MF DNES

S MLETÝM JEHNĚČÍM

-

PŘÍPRAVA 50 MINUT KYNUTÍ 90 MINUT PEČENÍ A VAŘENÍ 90 MINUT PORCE PRO 4 OSOBY

základní těsto na pizzu: 1/2 kostky droždí špetka   cukru 350–370 ml vlažné vody  620 g hladké mouky  1 lžička soli 2 lžíce olivového   oleje + na potření těsta na ozdobení: 250 g bílého řeckého  jogurtu 1 lžička nasekaných mátových  lístků 1–2 lžičky čerstvé citronové  šťávy 3 stroužky česneku  sůl čerstvě mletý černý pepř   1 lžíce oleje 800 g mletého jehněčího   masa 16 lžic suga (rajčatová  omáčka) hrst baby špenátu  200 g cherry rajčat 2 lžíce   piniových oříšků čerstvá  bazalka 1 menší ledový salát 

1. Droždí rozdrobíme do mísy, zasypeme cukrem a přelijeme několika lžícemi teplé vody. Necháme vzejít kvásek, přidáme mouku, zbytek teplé vody, olej, sůl a zaděláme těsto na pizzu, podle potřeby přidáme mouku nebo vodu. Těsto rozdělíme na čtyři části, vytvarujem­e do kuliček, potřeme olejem a necháme zakryté kynout asi 90 minut.

2. Jogurt smícháme s jedním prolisovan­ým stroužkem česneku, mátou a citronovou šťávou, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, odložíme do chladu. Na hlubší pánvi rozehřejem­e olej a opečeme na něm rozdrobené mleté maso se zbylým prolisovan­ým česnekem, osolíme a opepříme, slijeme přebytečný tuk a tekutinu, promícháme s 8 lžícemi suga. 3. Troubu předehřeje­me na 200 °C, v troubě necháme nahřát i plech nebo pizza kámen. Z každého dílu těsta postupně vytvarujem­e placku, kterou potřeme 2 lžícemi suga, poklademe čtvrtinou špenátovýc­h listů, jehněčího se sugem, překrájený­ch rajčat a dáme péct na 10–15 minut do vyhřáté trouby. Po upečení ozdobíme čerstvou bazalkou a piniovými oříšky a podáváme se salátem pokrájeným na drobné nudličky a ochuceným jogurtem.

NÁŠ TIP:

Sugo vyrobíte jednoduše povařením plechovky drcených rajčat nebo rajčatové passaty ochucené solí, čerstvými nebo sušenými bylinkami a drceným česnekem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia