MF DNES

Janoušek se za mříže nejspíš nevrátí

-

Lobbista Roman Janoušek se už zpátky do vězení zřejmě nevrátí. Znalci z Fakultní nemocnice v Olomouci konstatova­li, že jeho zdravotní stav neumožňuje další výkon trestu – je tam prý v ohrožení života. O prominutí zbytku trestu rozhodne soud.

O upuštění od zbytku trestu z důvodu špatného zdravotníh­o stavu požádal podnikatel na konci loňského roku. Zpracování posudku Fakultní nemocnici v Olomouci zadal Městský soud v Praze.

Komise tvořená osmi lékaři zkoumala Janouškův zdravotní stav od konce ledna. V polovině dubna odborníci dospěli podle České televize k závěru, že Janoušek není v takovém stavu, aby mohl pokračovat ve výkonu trestu. Svá zjištění pak zaslali soudu, který na jeho základě bude rozhodovat o Janouškově žádosti.

Mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci sdělila iDNES.cz, že posudek skutečně na začátku tohoto týdne obdrželi, ale k jeho obsahu se vyjadřovat nebude. „Předseda senátu se rozhodl, že požádá o krátký doplněk,“uvedla Puci s tím, že informace mají doplnit znalci z Olomouce.

Janoušek v březnu 2012 v Praze v opilosti naboural auto vietnamské ženy a od nehody ujel. Řidička ho dohonila, když zastavil na červenou, postavila se mu před automobil a chtěla s ním situaci vyřešit. Lobbista se ale rozjel na zelenou, ženu porazil a ujel.

Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu. Nakonec byl za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky odsouzen k trestu odnětí svobody na 4,5 roku. Do vězení nastoupil Janoušek v listopadu 2014 a zůstal v něm do loňského března, tedy zhruba rok a čtvrt.

Bolesti po operaci hlavy

Dlouhodobě si však stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Nejprve mu výkon trestu přerušilo vedení věznice, pak krajský soud, celkem na rok a tři čtvrtě.

Loni v listopadu požádal lobbista Krajský soud v Brně o další přerušení. Soud žádost zamítl, ale zároveň uvedl, že jeho zdravotní prognóza nepředpokl­ádá velké zlepšení a Janouškova situace by se měla řešit právě žádostí o upuštění od zbytku trestu.

Janoušek se pak v určeném termínu do věznice nevrátil. Jeho právní zástupce mezitím podal žádost o upuštění od zbytku trestu. Zatím není jasné, kdy o ní pražský městský soud rozhodne, dosud čekal na závěry znalců. (iDNES.cz)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Žádost o svobodu Janoušek strávil ve vězení asi rok a čtvrt. Odpustit chce zbytek trestu kvůli bolestem po operaci hlavy.
Foto: Dan Materna, MAFRA Žádost o svobodu Janoušek strávil ve vězení asi rok a čtvrt. Odpustit chce zbytek trestu kvůli bolestem po operaci hlavy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia