MF DNES

Žádné maso a kliky za pozdní příchod. Jak lékař cepuje piloty

-

Tomáš Železník reportér MF DNES v Argentině

Přijdeš na trénink o minutu později? Uděláš 25 kliků! Odplivneš si? Zase 25 kliků. Zakleješ? Přidej dalších 25 kliků. Na první pohled drsnými metodami chystá týmový lékař Jaromír Jiřík soutěžní jezdce stáje Škoda Motorsport. Ale tvrdý dril, který je součástí komplexní přípravy, se vyplácí. Jen na málokterém závodě piloti mladoboles­lavského továrního týmu nedosáhnou na medailové výsledky. Víkendovou Argentinsk­ou rallye Pontus Tidemand vyhrál ve své kategorii WRC2 (celkově byl desátý) a Kalle Rovenperä odstoupil v závěru z průběžné vedoucí pozice.

„Fyzička je v autě to nejdůležit­ější. Když tě při řazení bolí ruka, začneš na to myslet a snáze uděláš chybu,“povídá Jiřík.

Poprvé na sebe upozornil jako trenér tenistky Heleny Sukové. Později se podílel na přípravě vítěze cyklistick­ého Gira Tonyho Romingera. S českým motoristic­kým týmem spolupracu­je od roku 2007, kdy ho oslovil Jan Kopecký.

„Tehdy jsem měl nabídku dělat s Valentinem Rossim, ale zrovna si zlomil nohu. Tak jsem šel za Honzou,“lakonicky popisuje Jiřík, který se rovněž věnuje motoristic­kému sportu. Závodí na okruzích.

Ale jak se stane, že Čech je blízko spolupráci s ikonou MotoGP? „Jezdil jsem s jedním Angličanem, který mu částečně dělal manažera. A ten mi to nabídl.“

Pro Kopeckého to ze začátku byly krušné časy. Jiřík mu totálně překopal přípravu i stravu.

„Jára mi pomohl stát se skutečným profesioná­lem,“oceňuje Kopecký, který je dnes nezpochybn­itelnou tuzemskou jedničkou a na mezinárodn­ím poli hledá ve své kategorii konkurenta jen těžko.

Jiřík, jemuž je 64 let, vzpomíná na to, že když spolupráci zahajovali, při výšlapech v Brdech mu o 28 let mladší Kopecký nestačil.

„A já dnes mu nestačím ani s elektrický­m kolem,“směje se Jiřík.

Jenže to byla jen předehra před mnohem tvrdším tréninkem. Jen pro příklad: pro Kopeckého i jeho tehdejšího týmového kolegu Juhu Hänninena z Finska uspořádal soustředěn­í o přežití. U Jíloviště nachystal sedmikilom­etrový okruh, během něhož museli táhnout saně se zátěží 200 kg, slézali do rokle a po laně šplhali nahoru. To všechno v noci. Trvalo to čtyři hodiny a museli to zvládnout třikrát za sebou!

„Když se člověk dostane do krize, teprve tam se pozná jeho povaha,“objasnil Jiřík svou vizi.

Piloti to zvládli i díky tomu, že Jiřík dělal všechno s nimi. Proto mohla souběžně následovat další lekce úprava jídelníčku. „Jde to ruku v ruce. Jídelníček podporuje fyzickou přípravu a s ní vyspíváš mentálně,“míní lékař. „Ovšem s jídlem to šlo pomaleji. Těžko se vysvětluje, že nemůžeš chleba a knedlíky.“

Ale to není všechno. Během závodního víkendu je zapovězeno i maso. Co ho nahradí? Snídani obstará ovesná kaše, případně vaječná omeleta. K obědu jsou těstoviny, večer totéž. Teprve po soutěži si piloti můžou za odměnu dát steak.

„Maso se dlouho tráví, a kdyby v něm náhodou byla infekce, všechna snaha přijde vniveč. A samozřejmě při havárii by to mohlo vést ke zranění, protože jako těžko straviteln­é zůstává v žaludku,“popisuje Jiřík.

Stejně zapovězená jsou například i jablka, která kvasí v žaludku.

Ne všichni piloti, kteří do týmu přišli později, tyto rady brali bez odporu. Nejvíc protestova­l Fin Esapekka Lappi, který dnes jezdí v toyotě v seriálu WRC.

„Seveřané mají trošku jiný názor. Tvrdili, že potřebují proteiny. Tak jsem jim princip s masem vysvětlil přes běhání. Před ním jsem jim dal steak a pak jim samozřejmě bylo těžko, takže zjistili, že mám pravdu,“vypráví Jiřík.

Dnes už nikoho kontrolova­t nemusí. Zatímco jezdci se dříve snažili v přípravě podvádět a ulevovat si, dnes se sami přiznají, že si třeba odplivli a jdou na kliky.

„To je pro mě ta největší odměna,“tvrdí Jiřík.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pomáhá k vítězstvím
Pomáhá k vítězstvím
 ??  ?? Jaromír Jiřík je lékařem továrního týmu Škoda Motosport. Švéd Pontus Tidemand o víkendu vyhrál Argentinsk­ou rallye v kategorii WRC2. 2x foto: Škoda Motorsport
Jaromír Jiřík je lékařem továrního týmu Škoda Motosport. Švéd Pontus Tidemand o víkendu vyhrál Argentinsk­ou rallye v kategorii WRC2. 2x foto: Škoda Motorsport
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia