off se Pastrňák se součtem 5+8 dotáhl na vedoucí dvojici Crosby, Guentzel z Pittsburgh­u.

Krejčí, který v letech 2011 a 2013 jako jediný Čech v dějinách bodování vyřazovací části NHL vyhrál, je nyní třináctý se dvěma góly a šesti asistencem­i.

Báječná podívaná v Bostonu vyvrcholil­a v závěru. Ještě o druhé pauze Bruins ztráceli 3:4, načež skórovali čtyřikrát.

Jedenatřic­etiletý tvořivý centr Krejčí přihrál na vítěznou trefu DeBruskovi.

O deset roků mladší Pastrňák poté opět fantastick­y skloubil svou zručnost a chladnokre­vnost. Po pasu od Bergerona mohl okamžitě vypálit, což by pravděpodo­bně udělala většina borců v nejlepší lize světa. On však puk podržel, položil si beka i gólmana a skóroval do odkryté branky.

„V naší kabině se nikdy nepanikaří,“pravil v průběhu série Krejčí.

Pastrňák zase ve středu reportérům vyprávěl, že si mužstvo ani dvacet minut od vyřazení nepřestalo věřit: „V téhle sezoně jsme tolikrát dokázali skóre otočit. Znovu jsme ukázali svůj charakter. Když se nám podařilo vyrovnat, pořádně nás to nakoplo.“

Díky nim jsou Bruins pro české fanoušky patrně nejatrakti­vnějším z osmi týmů, které si stále udržují naději na získání slavné stříbrné trofeje.

Oba se záhy z domova vydali do zahraničí, aby mohli rozvíjet svůj talent. Krejčí od osmnácti válel v kanadské juniorské QMJHL. Pastrňák dokonce už v šestnácti odešel do Švédska.

Krejčí v Bostonu šéfuje druhé lajně, Pastrňák na pravém křídle elitního útoku doplňuje kanadské machry Bergerona s Marchandem.

Občas se spolu sejdou v přesilovko­vém komandu například v páté minutě středeční bitvy se vší preciznost­í připravili DeBruskovi zásah na 1:1.

Oběma dělá největší radost dokonalá přihrávka na gól. Pastrňák ovšem mnohem častěji zakončuje. Třeba v páté partii s Torontem mu napočítali deset ran na branku.

Teď Boston narazí na Tampu, jež má v sestavě Ondřeje Paláta, rodáka z Frýdku-Místku, který mimochodem leží jenom kousek od Havířova.

Série Lightning–Bruins (a taky sraz krajanů) startuje na Floridě v sobotu.

 ?? Foto: Getty Images ?? Postup Boston s Davidem Pastrňákem (na snímku) a Davidem Krejčím teď narazí na Tampu Bay s krajanem Ondřejem Palátem.
Foto: Getty Images Postup Boston s Davidem Pastrňákem (na snímku) a Davidem Krejčím teď narazí na Tampu Bay s krajanem Ondřejem Palátem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia