MF DNES

Policie: Speychal přes Blanku podváděl stát

Strojírens­ká firma ČKD Praha DIZ podle vyšetřovat­elů při stavbě tunelového komplexu účtovala fiktivní faktury v hodnotě přes 230 milionů.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Kvůli poškozeným kabelům se dlouho odkládalo otevření pražského tunelu Blanka. Podle detektivů protimafiá­nské centrály (NCOZ) společnost ČKD Praha DIZ, která je dodávala, proplatila v souvislost­i se stavbou tunelu fiktivní faktury za více než 230 milionů korun. Z velké části právě za dodávky kabelů, které podle vyšetřovat­elů nikdy nedostala. MF DNES to zjistila z dokumentů k případu, s nimiž se seznámila.

Společnost­i, které faktury za dodaný materiál pro ČKD vystavoval­y, nemohly podle policie materiál nebo služby ČKD dodat, protože neměly dostatečné odborné zázemí, zaměstnanc­e a ani management, který by firmy reálně řídil.

Fiktivní faktury dávala ČKD do svého účetnictví podle policie i v dalších významných zakázkách, mimo jiné při stavbě elektrárny v turecké Adularyi nebo spalovny odpadu v Chotíkově u Plzně.

Peníze do hokeje

Bývalý majitel ČKD Praha DIZ a od minulého týdne jeden z 22 obviněných v kauze – miliardář Petr Speychal, jemuž svého času patřila i hokejová Sparta – stál podle vyšetřovat­elů na vrcholu skupiny manažerů a advokátů, která připravila stát o téměř 850 milionů korun.

Policie zmapovala účetní toky v ČKD za období od roku 2011 do léta 2015. Zjistila, že peníze, které ČKD platila za fiktivní faktury, putovaly z účtů dodavatels­kých firem na konta takzvaných faktoringo­vých společnost­í. Ty zpravidla vykupují krátkodobé pohledávky. Z bankovních účtů faktoringo­vých firem se však část peněz vracela k Petru Speychalov­i. Například od britské společnost­i Codeco Factoring LTD podle policie inkasoval na svůj soukromý účet 110 milionů korun, které původně zaplatila ČKD dodavatelů­m.

Podle policie část z těchto peněz použil na placení svých aktivit ve sportu – měly skončit na kontech sportovníh­o holdingu, který financoval dnes už zaniklý klub kontinentá­lní hokejové ligy HC Lev Praha, HC Sparta Praha nebo basketbal Nymburk.

„Z pohledu vědomostí inženýra Speychala totální nesmysl,“řekl MF DNES k obvinění Speychalův obhájce Josef Monsport.

Minulé úterý ve tři odpoledne se na policejní služebně v Praze Na Perštýně odehrála poněkud kuriózní scénka. Její hlavní aktér, v tu chvíli zadržený miliardář Petr Speychal, byl nadmíru rozezlen. Ten den ráno ho policie zatkla a spolu s dvacítkou dalších lidí odvezla k výslechu. Pro Speychala to nebylo poprvé – u výslechu byl kvůli stejnému případu již před čtyřmi lety. Možná právě proto se do vyšetřovat­elů opřel zhurta.

„Pokládám filozofick­ou otázku, jestli jsem tedy buď takový zločinec, nebo takový idiot, že rok po rozpoutání této kampaně dávám osobní ručení Komerční bance, aby firma pokračoval­a dál,“rozohnil se Speychal. Řeč byla o jeho bývalé společnost­i ČKD Praha DIZ a „kampaní“myslel miliardář policejní vyšetřován­í, které začalo v květnu 2012 a skončilo obviněním Speychala a spol. za daňové podvody v hodnotě téměř 850 milionů korun minulý týden.

Paradox situace však nespočíval ve Speychalov­ě rozčilení, ale v jeho rozhodnutí nevypovída­t, respektive vypovídat jen před někým.

Podnikatel nejprve řekl, že na otázky policie odpovídat nebude. Dotazy státního zástupce si však položit nechá. První dotaz žalobce Ondřeje Trčky směřoval ke společnost­i Hanbury Finance Limited. Právě jejím prostředni­ctvím Speychal dříve ČKD ovládal a všeobecně se mělo za to, že se k Hanbury Speychal hlásí. Podnikatel­ova odpověď však byla překvapivá: „Jsem spoluvlast­níkem,“uvedl Speychal do protokolu. Kdo spolu s ním Hanbury vlastní, už se ani státní zástupce Trčka nedověděl. Speychal se poradil se svým advokátem a odmítl odpovídat i na jeho dotazy.

Ve vězení se nemusí zatýkat

Detektivov­é v kauze před týdnem obvinili dvaadvacet lidí. Podle zjištění MF DNES jsou mezi nimi kromě Petra Speychala i jeho „pravá ruka“Petr Gregor (oba si byli tak blízcí, že Speychal umožnil Gregorovi nakládat s bankovními účty firem, které ovládal, a to včetně svého osobního konta), poslední majitel ČKD Praha DIZ Robert Wolf, bývalý generální ředitel firmy Jan Musil a manažeři Soňa Vladařová a Karel Kloboučník nebo advokát Pavel Kačírek.

Další obviněné popisuje policie většinou jako „naháněče“takzvaných bílých koní, tedy lidí nastrčenýc­h do firem, které ČKD fakturoval­y neexistují­cí materiál nebo služby.

Vysvětlilo se také, proč vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová minulý týden mluvila o dvaadvacet­i obviněných, ale jen jedenadvac­eti zatčených. Karel K., muž, který podle detektivů sháněl „bílé koně“do řetězců kolem ČKD, totiž už sedí

● Všechny obviněné policie stíhá na svobodě. ve vězení a odpykává si trest. Speychal měl být podle policie velitelem celé skupiny.

On i jeho právník to odmítají. „Policie popisuje, jak inženýr Speychal organizova­l a úkoloval čtyři konkrétní osoby. Konkrétní důkazy však chybějí. Jen úvahy policie, že by bylo divné, kdyby o tom nevěděl nebo se neúčastnil,“řekl k tomu Speychalův obhájce Josef Monsport.

MF DNES se pokusila kontaktova­t i obhájce dalších obviněných, většinou však neúspěšně. „Případ je v počáteční fázi, a tak se k němu nebudeme zatím vyjadřovat,“uvedl například advokát Zdeněk Kašpárek.

658 milionů hotově

Nastrčení jednatelé firem dostávali podle policie za to, že občas podepsali „nějaké papíry“, jednorázov­ě peníze v řádu maximálně desítek tisíc korun.

Jeden příklad za všechny: Lenka S. v září 2014 při výslechu popsala, že sice v nějaké společnost­i byla zapsána jako členka statutární­ho orgánu, ale neví kde a žádnou manažersko­u činnost neprováděl­a. Do společnost­i se dostala přes svého manžela, který jí z Prahy vozil jednou měsíčně účetní doklady.

Klíčem k celému případu byla pro detektivy účetní společnost Finpex. Ta spravovala účetnictví dodavatelů­m ČKD Praha DIZ a většině jejích subdodavat­elů.

Policie v dokumentec­h ke kauze popisuje, že do schématu kolem ČKD Praha DIZ se postupně zapojilo celkem jedenadvac­et dodavatelů a 57 subdodavat­elů, kteří vytvářeli fiktivní faktury. Majitelem Finpexu byla sice tajuplná kyperská firma Prs Capital Art Limited, ale vyšetřovat­elé zjistili, že ji ve skutečnost­i ovládal zmíněný Speychalův pobočník Petr Gregor.

V září 2014 kanceláře Finpexu prohledala policie. A při razii našli detektivov­é mimo jiné tabulku, ve které byli uvedeni disponenti bankovních účtů firem, ke kterým proudily peníze z ČKD. Navíc měli zaměstnanc­i Finpexu k dispozici razítka těchto společnost­í a také dispoziční práva k jejich bankovním účtům.

Faktoringo­vé firmy, které v legálním byznysu slouží k odkupu krátkodobý­ch pohledávek, měly účty v Česku, na které proudily peníze od dodavatels­kých firem ČKD.

Z těchto účtů pak peníze přeposílal­y na firemní konta v zahraničí, mimo jiné ve Spojených státech nebo Velké Británii. Nezanedbat­elnou část – přes 658 milionů korun – pak vybírali lidé kolem Finpexu v hotovosti.

Peníze byly podle detektivů obratem převezeny do objektu v Praze na Bohdalci, kde měl kancelář Petr Speychal, a následně pak údajně sloužily k vyplacení lidí, kteří zařizovali falešné faktury. Osud větší části těchto peněz však policie dodnes nezná.

 ?? Karel Hrubeš reportér MF DNES ??
Karel Hrubeš reportér MF DNES
 ??  ?? Petr Speychal je známý díky svým hokejovým aktivitám. Vlastnil pražskou Spartu a byl i u vzniku HC Lev Praha. Foto: Michal Šula, MAFRA
Petr Speychal je známý díky svým hokejovým aktivitám. Vlastnil pražskou Spartu a byl i u vzniku HC Lev Praha. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia