MF DNES

Odpočiň si, radili v NHL. Faksa však vyhlíží pořádný turnaj

- — Jan Daněk

Jako zelenáč z NHL posílil šlapající český tým v průběhu šampionátu. „Ale než jsem si zvykl, byl konec,“připomíná si Radek Faksa mistrovstv­í světa 2016 v Moskvě a čtvrtfinál­ový krach.

Ani z druhé velké reprezenta­ční akce nemá příliš vzpomínek. Kvůli otřesu mozku odehrál na Světovém poháru pouze jednu třetinu.

„Tak snad do třetice všeho dobrého, že?“poví čtyřiadvac­etiletý hokejista typickým slezským dialektem. Reprezenta­ční smůly se chce zbavit na šampionátu v Dánsku, který startuje přesně za týden.

Faksa chce konečně zažít velký turnaj, na který se může pořádně nachystat – aklimatizo­vat se, přivyknout zákonitost­em většího evropského kluziště. „Pořád se mi zdá větší, než jsem si představov­al,“přizná útočník Dallasu. „Ale postačí dva tři zápasy a bude to v pohodě.“

První testovací mač odehrál včera ve Švédsku, proti Tre Kronor vyjel na led jako centr elitní formace s kapitánem Červenkou a dělostřelc­em Frkem na křídlech. „Radek by měl patřit k tahounům,“říká reprezenta­ční kouč Josef Jandač. „Je to velký, silný hráč a kromě toho, že umí výborně bránit, měl i dobrý bodový příspěvek.“

V základní části NHL nashromážd­il 33 (17+16) bodů. Ještě víc zaujme 21 kladných bodů ve statistice +/-, a to v týmu, jemuž unikl postup do Stanley Cupu. To je zaznamenán­íhodný počin.

„Z osobního hlediska to bylo docela vydařené, ale raději bych to vyměnil za play off,“říká stálice Stars. „Nikdo pořádně neví, co se stalo. Celou sezonu jsme měli super, ale po 65 zápasech jsme chytili sérii, kdy jsme snad z deseti zápasů prohráli devět. Nakonec nám to těsně uteklo.“ Magnitogor­sk prochází změnou kádru. Dělá se jiné mužstvo, což je proces, do kterého teď Josef nemůže moc zasáhnout. Ten klub má vždy nejvyšší cíle a o to víc to bude platit v příští sezoně, kdy majitel klubu Rašnikov oslaví sedmdesáti­ny. Bude chtít nějaký dáreček. Neštěstí pro Dallas, štěstí pro národní tým. „O mistrovstv­í jsem snil jako kluk. Vždycky rád přijedu, když budu moct,“dušuje se urostlý rodák z Opavy. Jeho reprezenta­ční zápal chtěli v Dallasu po trudném konci ročníku trochu zchladit. „Na výstupních pohovorech se mě ptali, jak se cítím. A ať si hlavně odpočinu,“přibližuje Faksa debaty s generálním manažerem klubu Jimem Nillem. „Nechal to na mně. Do ničeho mě nenutil, ale bylo vidět, že nebyl nadšený.“Faksa alespoň částečně vyhověl americkému zaměstnava­teli v tom, že vynechá přípravné duely. Na chvíli vypnul, poté se pár dní klouzal po ledě v ostravské Porubě. Do Třince, za který coby mládežník hrával, se zase jezdil dívat na extraligov­é

U dlouholeté­ho kontraktu vždy řešíme, aby třeba poslední dva roky nebyl finančně podhodnoce­ný. Ale musím říct, že nebýt jeho opakovanéh­o zranění kolene, už by místo předchozí dvouleté smlouvy podepsal kontrakt na mnohem delší dobu. finále proti Kometě. „Atmosféra byla super, ta mi v Americe chybí,“líčí Faksa.

Na Švédské hry už však chlapík s 204 starty v NHL, což z něj činí nejprotřel­ejší postavu tohoto českého výběru, odletěl.

A na velkém turnaji a kluzišti nechce být jen do počtu. „Větší evropské hřiště pro můj styl není růžové. Nesmím teď jenom odhazovat puky, musím si zvykat na jiné načasování. Jsou to maličkosti,“dodává posila z NHL.

Faksa zpoza oceán dál kouká na play off, v němž dnes odstartova­lo 2. kolo, a tipuje: „Hodně daleko půjde Nashville. U nich se hraje těžko a mají kompaktní tým.“

Český ranař chtěl být součástí bojů o Stanley Cup, místo toho se stává klíčovou osobou omlazené reprezenta­ce.

„Kdybych měl dorazit jako do Moskvy, to bych nebyl moc nápomocný,“ví.

Posledním vašim hráčem, kterému vypršel kontrakt, je David Rittich. I o něj má Calgary zájem?

Ano. Pamatuji si, že David nebyl spokojený se svým bývalým agentem a přešel k nám. Asi o tři měsíce později dorazil do Česka Derek MacKinnon, tehdy hlavní skaut Calgary, a ptal se, jestli nemáme nějaké hráče, na které by se mohl podívat. My doporučili Davida, viděl ho hrát, zaujal ho. Začali ho sledovat podrobněji, až mu nabídli smlouvu. Byla to souhra štěstí a prozřeteln­osti. Navíc si David za NHL šel. V létě měl opravdu vysoké nabídky z Ruska, ale on se chtěl rvát o NHL.

Což se podařilo.

Calgary se líbí jeho přístup, navíc David skvěle vychází s prvním brankářem Mikem Smithem. Bere ho jako nejlepšího mentora, kterého mohl chytit. Rozebírali spolu každý zápas, každý detail i chybu. Dával mu rady, uklidňoval ho. Učil ho, jak to v NHL chodí. Vzal si ho pod křídla. David byl z té spolupráce nadšený.

Nevadilo Calgary, že pojede bez nové smlouvy na mistrovstv­í?

Naopak! Když se dozvěděli, že může jet na šampionát, podporoval­i ho a byla to pro ně čest.

Potká se v NHL i s Pavlem Francouzem?

Zájem o něj je, ale nemůžu být konkrétní. NHL je pro Pavla klukovským snem. Už loni říkal: „Spálič, něco mi tam sežeň, vezmu i dvoucestno­u smlouvu.“Jenže teď má na stole nabídky z Ruska za neskutečné peníze, že z toho až oči přecházejí. Ale rozhodnutí je na něm.

Švédsko Česko

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia