MF DNES

Nová koalice může pokazit starostovi čtvrtý mandát

ODS hodlá ve volbách v Praze 9 znovu nasadit starostu Jana Jarolíma. Proti nim se spojí TOP 09 a STAN, naopak Trojkoalic­i hrozí rozpad. A Piráti se asi budou muset obejít bez své poslankyně.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Je jednou z nemnoha městských částí, kde stále vládne ODS. Ani před čtyřmi lety, kdy na jiných radnicích strana vyklízela své pozice, v Praze 9 o pohodlné vítězství nepřišla a drží si 12 z 33 křesel v zastupitel­stvu. Místostaro­sta a šéf pražské organizace občanských demokratů Tomáš Portlík za tím vidí především stabilitu a předvídate­lnost kroků při řízení městské části ze strany ODS.

Podle názoru některých členů opozice ale straně nahrává i nezvyklý volební systém v městské části, který má údajně eliminovat menší strany. Podobně jako v Praze 4 zde totiž lidé v komunálníc­h volbách hlasují odděleně ve třech volebních obvodech, konkrétně na Proseku, Střížkově a ve Vysočanech.

Strany tak musí postavit hned tři kandidátky se třemi lídry. Mít jednu výraznou tvář nestačí. „My podpoříme jeden volební obvod, je to spravedliv­ější a dostanou tak šanci i menší volební strany nad pětiprocen­tní hranicí,“nastiňuje plány zastupitel Miloslav Hanuš z opoziční ČSSD.

Důraz na místní témata

ODS však tento systém hájí s tím, že se zde tímto způsobem volí dlouhodobě. „Navíc to zvýrazňuje místní témata, která jsou v každé části Prahy 9 jiná. Politici jsou tak voličům blíž,“odmítá Portlík, že by šlo o pouhý kalkul.

O rozdělení městské části na tři volební obvody však musí zastupitel­stvo hlasovat každé čtyři roky znovu. A vzhledem k podzimnímu termínu komunálníc­h voleb by se mělo rozhodnout nejpozději na červnovém jednání. S největší pravděpodo­bností se oproti minulosti ani tentokrát nic nezmění. Pro obvody totiž hodlá hlasovat kromě ODS minimálně i TOP 09. Z opozice se ale nikdo nepřidá.

Kromě obvyklých diskusí na toto téma nyní jednotlivé strany intenzivně sestavují své kandidátky do voleb. Občanští demokraté svůj současný tým příliš měnit nechtějí. I proto by se mohl počtvrté za sebou stát starostou Jan Jarolím.

„Budeme konzervati­vní jako obvykle. Pan Jarolím se ještě definitivn­ě nerozhodl, ale věříme, že znovu kandidovat bude. Pro nás je nejvhodněj­ší volbou,“říká o současné hlavě radnice Portlík. On sám by pak mohl vést kandidátku v jiném ze tří obvodů a zároveň opět usilovat o post místostaro­sty Prahy 9.

Dalšími dvěma členy vládnoucí koalice jsou TOP 09 a hnutí Pro Prahu. Podle informací MF DNES by se měli zástupci obou uskupení nově spojit a pokusit se své partnery z ODS ve volbách porazit.

Celý proces je však poměrně složitý. „Hnutí Pro Prahu v Praze 9 už vůbec kandidovat nebude, místo toho jsme se domluvili se Starosty,“říká za hnutí radní Zdeněk Davídek. Přesun pod uskupení, které zde dosud nekandidov­alo, by se měl týkat všech tří členů klubu.

Teprve následně by mělo dojít podobně jako na celopražsk­é úrovni ke spojenectv­í TOP 09 a STAN. „Jednáme o koaliční spolupráci, zatím však nejsme definitivn­ě domluveni,“potvrzuje místostaro­sta Marek Doležal (TOP 09).

Ten by se následně měl stát lídrem v obvodu Vysočany, zatímco na Proseku by vedl kandidátku Zdeněk Davídek. O jedničce na Střížkově se teprve jedná, jasno by však mělo být do poloviny května.

Pokud by rodící se koalice ve volbách uspěla a dostala se do čela radnice, může dojít ke kuriózní situaci. Davídek by se totiž mohl stát radním třetí volební období za sebou a přitom pokaždé v jiném stranickém kabátu. Před STAN a Pro Prahu byl totiž komunálním politikem i za Zelené.

Lidovci v horké fázi

Zato nejistý je v tuto chvíli osud Trojkoalic­e (KDU-ČSL/Zelení/Nezávislí). Lidovci totiž zvažují možnost připojit se ke vznikající­mu projektu TOP 09 a STAN. „Zřejmě nebudeme kandidovat samostatně. Omlouvám se, že nebudu konkrétněj­ší, jsme v ‚horké‘ části jednání,“nechtěl

místopředs­eda zdejší organizace a zastupitel Aleš Doležal naznačovat, k jaké variantě se strana aktuálně přiklání.

Za Trojkoalic­i je v zastupitel­stvu i Dana Balcarová. V roce 2015 ale po neshodách z klubu vystoupila a zůstala jako nezařazená. Ve stejném roce se pak stala členkou Pirátské strany, za niž je od loňského podzimu dokonce poslankyní.

Přestože ona sama už pravděpodo­bně kandidovat nebude, Piráti se o hlasy voličů utkají. V jaké podobě, to zatím sami neví. „Ještě to nemáme dořešené, nedá se vyloučit ani případná koalice,“krčí rameny místopředs­eda krajského sdružení Pirátů v Praze Adam Zábranský.

Kritika za školy i parkování

Dosud nejsilnějš­í opoziční stranou je ČSSD. Ta kritizuje vedení městské části kvůli nedostatku míst v základních školách i parkovacíc­h stání a vadí jí také skutečnost, že v Praze 9 stále nebyly zavedeny zóny placeného stání. O to víc chtějí uspět letos na podzim.

„Většina současných zastupitel­ů kandidovat bude, ale některé změny proti kandidátce před čtyřmi lety nastanou. Sám si troufám kandidovat na jednom z čelných míst,“říká předseda šestičlenn­ého klubu zastupitel­ů Miloslav Hanuš.

Pro voliče je zatím velkou neznámou především ANO. Jinde už před čtyřmi lety vítězilo, ale tady vůbec nekandidov­alo. To by se sice nyní mělo změnit, žádné konkrétní informace o složení kandidátní listiny však hnutí nechce sdělovat. „Kandidátky budeme komentovat až ve chvíli, kdy budou řádně ustaveny,“reagoval předseda oblastní organizace Martin Hrubčík. A nevyjádřil se ani k dotazu, zda má sám zájem kandidovat.

Zato jediná zástupkyně Strany svobodných občanů už usilovat o přízeň voličů nehodlá. „Nemám v plánu znovu kandidovat, čtyři roky v této funkci mi bohatě stačily,“dodala končící zastupitel­ka Zuzana Haberlová.

 ?? Foto: Michal Šula Foto: Pirátská strana ?? Zřejmě už ne Dana Balcarová se dostala za Piráty do Sněmovny, svou funkci v zastupitel­stvu proto zřejmě obhajovat nebude.
Foto: Michal Šula Foto: Pirátská strana Zřejmě už ne Dana Balcarová se dostala za Piráty do Sněmovny, svou funkci v zastupitel­stvu proto zřejmě obhajovat nebude.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Na zteč Místostaro­sta Marek Doležal (TOP 09) by si přál koalici se Starosty, aby mohl z čela radnice vyšoupnout ODS.
Foto: Petr Topič, MAFRA Na zteč Místostaro­sta Marek Doležal (TOP 09) by si přál koalici se Starosty, aby mohl z čela radnice vyšoupnout ODS.
 ??  ?? Silný hráč Tomáš Portlík je místostaro­stou Prahy 9. Zároveň ale šéfuje celopražsk­é organizaci ODS.
Silný hráč Tomáš Portlík je místostaro­stou Prahy 9. Zároveň ale šéfuje celopražsk­é organizaci ODS.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia