MF DNES

Jandač už je v Česku na vrcholu

-

Robert Sára hokejový reportér MF DNES

eště světový šampionát v Dánsku a pak vzhůru za angažmá v bohatém a ambiciózní­m Magnitogor­sku. Mohl reprezenta­ční kouč Josef Jandač vůbec volání tohoto klubu odolat? „Můj názor je, že teď je v Česku na vrcholu, a kdyby rok netrénoval, tak by nabídka z tak velkého klubu už nemusela přijít,“říká hokejový agent Robert Spálenka z agentury Sport Invest, který kontrakt Jandačovi zprostředk­oval.

Zároveň v rozhovoru mluví i o zámořské budoucnost­i útočníka Tomáše Hertla a brankářů Petra Mrázka a Davida Ritticha, kterým po sezoně končí v NHL smlouvy.

Jak se Jandačovo angažmá vlastně rodilo?

V rámci hokejového dění to beru jako obrovskou věc. Proběhlo jen strohé oznámení, protože Josef je s nároďákem a nechtěl z toho dělat vědu. Navíc je skromný, ale když se podíváme na KHL, tak je v ruských klubech zatím jediným cizincem. Má to vývoj. On byl se mnou v Rusku několikrát, když dělal u reprezenta­ce asistenta Vláďovi Růžičkovi, a sledoval tam hráče. Už tehdy jsme si s Magnitogor­skem sedli, zajímal je jeho pohled. Před třemi lety se nedomluvil s Jaroslavlí, ale teď už nastala správná doba. První nabídka Magnitogor­sku přišla v zimě, když končil Ilja Vorobjov. Bylo před olympiádou a Josef Jandač to rázně utnul, protože měl povinnosti u reprezenta­ce. A po sezoně se ozvali znovu.

Šlo vůbec odmítnout?

To je otázka na něj. Ale tady dosáhl vrcholu trénoval Spartu, nároďák. Kam dál profesně jít? Další cesta, jak se zdokonalit, učit se, vede do zahraničí a do špičkového klubu. Dávalo to logiku. Dozrál čas, protože v Rusku není obvyklé, aby zaměstnáva­li zahraniční kouče. Je tlak, aby byli domácí. Kdyby si dal Josef rok pauzu, netrénoval, tak by nabídka z tak velkého klubu už nemusela přijít.

První nabídka Magnitogor­sku přišla v zimě. Bylo před olympiádou a Josef to rázně utnul. Měl povinnosti u reprezenta­ce. A teď se klub ozval znovu.

Jak složité to bude mít v Rusku jako cizinec? Je to jeden z nejbohatší­ch lidí světa. Jaký to je člověk?

Potkal jsem se s ním několikrát. Pamatuji na oslavu titulu, když tam hráli Honza Marek, Jarda Kudrna a Tomáš Rolinek. Tehdy kolem něj seděli nejvyšší představit­elé města – starosta, šéf policie. Respekt, který k němu měli, byl neuvěřitel­ný. Nebylo pochyb, že co řekne, platí a nikdo to nezpochybn­í.

Bavme se o vašich klientech – kontrakt končí Petru Mrázkovi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia