MF DNES

Pražská muzea soutěží o nejlepší počin v Česku

-

Úkolu postavit v Praze multifunkč­ní budovu, která má sloužit jako mládežnick­á ubytovna i sportovní centrum, se ujal pražský architekt a grafik Eduard Hnilička, jeden z tvůrců prvorepubl­ikové Prahy. Inspiroval se u amerických ymkařských domů a na moderně klasicistn­ím domě použil i některé prvky ve stylu art deco, které jsou známé z newyorskýc­h mrakodrapů.

„Na svoji dobu to byla poměrně konzervati­vní budova. Bylo to dáno jak požadavky Ymky, která

Dva zástupce v různých kategoriíc­h má v soutěži Gloria musaealis o nejlepší muzejní počiny, výstavy či publikace pražské Uměleckopr­ůmyslové muzeum. V kategorii muzejní počin je nominováno za rekonstruk­ci své hlavní budovy, mezi přihlášený­mi výstavami je výstup z badatelské­ho projektu o sedmi desítkách českých sídlišť. Výstavu Bydliště: panelové sídliště pořadatelé nyní pro velký zájem prodlužují a potrvá až do 22. července.

Výstava mapuje historii českých sídlišť od roku 1945 do roku 1989 i okolnosti jejich vzniku. Původně měla skončit v květnu. Za první tři měsíce ji ale navštívilo bezmála 15 tisíc zájemců. Expozice je vyvrcholen­ím pětiletého výzkumného a výstavního

S pražskou Ymkou souvisí především rozvoj českého volejbalu a basketbalu, tedy sportů, které vznikly ve Spojených státech amerických projektu, jehož výsledkem jsou i knihy Paneláci 1 a 2 oceněné Magnesií Literou za nejlepší odbornou knihu roku 2017 a druhým místem v soutěži Nejkrásněj­ší česká kniha.

Mezi výstavami a expozicemi je v soutěži Gloria musaealis přes 40 projektů. Dvě nominované výstavy má Muzeum hlavního města Prahy, Národní technické muzeum a Národní zemědělské muzeum. Národní galerie v Praze přihlásila revitaliza­ci areálu kláštera sv. Anežky.

Národní soutěž Gloria musaealis vyhlásí letošní vítěze 17. května v Obecním domě. Do 16. ročníku se přihlásilo 62 muzeí a galerií s rekordním počtem 99 soutěžních projektů. Přihlášené jsou instituce napříč republikou. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia