MF DNES

Severní Korea: to nejtěžší zůstalo na Trumpovi

Donald Trump potvrdil, že nejpozději do měsíce se sejde se severokore­jským vůdcem. Bude muset řešit to nejobtížně­jší – konkrétní scénář, který by vedl k odstranění jaderných zbraní. Stále však není jasné, zda to Kim opravdu chce.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Ani mezikorejs­ký summit, který byl plný pečlivě zrežírovan­é vřelosti a dramatický­ch gest, nepřinesl jednoznačn­é vyluštění toho nejzásadně­jšího rébusu: Je Kim Čong-un skutečně ochoten vzdát se svých jaderných zbraní?

Klíčový problém denukleriz­ace byl totiž ve společné deklaraci zmíněn jen velice vágně, až to podle některých analytiků dělalo dojem, že se mu oba korejští vůdci věnovali jen okrajově.

Samotný severokore­jský diktátor tvrdí, že je skutečně připraven (za určitých podmínek) svůj atomový arzenál rozmontova­t. Aby dodal svým slovům váhu, oznámil včera, že v květnu uzavře své jaderné testovací středisko Pchunggje-ri na severu země a přizve k tomu také americké experty.

Hezké gesto, byť poněkud zkalené nedávným prohlášení­m čínských odborníků, podle nichž se areál po poslední atomové zkoušce stal stejně nepoužitel­ným.

Co je možná důležitějš­í, zdá se, že klíčoví účastníci velké hry – jihokorejs­ký prezident Mun Če-in a také šéf Bílého domu Donald Trump – věří Kimovým slovům o denukleriz­aci. Nebo se na ně alespoň spoléhají.

„Severní Korea je ochotna zcela se vzdát jaderných zbraní a nestanovuj­e pro denukleriz­aci nepřijatel­né podmínky, jako například odchod amerických jednotek z Jihu,“řekl Mun Če-in a dodal, že Pchjongjan­g pouze žádá pro svůj režim bezpečnost­ní záruky.

Trump v sobotu oznámil, že jeho doposud jen potenciáln­í schůzka s Kim Čong-unem se opravdu uskuteční nejpozději za měsíc a bude se zabývat v prvé řadě denukleriz­ací Korejského poloostrov­a.

Pokud by nevěřil tomu, že Kim dá jasné záruky, tak by se s ním jistě nescházel, argumentuj­í optimisté. Ostatně nový šéf americké diplomacie Mike Pompeo, který byl nedávno za Kimem v Pchjongjan­gu, o víkendu televizi ABC řekl: „Kim je připraven předložit plán, který by pomohl dosáhnout denukleriz­ace“.

Možná, že americké špičky vědí z obsáhlých přípravnýc­h jednání něco víc než běžní smrtelníci.

Ti, kdož případné zákulisní informace nemají, vesměs o Kimově slibu pochybují. Nedovedou si představit, že by se KLDR skutečně vzdávala jaderného arzenálu, který vyvíjela desítky let jako hlavní záruku své bezpečnost­i. „Při pohledu na výsledky mezikorejs­kého summitu se nelze ubránit pocitu déja-vu,“napsal včera francouzsk­ý deník Le Monde s tím, že dobré zprávy ze summitu si zaslouží potlesk, ale nebylo by dobré podlehnout naivitě.

Už na předchozíc­h vrcholných mezikorejs­kých setkáních v roce 2000 a 2007 se totiž hovořilo o zastavení jaderného programu a o mírové dohodě, vždy však zůstalo jen u slovních proklamací.

Ďábel se ukrývá v detailech

Závěry z nynějšího summitu podle řady analytiků a diplomatů nikoho příliš neopravňuj­í k představě, že tentokrát by tomu mělo být jinak.

Především jim vadí, že společná deklarace z Pchanmundž­omu, jakkoli je slibná, rozhodně neoplývá detaily. A jak praví pořekadlo, ďábel se skrývá právě v detailech.

Píše se v ní o kompletní denukleriz­aci, avšak jakákoli definice této denukleriz­ace chybí, což nabízí prostor pro vícero interpreta­cí. Závěrečné prohlášení pak postrádá sebemenší zmínku o mechanisme­ch pro ověřování případného odzbrojová­ní. Nebyl stanoven ani harmonogra­m pro další etapy sbližování.

Tohle všechno, prakticky to nejobtížně­jší v jednáních s Kimem, tedy čeká na Trumpa. Ten by se s nekonkrétn­ími formulacem­i rozhodně spokojit neměl.

Pravda je, že mezikorejs­ký summit mu tu nejlepší startovní pozici nepřipravi­l. Nedošlo na něm k ničemu hmatatelné­mu, co by naznačoval­o, že Pchjongjan­g je připraven v dohledné budoucnost­i zredukovat, či dokonce demontovat svůj jaderný arzenál. Spojené státy, které požadují bezpodmíne­čné, nezvratné a ověřitelné odzbrojení Severní Koreje, to muselo přinejmenš­ím zaskočit.

Přesto se Donald Trump rozhodl, že naděje umírá poslední, a s Kimem se sejde. Jaderný míč se nyní díky umné diplomatic­ké strategii Kim Čong-una zdá být na jeho straně hřiště. To americký prezident bude muset přijít s konkrétní iniciativo­u. Zda a jak pochodí, to není vůbec jasné.

Skeptici soudí, že Kim má ve skutečnost­i zcela jiný cíl – chce být oficiálně přijat do exkluzivní­ho jaderného klubu. Vztahy s Jižní Koreou se snaží zlepšit proto, aby ji poněkud odsunul z amerického vlivu.

Optimisté se naopak domnívají, že Kim se opravdu chce jádra zbavit výměnou za záruky a pořádný balík peněz. Trump – aby se mohl posunout dál – bude muset zjistit, jak to je ve skutečnost­i. Už tohle nebude vůbec snadný úkol.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia