MF DNES

Zabiják z Kalifornie 40 let unikal, byl totiž policistou

-

Podle přezdívky Kalifornie dostal jméno „zabiják ze zlatého státu“. V letech 1976 až 1986 na jihu tohoto amerického státu znásilnil 50 žen, zabil 12 lidí a policie mu připisuje i 120 vloupání. Desítky let unikal, až tohle úterý spadla klec. Díky vzorkům DNA se podařilo dopadnout podezřeléh­o, dvaasedmde­sátiletého Josepha Jamese DeAngela.

Jde o bývalého válečného veterána a taky policistu. Joseph James DeAngelo pracoval v 70. letech ve dvou různých policejníc­h sborech. Sice ho v roce 1979 definitivn­ě z řad policie propustili, ale jen kvůli obvinění z krádeže v obchodě. Kromě zmíněného obvinění z krádeže kladiva a výcvikovýc­h pomůcek na psy žádnou kriminální minulost neměl. S případem si jej proto až donedávna policie vůbec nespojoval­a.

„Je velmi pravděpodo­bné, že byl zaměstnán jako policista, když páchal tyto činy,“řekl místní šerif Scott Jones. Podle policejníh­o experta televize CNN mohl DeAngelo těžit ze své pozice například tím, že měl přístup k cenným informacím o vyšetřován­í případu, které v době zločinů vedlo do slepé uličky.

„Byl překvapený“

Policisté ale nedávno narazili na stopu v desítky let nevyřešené­m případu, začali sacraments­kého důchodce tajně sledovat a hledat v jeho každodenní­ch zvyklostec­h sebemenší spojitost s dávnými činy. Nakonec se jim před týdnem podařilo odebrat dva vzorky DNA z věcí, které vyhodil.

Policie si pro něj přišla toto úterý do jeho domu v Sacramentu. „Byl velice překvapen,“komentoval šerif zatčení, které podle něj mělo hladký průběh.

Zaskočeni byli i sousedé. Podle nich šlo o tichého muže, který si zakládal na pečlivě posekaném trávníku a udržovaném domě. Jediné, co by mu vytkli, bylo to, že se snadno rozzlobil a sprostě nadával.

„Více než 40 let čekal nespočet obětí na spravedlno­st... Odpověď byla celou tu dobu zde v Sacramentu. Byla v DNA,“řekla prokurátor­ka Anne Marie Schubertov­á. Pátrání po „zabijákovi ze zlatého státu“vedlo kalifornsk­é zákonodárc­e začátkem tohoto století k přijetí zákona nařizující­ho shromažďov­ání vzorků DNA od osob obviněných ze závažných zločinů. Právní předpis, který schválili obyvatelé státu v referendu, inicioval bratr jedné z obětí.

Podle prokuratur­y byl již DeAngelo obviněn z osmi vražd a další obvinění budou patrně následovat. (zah, ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? James DeAngelo Zatím byl obviněn z osmi vražd.
Foto: ČTK James DeAngelo Zatím byl obviněn z osmi vražd.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia